Aandelenduel: Colruyt versus Ahold Delhaize

In het aandelenduel nemen twee sectorgenoten of verwante bedrijven het in vijftien financiële parameters tegen elkaar op. Wie de meeste duels wint, krijgt de voorkeur van de redactie van Trends Beleggen. Deze week zetten we de warenhuisketens Colruyt en Ahold Delhaize tegenover elkaar.

– Marktpositie:  Ahold Delhaize

– Beurswaarde:  Ahold Delhaize

– Koersprestatie 5 jaar: Ahold Delhaize

– Return 5 jaar:  Ahold Delhaize

– Bèta: Colruyt

– Dividendrendement: Colruyt

– Groei dividend 5 jaar: Ahold Delhaize

– Koers/winst ’25: Colruyt

– PEG-ratio: Ahold Delhaize

– Koers/omzet: Ahold Delhaize

– Koers/boekwaarde: Colruyt

– Ev/ebitda:  Colruyt

– Rendement op eigen vermogen: Ahold Delhaize

– Rendement op ingezet kapitaal: Colruyt

– Schuldgraad:  Colruyt

Commentaar

Colruyt is een naam als een klok in de Belgische retailwereld, maar dat is Delhaize ook in België, Ahold nog meer in Nederland, en dan is er nog de stevige aanwezigheid in de Verenigde Staten. Zonder discussie gaat het eerste duel, over de marktpositie, naar Ahold Delhaize. Over de beurskapitalisatie (koers x aantal aandelen) is er ook geen discussie. Die ligt een pak hoger voor Ahold Delhaize (32,9 miljard euro) dan voor Colruyt (4,7 miljard euro). Dat verschil is de voorbije vijf jaar alleen maar groter geworden door een betere koersprestatie en return (koersevolutie + dividenden). Voor beide indicatoren zit Colruyt in het rood met respectievelijk -32 en -19 procent, terwijl de Nederlands-Belgische groep met een forse aanwezigheid in de VS respectievelijk +56 en +87 procent scoort.

Colruyt heeft wel een lagere bèta (gevoeligheid voor marktbewegingen) dan Ahold Delhaize en heeft dus een lager risico als de markten naar beneden gaan. Dat levert de distribiteur uit Halle een eerste zege op. Ook het duel om het dividendrendement wint Colruyt (3,6% versus 3,25%), maar inzake dividendgroei deed Colruyt het de afgelopen vijf jaar niet goed, met slechts +1 procent tegenover +9 procent voor Ahold Delhaize.

In de waardering zien we een heel gemengd beeld. Colruyt is een beetje goedkoper in termen van koers-winstverhouding voor dit jaar (13,4 tegen 13,5) en een stuk goedkoper in termen van koers/boekwaarde (1,5 versus 2,1) en ev/ebitda (ondernemingswaarde/bedrijfskasstroom) met 5,5 versus 6,8. Colruyt moet het onderspit delven met de PEG-ratio (price earning to growth, de koerswinst ten opzichte van de winstgroei) en de koers-omzetratio (0,43 versus 0,35 voor Ahold Delhaize).

Ook in de rendementen zien we een gemengd beeld. Dat is vrij zeldzaam. Met het rendement op eigen vermogen (ROE) scoort Ahold Delhaize wat beter dan Colruyt, maar bij het  rendement op ingezet kapitaal (ROCE) is de uitslag omgekeerd. Over het duel om de schuldgraad is dan weer geen discussie: Colruyt heeft een veel lagere schuldgraad dan Ahold Delhaize en wint dus het laatste duel.  

Conclusie

Aanvankelijk leek het een walk in the park voor het Nederlands-Belgische concern Ahold Delhaize. Na vier duels stond het 4-0. Maar dan nam Colruyt het over en zagen we zowel in winstgevendheid als in rentabiliteit wisselende winsten. Het gevolg was een heel spannend duel dat uiteindelijk uitdraait op een licht voordeel voor Ahold Delhaize met acht gewonnen duels tegenover zeven voor Colruyt.

Ahold Delhaize profileert zich de jongste jaren als een heel stabiel bedrijf met een voorspelbare winstgroei en ligt wegens die kwaliteiten goed in de markt bij beleggers. Al die kenmerken had Colruyt ooit ook, maar sinds de inflatie-opstoot en de zondagopeningen van warenhuizen is Colruyt die voorspelbaarheid kwijt en maakt de beurskoers een extreem hobbelig parcours door.  

Lees ook:

Aandelenduel: Montea versus WDP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content