Beleggen in frontiermarkten (II)
Het aanbod van frontiermarkten-ETF’s werd recentelijk uitgebreid, wat impliceert dat de uitgevers brood zien in dit segment.
We bekeken vorige week twee trackers die zich richten tot de niche van de ‘frontier markets’ of grensmarkten. Het ging hierbij om ETF’s waarvan de onderliggende indexen aandelen van over de hele wereld bevatten. De meeste trackers in het segment van de frontiermarkten richten zich echter tot een of hoogstens enkele specifieke geografische regio’s. We herinneren eraan dat de frontiermarkten gezamenlijk instaan voor bijna 30% van de wereldbevolking. Toch blijft hun aandeel in het mondiale bruto binnenlands product of bbp beperkt tot iets meer dan 6%. Interessant is dat 60% van de bevolking van deze grensmarkten jonger is dan 30 jaar. De gemiddelde, jaarlijkse bbp-groei wordt tussen 2013 en 2016 geschat op 5% door een stijging van de binnenlandse vraag. Het aanbod van frontiermarkten-ETF’s werd recentelijk nog verder uitgebreid, wat impliceert dat de uitgevers wel brood zien in dit segment. In deze bijdrage bekijken we een aantal van deze geografisch gespecialiseerde trackers van naderbij.
PowerShares MENA Frontier Countries ETF (PMNA)
Deze tracker maakt deel uit van de PowerShares-productlijn van uitgever Invesco. De ETF noteert op Nasdaq, met als tickersymbool PMNA. De onderliggende waarde is de NASDAQ OMX Middle East North Africa Index. Deze index telt momenteel 39 bedrijven, waarvan ofwel de hoofdzetel zich in het Midden-Oosten of Noord-Afrika bevindt ofwel het grootste deel van de omzet daar wordt gegenereerd. Bedrijven uit de Verenigde Arabische Emiraten maken 30% van de index uit, gevolgd door ondernemingen uit Koeweit (24%), Qatar (23%) en Egypte (15%). Banken, financiële dienstverleners en vastgoedbedrijven staan samen in voor 65% van de bedrijven uit de index. Industriële bedrijven (15%) en telecom (13%) volgen op grote afstand. Het vermelden waard is dat PMNA, net als de vorige week besproken Guggenheim Frontier Markets ETF (FRN), enkel in Depository Receipts investeert. Deze aandelen zijn in principe voor de buitenlandse investeerders bestemd. Het gemiddelde dividendrendement van de aandelen uit de index bedraagt 2,12%. PMNA hanteert een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,7%. De tracker staat sinds begin dit jaar op een winst van bijna 1,5%.
Market Vectors Africa index ETF (AFK)
De Market Vectors-familie van Van Eck Global moet de lezer wellicht niet meer worden voorgesteld. De Africa Index ETF noteert sinds juli 2008 op de NYSE Arca, met als tickersymbool AFK. De onderliggende index is de Dow Jones Africa Titans 50. Die telt momenteel 52 bedrijven, waarvan er 26% hun hoofdzetel in Nigeria hebben. Verder volgen Zuid-Afrika (24%), Egypte (15%) en Marokko (10%). De dominantie van de financiële sector is met 48% kleiner dan bij PMNA, maar toch nog steeds aanzienlijk. Energie (13%), materialen en telecom (beide 11%) leveren eveneens een vrij grote bijdrage. De jaarlijkse beheersvergoeding van AFK bedraagt 0,8% en de tracker verloor sinds begin dit jaar 4%.
Market Vectors biedt sinds februari 2010 ook de Market Vectors Egypt ETF aan (tickersymbool EGPT). Ook uitgever Global X Funds heeft met de Nigeria ETF (tickersymbool NGE) sinds begin april een landenspecifieke tracker op het Afrikaanse continent in huis. Nigeria en Egypte zijn, na Zuid-Afrika, respectievelijk de tweede en derde grootste economie van Afrika. De politieke situatie in Egypte lijkt de voorbije maanden weer wat gestabiliseerd, maar helemaal zorgenvrij is het land niet. Ook Nigeria heeft zijn deel van de geopolitieke ellende, met rebellenbewegingen die zich vooral tegen buitenlandse energiebedrijven richten, met aanslagen op of sabotage van pijpleidingen.
Market Vectors Gulf States ETF (MES)
Deze ETF, die sinds juli 2008 noteert op de NYSE Arca, focust op de Golfstaten. De onderliggende waarde van tracker is de Dow Jones GCC Titans 40 Index, die actueel eigenlijk 45 bedrijven telt. Met name bedrijven uit Koeweit (36%), de Verenigde Arabische Emiraten (32%) en Qatar (25%) zijn sterk vertegenwoordigd. Oman en Bahrein vervolledigen de index. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,99%. Dit jaar kunnen de beheerders deze vergoeding zeker verdedigen, want sinds begin 2013 noteert MES maar liefst 22,5% hoger.
WisdomTree Middle East Dividend Fund (GULF)
Het Middle East Dividend Fund van uitgever WisdomTree presteert bijna even goed als MES, met een klim van 20% sinds begin dit jaar. Deze tracker focust zich op bedrijven die dividenden in cash of in aandelen uitkeren via de onderliggende WisdomTree Middle East Dividend Index. De ETF noteert sinds juli op Nasdaq, met als tickersymbool GULF en het gemiddelde dividendrendement van de aandelen uit de index bedraagt 5,11%. Net als bij MES maken de 3 Golfstaten 82% van de index uit, met een beperkt aandeel voor Marokko en Egypte (samen 13%). De jaarlijkse beheersvergoeding ligt met 0,88% iets lager dan bij MES.
Global X Central Asia and Mongolia ETF (AZIA)
Het eerder vernoemde Global X Funds introduceerde in april een tracker om in te spelen op de weinig toegankelijke aandelenmarkten van Centraal-Azië en Mongolië. De tracker noteert op NYSE Arca, met als tickersymbool AZIA, en de onderliggende waarde is de Solactive Central Asia and Mongolia ETF. Die telt 22 bedrijven waarbij basismaterialen (44%) en energie (37%) dominant zijn. AZIA is dus naast een regionale ook een grondstoffentracker. De financiële sector en de telecombedrijven staan samen in voor 19%. Bedrijven uit Kazachstan maken 44% van de index uit, gevolgd door Rusland, Mongolië (beide 14%) en Turkmenistan (6%). De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,69% en de tracker noteert na 2,5 maanden bijna 8% onder de introductiekoers.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier