Aandelenduel: K+S versus Mosaic

K+S versus Mosaic
*  

In deze rubriek laten we op basis van vijftien financiële parameters twee sectorgenoten of verwante bedrijven in duel gaan. Wie de meeste duels wint, krijgt de voorkeur van de redactie. Deze week stellen we twee meststoffenproducenten, K+S en Mosaic, tegenover elkaar.

Beurswaarde:  Mosaic

Koersprestatie 5 jaar: Mosaic

Return 5 jaar: Mosaic

Bèta: K+S

Dividendrendement: Mosaic

Groei dividend 5 jaar: Mosaic

Koers/winst 2025:  Mosaic

PEG-ratio: K+S

Koers/omzet: K+S

Koers/boekwaarde: K+S

Ev/ebitda: K+S

Rendement op eigen vermogen: Mosaic

Rendement op ingezet kapitaal: Mosaic

Schuldgraad: K+S

Commentaar

We kregen de vraag om deze twee nauw verwante ondernemingen te vergelijken omdat ze beide deel uitmaken van de voorbeeldportefeuille. Vandaar dit aandelenduel K+S versus Mosaic. In marktpositie en beurswaarde (2,9 miljard euro voor K+S  versus 11,6 miljard dollar voor Mosaic) is er weinig discussie mogelijk: Mosaic is tweemaal de winnaar. De koersprestaties op vijf jaar vallen heel erg mee, maar er is toch een  verschil: Mosaic presteerde beter dan K+S (190 versus 172%). Rekenen we de dividenden mee, dan wordt het verschil kleiner, maar de lat ligt toch niet helemaal gelijk (218 versus 211% return), al is K+S aan een inhaalbeweging bezig.

Gezien hun verwantschap, valt het op dat de ratio’s af en toe ver uit elkaar liggen. Dat geldt voor de marktgevoeligheid (bèta), waar K+S toch een stuk lager scoort dan Mosaic (0,63 versus 0,97). Gemeten naar het dividendrendement en de dividendgroei op vijf jaar, is Mosaic de afgetekende winnaar (2,4 versus 0,9% dividendrendement), maar in termen van waardering draaien de meeste duels in het voordeel van K+S uit. Zo bijvoorbeeld in termen van koers-omzetverhouding (met 0,8 versus 1,1) en nog meer in termen van koers-boekwaardeverhouding (0,5 versus 1,0). Dat zijn in het algemeen lage waarderingen, die erop wijzen dat de sector nog maar recentelijk aan een herontdekking begonnen is.

Zowel op basis van het rendement op eigen vermogen (ROE) als van het rendement op ingezet kapitaal (ROCE) trekt Mosaic het laken naar zich toe, maar in termen van schuldgraad haalt K+S het van Mosaic met slechts 0,5 keer de ebitda. 

Conclusie

Gezien de verwantschap tussen beide bedrijven, lag het in de lijn van de verwachting dat dit aandelenduel K+S versus Mosaic alle kanten uit kon. Maar de uitslag geeft toch een voorkeur aan Mosaic met een score van negen gewonnen duels tegenover zes voor K+S. Beide aandelen zijn nog vrij goedkoop, maar analisten moeten nog volop het potentieel van de sector herontdekken. Vandaar dat we beide aandelen wellicht nog enige tijd in de voorbeeldportefeuille zullen houden.  

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content