Aandelenduel: Proximus versus Vodafone

AANDELENDUEL
*  

In dit aandelenduel nemen twee sectorgenoten of verwante bedrijven het in vijftien financiële parameters tegen elkaar op. Wie de meeste duels wint, krijgt de voorkeur van de redactie van Trends Beleggen. Deze week zitten we in de telecomsector, met een duel tussen David (Proximus) versus Goliath (Vodafone). 

Marktpositie:  Vodafone

Beurswaarde: Vodafone

Koersprestatie 5 jaar: Vodafone

Return 5 jaar:  Vodafone

Bèta: Proximus

Dividendrendement: Proximus

Groei dividend 5 jaar: Vodafone

Koers/winst 2025: Proximus

PEG-ratio: Vodafone

Koers/omzet:  Proximus

Koers/boekwaarde: Vodafone

Ev/ebitda:   Proximus

Rendement op eigen vermogen: Proximus

Rendement op ingezet kapitaal: Proximus

Schuldgraad:  Proximus

Commentaar

Proximus kan noch met zijn marktpositie, noch met zijn beurskapitalisatie (2,2 miljard versus 16,3 miljard) op tegen Vodafone. Beide aandelen hebben erg zwakke jaren achter de rug, Proximus nog meer (-68% op vijf jaar) dan Vodafone (-41%). De dividendrendementen van beide bedrijven zijn erg hoog, maar Proximus krijgt met zijn return (-41% op vijf jaar) de kloof niet gedicht tegenover Vodafone (-14%). Proximus heeft een wel erg lage bèta (gevoeligheid voor marktbewegingen) van 0,52, tegenover 1,08 voor Vodafone. Het wint zo zijn eerste duel, maar niet het laatste.

Ook in termen van dividendrendement scoort Proximus hoger dan Vodafone (9,2 versus 8,7% bruto), ondanks een forse dividendverlaging. Van dividendgroei op vijf jaar is bij geen van beide sprake, maar de daling van Vodafone is toch een stuk minder dan bij Proximus. Gevolg daarvan is wel dat beide waarden een enkelcijferige koers-winstverhouding hebben. Met iets meer dan 5,5 is het aandeel van Proximus nog altijd erg goedkoop.

De keerzijde van de medaille: ook voor de komende jaren is niet onmiddellijk sprake van een noemenswaardige winstgroei bij Proximus, zodat het duel over de PEG-ratio (price earning to growth of koerswinst tegenover de winstgroei) gaat naar Vodafone, ook al is de Britse telecomgigant absoluut geen groeikampioen.

Maar als we dan kijken naar de waarderingsduels, komt Proximus weer als de winnaar naar voren, zowel wat de koers-omzetverhouding (0,3 versus 0,6) betreft als de ev-ebitda-verhouding of de ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden min kaspositie) versus de bedrijfskasstroom.

Opvallend is wel dat Vodafone een sterkere koers-boekwaardeverhouding heeft (0,51 voor Proximus versus 0,33 voor Vodafone).  Maar zowel in termen van het rendement op eigen vermogen (ROE) als het rendement op ingezet kapitaal (ROCE) is Proximus alweer de betere,  al zijn de cijfers niet indrukwekkend. De lagere schuldgraad (netto financiële schuld tegenover de ebitda) van Proximus tegenover Vodafone (2,4 versus 3,9) valt ook op. 

Conclusie

We hebben het deze keer in dit aandelenduel over twee aandelen uit de telecomsector, de jongste jaren zowat de meest gehate sector bij analisten en beleggers, omdat die totaal geen groeiprofiel heeft. Ook de dividenden raken ondergesneeuwd door vele aankondigingen van dividendverlagingen in de afgelopen jaren. Maar in de huidige turbulente tijden zijn het wel aandelen die beter standhouden dan het marktgemiddelde. Vandaar dat we er de aandacht op vestigen.

Voor de zoveelste keer is het duel een nek-aan-nekrace. Al zag het daar in het begin helemaal niet naar uit, met de eerste vier duels die naar Vodafone gingen. Daarna zat er veel meer afwisseling in en is Proximus doorgaans het lager gewaardeerde aandeel, mede door het dalende dividend en het gebrek aan echte winstgroei op korte termijn.  Maar Proximus had toch een stevige eindspurt in huis en dat was belangrijk.

De prijzen worden aan de eindstreep uitgedeeld en daar blijkt dat er toch nog een lichte voorkeur is voor Proximus tegenover Vodafone, want Proximus wint acht duels, tegenover zeven voor Vodafone.

In woelige beurstijden zijn telecomaandelen geen slechte keuze als defensieve, niet-recessiegevoelige sector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content