Bodemonderzoek voor uranium
Er is nog altijd een overaanbod op de wereldwijde uraniummarkt, hoewel al enkele jaren niet of nauwelijks meer wordt geïnvesteerd in bijkomende productiecapaciteit.
Ongeveer een jaar geleden noteerde de uraniumprijs 18 dollar per pond. Dat was het laagste niveau sinds 2004. Begin 2017 leek er even beterschap te komen, toen Kazachstan – de grootste uraniumproducent – een capaciteitsvermindering van 10 procent aankondigde in alle mijnen die de overheid controleert. De prijs van een pond brandstof voor kerncentrales (triuranium octoxide of U3O8) klom prompt naar 27 dollar. De voorbije maanden gaat het weer bergaf. De huidige spotprijs (directe levering) van U3O8 ligt met 20,25 dollar amper hoger dan het dieptepunt van vorig jaar.
Overaanbod
Er is nog altijd een overaanbod op de wereldwijde uraniummarkt, hoewel al enkele jaren niet of nauwelijks meer wordt geïnvesteerd in bijkomende productiecapaciteit. Het surplus is het gevolg van de hoge voorraden op de markt, na de gedeeltelijke kernuitstap van enkele belangrijke verbruikers, waaronder Japan.
Een andere aanbodcomponent is het uranium dat afkomstig is uit de ontmanteling van kernwapens. De grootste afnemers van U3O8 zijn de nutsbedrijven die kerncentrales uitbaten. Ondanks de lage prijzen zijn die niet gehaast nieuwe bestellingen te doen. Dat impliceert dat de voorraden nog hoog genoeg zijn.
Het uraniumverbruik ligt nochtans al enkele jaren boven het primaire aanbod (mijnproductie). Dat verschil zal de komende jaren nog toenemen. Het primaire deficit kan niet blijvend worden gecompenseerd door bestaande voorraden of door uranium afkomstig uit recyclage. Er zijn op dit moment 59 nucleaire reactoren in aanbouw, waarvan 20 in China. Maar net die timing van het herstel is de lastigste parameter om in te schatten.
Spreiding
Inspelen op een hogere uraniumprijs kan via aandelen van individuele uraniumproducenten, maar die zijn niet dik gezaaid. Wie het risico niet schuwt, kan ook bij de exploratiebedrijven terecht. Die bezitten in het beste geval voorraden, maar ze hebben geen middelen om die te ontwikkelen, los van het feit dat dit op dit moment economisch niet rendabel is. Het voordeel is wel dat de waarderingen in de sector heel laag liggen.
De Global X Uranium ETF (ticker URA) zorgt wel voor spreiding. Die tracker schaduwt de evolutie van de Solactive Global Uranium-index. Die is samengesteld uit 20 aandelen, waarvan Cameco met een belang van 23 procent sterk overwogen is. De Van Eck Vectors Uranium+Nuclear Energy ETF (ticker NLR) is geen alternatief voor URA, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden. De onderliggende Daxglobal Nuclear Energy-index is overwogen in Amerikaanse nutsbedrijven.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier