Australische dollar in vrije val

Verstevig uw deviezenposities, met in de eerste plaats de Australische dollar.

De financiële markten hebben hun ice bucket challenge ondergaan de afgelopen week. De wisseloorlog die onlangs werd aangewakkerd door de voornemens van de Europese Centrale Bank (ECB) om gedekte obligaties te kopen, maken heel wat slachtoffers. De Australische dollar (AUD) bijvoorbeeld verloor de voorbije week niet minder dan 3,2%. Door de dalende grondstoffenprijzen is die beweging niet te verklaren, en ook niet door de teleurstellende Chinese groei. De oorzaak is vooral speculatief.

Carrytrademunt

De AUD is al jaren de geliefkoosde munt van carrytraders. Ze lenen geld in laagrentende munten zoals de yen (JPY), de dollar (USD) of de euro (EUR), en beleggen in hoogrentende munten, liefst met een ruime en vlotte markt, zoals de AUD, maar ook de Nieuwe-Zeelandse dollar (NZD), de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR), Braziliaanse real (BRL) of Turkse lira (TRY). Die speculanten maken zich vandaag zorgen over de renteontwikkeling in de laagrentende munten.

Als de kalender wordt gerespecteerd, vindt de laatste bijdrage van de Amerikaanse centrale bank (Fed) volgende maand plaats. Gaan de rentetarieven dan klimmen? Om elke verrassing te vermijden, hebben de meeste speculanten het zekere voor het onzekere genomen en hun posities vroegtijdig afgesloten. De gevolgen waren verschrikkelijk: naast de AUD verloor de BRL 2,5%, de ZAR 2,1%, de TRY 1,5% en de NZD 1,4%.

De rake klappen vonden niet alleen plaats op de wisselmarkt, ook op de kapitaalmarkt. We telden gemiddeld tienmaal meer dalende stukken dan omgekeerd, en dat in bijna alle munten. Alleen in Noorse kroon (NOK) bleken beide bewegingen in evenwicht. De koersverliezen troffen alle debiteurs. De Europese soevereine verloren tot meer dan 4%. De waarden die het best presteerden, waren meestal van hoog speculatief allooi, zoals Argentinië, dat winsten van meer dan 10% optekende.

Roebel op dieptepunt

De nieuwe sancties uitgevaardigd tegen Rusland voerden de onzekerheid tot hun toppunt. De roebel (RUB) stortte 2,4% in. De obligaties uitgedrukt in RUB boden iets beter weerstand. Men telde slechts dubbel zoveel dalende stukken dan omgekeerd en hun verliezen bleven al bij al matig. Het verbod om kapitaal uit te lenen aan vooraanstaande Russische bedrijven wekt meer argwaan dan dat het soelaas biedt. Vooreerst omdat die bedrijven zich probleemloos elders kunnen financieren, en vervolgens omdat het overgrote deel van de schuldeisers westerse instellingen zijn. Die zitten nu opgezadeld met papier dat ze nergens kunnen verhandelen zonder verliezen te lijden.

Inmiddels verlopen de besprekingen bijzonder vlot tussen Rusland en China inzake de creatie van een eigen afwikkelingsorganisatie voor hun wisseltransacties, te vergelijken met de Swift. Naar verluidt zouden beide landen de instelling tegen 2016 klaar hebben. Wat betekent dat de plaats van de dollar in hun handelsactiviteiten volledig weggeruimd zal worden.

Schots referendum

Een andere kopzorg is het nakende referendum in Schotland, dat het pond (GBP) heel wat pluimen heeft gekost. De munt veerde op het einde van de week wat op, na de publicatie van gunstigere peilingen, zodat het verlies per saldo slechts 0,3% bedroeg. De kans blijft echter reëel dat de Schotten voor de splitsing van hun land zullen kiezen. Het feit dat 97% van de bevolking zich nu al voor het referendum heeft ingeschreven, bewijst dat ze niet met zich laten sollen. Een yes kan nare gevolgen hebben voor de Europese financiële markten.

In deze turbulente tijden is het nodig te focussen op de lange termijn. De wisseloorlog dreigt nog heviger te worden. Duitsland bijvoorbeeld heeft nu al aangekondigd dat het geen obligaties voor volgend jaar hoeft uit te brengen. Op die manier creëert de Duitse regering een kunstmatige schaarste die de koers van het bestaande papier de hoogte zal injagen. De rente op Duits papier zal bijgevolg verder dalen en wegen op de koers van de euro. Dat fenomeen hebben we vroeger al meegemaakt met de USD, tijdens het bewind van Clinton, en met het GBP, vlak voor het uitbreken van de huidige crisis.

Nog geen ommekeer

De westerse economieën zijn te broos om een ommekeer in de renteontwikkeling toe te laten. De centrale bankiers die toch van plan zijn om hun geweer van schouder te veranderen (Fed en Bank of England), zullen dat niet al te snel kunnen waarmaken. Het moment is aangebroken om deviezenposities te verstevigen, zeker in die munten die het zwaarst geleden hebben, met op de eerste plaats, de AUD.

De banken blijven de primaire markt overspoelen met hun uitgiften. Ze brachten alweer voor zowat 41,5 miljard EUR uit. Opvallend was het grotere aandeel in EUR, terwijl vroeger de USD domineerde. Hun uitgiften richten zich tot institutionele beleggers; voor de particuliere belegger was weinig voorhanden. De nieuwe schijf van de Wereldbank (AAA, supranationaal) in BRL is alleen relevant voor wie zijn positie in die munt wil uitbreiden. Het stuk, waarbij 201 dagen verlopen interesten te vergoeden zijn, wordt in USD afgewikkeld. Het bevat dus een dubbel wisselrisico. In EUR komt alleen de nieuwe schijf van de EIB (AAA, supranationaal) in aanmerking voor wie op zoek is naar een stuk op lange termijn. De bestaande schijf wisselt tegen 97,51% (1,47%) van eigenaar, wat een kosten- en prijsverschil van nipt 0,8% toelaat.

LVMH (A+) in GBP is correct geprijsd en alleen geschikt voor wie het GBP effectief benut. De nieuwe schijf van EIB in TRY is marktconform. Er zijn zes dagen verlopen interesten te vergoeden bij de inschrijving. Nordic Investment Bank (AAA, supranationaal) in ZAR is te duur. Verkies de EIB (alt.6), zolang de kosten en het prijsverschil lager dan 1,78% uitkomen. BNP Paribas (A+) in dezelfde munt is correct. We zijn echter geen voorstander van bankpapier.

Partner Content