Lezersvraag: Blijven Europese aandelen scoren?

BEURS VAN FRANKFURT © AFP via Getty Images

Ik ben verrast dat men niet langer in een wijde boog om Europa heen loopt en Europese aandelen in 2025 beter presteren dan hun Amerikaanse tegenhangers. Gaat dit zo blijven?

De afgelopen vijftien jaar presteerde de Europese Stoxx 600-index slechts drie keer beter dan de Amerikaanse S&P 500-index – telkens met een interval van vijf jaar, namelijk in 2012, 2017 en 2022. Nadat beleggers Europese aandelen een tijd hadden gemeden, zitten ze in 2025 weer in de lift. Tot dusver presteerden Europese aandelen zo’n 15 procent beter dan de Amerikaanse. Als die ontwikkeling doorzet, zou dat weleens het grootste verschil ten nadele van Amerikaanse aandelen kunnen worden. De grote vraag is nu: hoe gaat het verder? Is de dominantie van Amerikaanse aandelen voorbij?

In de vijftien jaar tot 2024 kenmerkte zich op Wall Street door een extreme stierenmarkt van de techbedrijven. Mede door het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve, met historisch lage rentevoeten en kwantitatieve versoepeling, vloeide er veel geld richting Wall Street. Tevens voerde de Amerikaanse overheid een expansief beleid om de consumptie en de investeringen aan te wakkeren. Al gooide covid-19 kortstondig nog roet in het eten, dankzij die ontwikkelingen herstelde de Amerikaanse economie sterk van de financiële crisis van 2009.

De Europese aandelenmarkten daarentegen bleven tussen 2010 en 2024 duidelijk achter op Wall Street. Het positieve rendement ten spijt, reikt het resultaat van de Stoxx Europe 600 amper tot aan de helft van de S&P 500. Enerzijds was dat het gevolg van de samenstelling van de index, anderzijds van de lagere economische groei, wat in de bedrijfscijfers doorsijpelt en resulteert in mindere beursprestaties. Al die factoren leidden ertoe dat beleggers Europese aandelen structureel lager waardeerden. De lage koers-winstverhouding reflecteerde de lagere groeiverwachtingen en het politieke risico. Dat veranderde na de herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Het wispelturige beleid van Trump veroorzaakt onzekerheid bij bedrijven en is zichtbaar op de financiële markten. Zowel de dollar als Amerikaanse aandelen en obligaties dreigden hun status als veilige haven te verliezen.

Er zijn twee drijvende krachten achter de koersbewegingen op de aandelenmarkten: waardering en momentum. Eind 2024 werden Europese aandelen nog met een korting verhandeld, Amerikaanse met een premie. Na de sterke start in 2025 zijn de waarderingen opgelopen en kunnen beleggers niet meer bouwen op aantrekkelijke rendementen. De Europese onderwaardering is voor een stuk uit de markt gelopen, net als de Amerikaanse overwaardering. Maar voorlopig blijven we Europese aandelen toch het voordeel van de twijfel geven. Zolang het eigenzinnige (handels)beleid van de Amerikaanse president Trump voortduurt, zal het vertrouwen in Amerikaanse beleggingen niet automatisch volledig herstellen.

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content