Toen de markten panikeerden, schitterde het goud, maar bitcoin was geen uitblinker.
Voor één beleggingsactief waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen op korte termijn van heel groot belang: de cryptomunten, met de bitcoin als blikvanger. De herkozen Amerikaanse president Donald Trump had grootse plannen met de bitcoin, zoals het aanleggen van een bitcoinreserve. Daardoor maakte de digitale munt een geweldige sprong vooruit. De koers ging voor het eerst boven de grens van 100.000 dollar.
Wie toen enthousiast bitcoins kocht, geloofde dat extreme koersdoelen van 350.000 tot 500.000 dollar tegen het einde van de tweede ambtstermijn van Trump zouden worden bereikt. Trump had beloofd van de Verenigde Staten hét land van het mijnen van bitcoins te maken. Maar sinds de start van zijn presidentschap kon hij nog niet veel van die beloftes waarmaken. We zagen de prijs mee naar beneden donderen met de andere markten. Het grootste deel van de opgebouwde winst sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het begin van de tweede ambtstermijn van Trump ging weer in rook op.
Niet voor het eerst moeten we vaststellen dat de bekendste cryptomunt heel eventgevoelig is. In het eerste kwartaal van 2024 was de bitcoin al eens geklommen met 70 procent. Toen waren er twee stuwende krachten. Vooreerst gaf de Amerikaanse beurswaakhond SEC in januari groen licht voor spot-ETF’s in bitcoin, met als bekendste de iShares Bitcoin ETF. Daarnaast was er de nieuwe halving (de periodieke halvering van de beloning die miners ontvangen voor het creëren van bitcoins), die in april werd doorgevoerd. Zo’n halving gebeurt zowat om de vier jaar. In het verleden heeft elke halvering een nieuwe piek in de waarde van de bitcoin teweeggebracht. Deze keer gebeurde dat zelfs al voordat de halvering had plaatsgevonden.
Geen veilige haven
Hoewel ze zich als hét alternatief profileren voor andere beleggingen, hebben de crypotmunten in het algemeen en de bitcoin in het bijzonder geen al te beste beurt gemaakt de voorbije maanden. De grafiek van de bitcoin lijkt sinds begin dit jaar wel heel hard op die van de technologiebeurs Nasdaq: een stevige daling vanaf februari tot begin april, om daarna weer een fors herstel richting in de richting van de historische top in te zetten. Wat een veerkracht! Telkens als de bitcoin lijkt afgeschreven, komt er een fors herstel op gang, waarbij nieuwe records niet uitblijven.
Maar de bitcoin kwam de voorbije maanden toch nadrukkelijk tegenover goud te staan. Toen de paniek rond de Amerikaanse invoerheffingen de aandelen- en obligatiemarkten even onderuithaalde, schitterde goud volop en was de bitcoin absoluut geen uitblinker. Het klopt dus niet dat als het financiële systeem onder spanning staat, je veilig bent met crypto’s
Het heeft ons nog eens met de neus op de feiten gedrukt dat cryptobeleggingen nog jong en weinig matuur zijn. Het risicoprofiel blijft heel hoog. Mogen we de komende tijd een stevige koersstijging van de bitcoin uitsluiten? Nee, maar gegarandeerd is het natuurlijk ook allesbehalve.
Ons standpunt blijft: cryptomunten zijn goed voor maximaal 1 of 2 procent van uw beleggingsportefeuille. De stijging gaat zo hard dat zelfs bij een laag percentage je een positief effect op het totale rendement van een portefeuille ziet. Maar er gebeuren geen drama’s met uw rendement als de weg naar beneden weer wordt ingeslagen.