Beste strategie bij beursval? Mondjesmaat kopen

© Getty Images

Wereldwijd staan de beurzen onder druk. Ook de Bel20-index en de S&P 500-index delen in de klappen. Beleggers vrezen dat Trumps extreme handelstarieven uitdraaien op een mondiale recessie. Wat doen beleggers dan het best? Snel verkopen, even afwachten of net kopen?

Gewapend met een prijslijst onthulde de Amerikaanse president Donald Trump op Liberation Day zijn wederkerige handelstarieven. Door buitenlandse producten duurder te maken, wil hij Amerikaanse bedrijven en consumenten vrijwaren en de handelspositie van de Verenigde Staten versterken.

Grote impact

De verontwaardiging over de op 2 april aangekondigde invoertarieven is groot. Economische grootmachten twijfelen tussen dialoog en vergeldingsmaatregelen. De Europese Commissie is voorbereid op tegenmaatregelen, maar wil onderhandelen. China daarentegen ziet het als chantage en reageerde prompt met een eigen belasting op Amerikaanse producten.

De Amerikaanse importheffingen komen niet uit de lucht vallen, maar de heffingen zijn wel een stuk hoger dan verwacht. Als gevolg van de extreme handelstarieven lijden aandelen wereldwijd forse verliezen.
Beleggers zijn bang voor een escalerende handelsoorlog en vrezen een mondiale recessie. In de eerste week na Liberation Day verloor de Bel20-index afgerond 10 procent, de S&P 500 ging zelfs bijna 15 procent onderuit. Door de verkoopgolf bevindt de technologiebeurs Nasdaq zich officieel in een klassieke berenmarkt (een koersdaling van meer dan 20% vanaf de piek).

De importtarieven van Trump zorgen voor grote onzekerheid in de mondiale economie. Niemand weet wat er de komende dagen nog komt. De koersdalingen op de aandelenmarkten zijn een reactie op de Amerikaanse importheffingen, maar zijn niet in het belang van de algehele economie, ook niet van de Amerikaanse.

Als het al lukt om op tijd te verkopen, dan moet u in een nerveuze markt kort daarna het lef hebben om opnieuw toe te slaan.

Timing

Bent u bezorgd over de dalende beurskoersen of twijfelt u wat u met uw aandelen moet doen? Verkopen, afwachten of kopen? Alles hangt af van de mate waarin u uw geld kunt missen. Niet iedereen zit in dezelfde situatie. In paniek verkopen is zelden een goed idee. Veel beleggers proberen de beurs te timen, maar pertinent op de top verkopen en op de bodem instappen, lukt niemand. Het probleem met timing, is clustering. Grote koersschommelingen volgen elkaar snel op. En als het al lukt om op tijd te verkopen, dan moet u in een nerveuze markt kort daarna het lef hebben om opnieuw toe te slaan.

De koersdalingen die op 19 februari werden ingezet, raakten eind vorige week in een stroomversnelling. Gezien de onrust op de mondiale markten, kunt u nu beter de kat uit de boom kijken. De vorige keren dat de S&P 500 in twee handelsdagen een duik van 10 procent maakte, volgde de bodem in een tijdspanne van zes tot vijftien weken. In de verkoopgolf van covid-19 diende het dieptepunt zich al na één week aan, de spreekwoordelijke uitzondering.

Spreiden in de tijd

Veel beleggers hebben moeite met het verkopen van aandelen als de markten hoog staan. Vooral wanneer bekende beursindices het ene na de andere hoogterecord laten optekenen, rijst eerder de vraag of men nog moet kopen. Aandelenmarkten mogen dan op termijn altijd stijgen, maar soms zijn er ook beangstigende periodes zoals nu.

Als u in de afgelopen vijftig jaar de pech had om telkens op de top van de markt te kopen, dan sprokkelde u met Amerikaanse aandelen een gemiddeld jaarrendement van 2,5 procent bijeen. Maar vol instappen is voor de meeste beleggers een brug te ver. Als u zeker weet dat de bodembel luidt, dan moet u ogenblikkelijk aandelen inslaan. Het gemiddelde jaarrendement van de S&P 500 vanaf de bodem in de jongste zeven berenmarkten bedraagt 14 procent.

Mondjesmaat kopen

Niemand kan voorspellen waar de verkoopgolf stopt. Don’t try to catch a falling knife. Wanneer alles omlaag dendert, moet u wachten tot de markt stabiliseert. Het beste wat u nu kunt doen, is mondjesmaat kopen. Wie in de voorbije vijftig jaar met driemaandsintervallen en schijven van 20 procent in de twaalf maanden rondom de bodem aandelen kocht, harkte een jaarrendement van 11,7 procent binnen. Dat is 1 procent extra tegenover het langetermijngemiddelde van de S&P 500.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content