Beleggen in de klimaatverandering

Orkaan Xaver © IMAGEGLOBE

Door de klimaatverandering neemt de kans op tropische stormen duidelijk toe. We tippen vier bedrijven die daarop inspelen.

Namen zoals Milton en Helene waren vorige maand wereldnieuws. Beide orkanen maakten slachtoffers in de Amerikaanse staat Florida en zorgden ervoor dat miljoenen huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. Al was er voor erger gevreesd en gewaarschuwd. De schade van zowel Milton als Helene komt naar schatting op ruim 50 miljard dollar. Hoewel het orkaanseizoen in de Verenigde Staten op zijn einde loopt, zet het land zich schrap voor volgend jaar.

Door de klimaatverandering neemt de kans op tropische stormen duidelijk toe. Sinds 1950 wordt het land elke tien jaar getroffen door iets minder dan vijftien orkanen. Alleen al in het lopende decennium – sinds begin 2020 – zijn dat er al dertien. Het is dan ook geen wonder dat nationale en lokale overheden meer geld vrijmaken om de inwoners en de infrastructuur te beschermen tegen stormschade.

We tippen vier bedrijven. Twee die helpen bij het bouwen van een bescherming tegen stormen en overstromingen en twee die zijn gespecialiseerd in schadeverzekeringen met betrekking tot de klimaatverandering.

1. Advanced Drainage Systems

Advanced Drainage Systems (ticker WMS) fabriceert onder meer allerlei pijpen, reservoirs en bassins voor het opslaan en afvoeren van water tijdens overstromingen of overvloedige regenval. Het bedrijf legt dat soort faciliteiten aan bij onder meer vliegvelden, in sportstadions en vooral ook in woonwijken en winkelgebieden. Wereldwijd heeft Advanced Drainage Systems al meer dan 40.000 van dat soort StormTech-systemen aangelegd.

Met speciale filters wordt voorkomen dat vervuiling die meekomt bij een overstroming in rivieren, meren of ander oppervlaktewater stroomt. De klimaatverandering is bovendien een aanjager van de omzetgroei bij andere activiteiten. In de agrarische sector legt het bedrijf bijvoorbeeld wateropslag- en irrigatiesystemen aan. Met andere producten kunnen gemeentes het grondwaterpeil beter controleren. De afgelopen jaren zette een capaciteitsgebrek nog een rem op het groeitempo. Door de aanleg van nieuwe productiefaciliteiten – met name een grote fabriek in Lake Wales, Florida – kan straks beter ingespeeld worden op een groeiende vraag.

Ook in het productieproces is er oog voor de toekomst van de aarde, want Advanced Drainage Systems verwerkte vorig jaar circa 250 miljoen kilo gerecyclede materialen in pijpen en opslagapparatuur.
In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2025 is de omzet met 5 procent toegenomen naar 815 miljoen dollar. Door hogere materiaalprijzen daalde de aangepaste ebitda-marge (bedrijfskasstroom/omzet) met 240 basispunten naar 33,8 procent.

In het lopende boekjaar mikt de onderneming op een omzetgroei van circa 5 procent en een aangepaste ebitda van bijna 1 miljard dollar.

2. Aecom

Terwijl Advanced Drainage Systems de materialen fabriceert om gebouwen en infrastructuur te beschermen tegen orkanen en overstromingen, maakt Aecom (ticker ACM) daarvoor de plannen. Het Amerikaanse ingenieursbureau stevent in het eind september afgesloten boekjaar af op een omzet van ruim 16 miljard dollar. Ruim de helft daarvan wordt op de Amerikaanse thuismarkt geboekt. Het aandeel werd al onze ‘tip van de week’ op basis van de voorspelbare omzetgroei en de wijze waarop het bedrijf profiteert van de duurzame focus. Bij grote bouwprojecten draait het steeds meer om groener in plaats van hoger. De afgelopen jaren haalt Aecom ook steeds meer opdrachten binnen waarin bescherming tegen overstromingen of extreme weersomstandigheden een belangrijk element is.

In een toelichting op de recente kwartaalcijfers vertelde de Aecom-voorzitter Lara Poloni dat er volgens de Amerikaanse overheid in de komende decennia 630 miljard dollar geïnvesteerd moet worden in waterinfrastructuur als gevolg van onder meer de klimaatverandering en een stijgende zeespiegel. Dat bedrag ligt dubbel zo hoog als de schatting van tien jaar eerder. Aecom gaat in dat segment achter grote opdrachten aan. De pijplijn met mogelijke deals is de afgelopen twaalf maanden met 45 procent toegenomen. Daarmee ligt het bedrijf volgens Poloni op koers om de omzet in het watersegment – goed voor een kwart van de concerninkomsten – in vijf jaar te verdubbelen. Ook in andere markten bouwt Aecom de activiteiten gestaag uit.

De verwachte omzetgroei in het boekjaar 2024 komt uit op 8 à 10 procent. Omdat de aangepaste ebitda-marge stijgt van 14,7 procent naar 15,6 procent, ligt de winstgroei zelfs nog iets hoger. Naar schatting is de aangepaste winst per aandeel met ruim 20 procent toegenomen naar 4,50 dollar. Ondanks het degelijke groeitempo en een ebitda-marge die ruim boven het sectorgemiddelde (13,3%) ligt, blijft de waardering wat achter. De verhouding tussen de beurswaarde en de ebitda van 12,9 steekt mager af bij het sectorgemiddelde van ruim 18. In combinatie met een dividend dat de afgelopen jaren met 20 procent of meer werd verhoogd (0,8% rendement) vormt dat een solide basis onder een positief advies voor Aecom.

3. Crawford & Co

Zelfs met de stevigste stormwering en de best ontworpen infrastructuur zullen orkanen, overstromingen en andere catastrofes ook in de toekomst soms flinke schade aanrichten. Volgens schattingen van het verzekerings- en consultancybedrijf Aon lagen de totale kosten van natuurrampen in 2023 op 390 miljard dollar. Ongeveer een kwart van dat bedrag werd vergoed door verzekeraars. Crawford & Co (ticker CRD.B) is in die markt gespecialiseerd in het vaststellen van het schadebedrag. Ruim de helft van de omzet is afkomstig uit het in kaart brengen van grote, complexe schade met een gemiddelde uitkeringsgrootte van ruim 400.000 dollar. In dat specialistische marktsegment onderscheidt Crawford zich door zijn grote netwerk met meer dan 10.000 medewerkers en een brede waaier aan expertise.

Op de korte termijn kunnen de inkomsten uit die activiteiten stevig fluctueren. De Verenigde Staten kenden bijvoorbeeld een weinig stormachtige eerste jaarhelft. De verzekerde stormschade daalde met 21 procent naar 37 miljard dollar. De totale inkomsten van Crawford uit weergerelateerde activiteiten viel eveneens met 21 procent terug naar 87 miljoen dollar. De overige omzet, die geboekt wordt via het beoordelen van meer traditionele auto- en woningschade, kon met een toename van 6 procent naar 227 miljoen dollar de daling niet compenseren.

In het weersegment zal het lopende halfjaar een enorme gemaakt worden. Daardoor kan de winst per aandeel in de buurt liggen van de 0,95 dollar van vorig jaar. Dat brengt de koers-winstverhouding op ruim 12. Voor een bedrijf met een sterke positie op een behoorlijke groeimarkt en een degelijk dividendrendement (2,4%) is dat een aantrekkelijke waardering. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat de resultaten en de beurskoers afhankelijk van de wereldwijde rampintensiteit behoorlijk kunnen fluctueren. Het is een volatiel aandeel.

4. Generac

Na een grote storm wordt als eerste melding gemaakt van het aantal slachtoffers. Daarna volgen schadeschattingen en berichten over hoelang huishoudens zonder stroom zitten. Pas op het moment dat er weer elektriciteit is, gaat de omschakeling richting het normale leven van start. Met de producten van Generac (ticker GNRC) kan die omslag wat makkelijker verlopen. De onderneming maakt elektriciteitsgeneratoren in alle formaten: van kleine opladers voor de grasmaaier tot grote noodaggregaten voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. Meer dan de helft van de omzet wordt geboekt in het woonsegment. Commerciële en industriële klanten leveren 40 procent en het overige deel komt uit de verkoop van accessoires, onderdelen en dienstverlening. In het residentiële segment zit de vraag enorm in de lift. Volgens topman Aaron Jagdfeld raakten veel producten uitverkocht na Helene – nog voordat Milton over Florida trok.

Begin volgend jaar opent Generac in de buurt van Milwaukee een faciliteit waar 350 tot 400 nieuwe medewerkers aan de slag gaan. Door de extra productie kan de omzetgroei opschakelen van circa 5 procent in het lopende jaar richting 10 procent in de komende jaren. De vrije kasstroom van circa 500 miljoen dollar in 2024 kan in dat tempo meegroeien. De beurskoers is sinds de start van het stormseizoen eind augustus met 8 procent opgelopen. De huidige koers ligt bijna 70 procent onder de top die drie jaar geleden werd bereikt. In de loop van 2022 kreeg Generac echter te maken met voorraadafbouw in de keten tijdens de periode na corona en met het faillissement van een grote klant. Sindsdien heeft het bedrijf financieel orde op zaken gesteld. De opening van de nieuwe fabriek vormt het startschot voor een nieuwe groeifase. Daarbij biedt de financiële positie met een nettoschuld van 1,0 miljard dollar eind dit jaar (1,3 keer de ebitda) ruimte om ook via overnames de marktpositie te versterken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content