Aandelenduel: Chevron versus Shell

Chevron versus Shell

In deze rubriek laten we in vijftien financiële parameters twee sectorgenoten en verwante bedrijven in duel gaan. Wie de meeste duels wint, krijgt de voorkeur van de redactie. Deze week stellen we twee toppers uit de oliesector tegenover elkaar: Chevron versus Shell.

Marktpositie:  Chevron

Beurswaarde:  Chevron

Koersprestatie 5 jaar:  Shell

 Return 5 jaar: Shell

Bèta: Chevron

Dividendrendement: Chevron

Groei dividend 5 jaar: Chevron

Koers/winst 2025:  Shell

PEG-ratio: Shell

Koers/omzet: Shell

Koers/boekwaarde: Shell

Ev/ebitda: Shell

Rendement op eigen vermogen: Chevron

Rendement op ingezet kapitaal: Chevron

Schuldgraad: Chevron

Commentaar

Net zoals vorige week, toen we Adidas en Nike vergeleken, stellen we een Europese grootheid (Shell) tegenover een Amerikaanse (Chevron) – twee absolute toppers in de olie-industrie. Dat mag al blijken uit de omvangrijke beurswaarde van beide groepen (258,2 miljard dollar versus 177,3 miljard euro), maar dit duel gaat dus naar de Amerikaanse oliespeler. Ook de marktpositie van Chevron is groter, hoewel Shell natuurlijk ook een wereldspeler is.

Als we naar de koersprestatie op vijf jaar kijken, neemt Shell de fakkel over: +102 versus +72% voor Chevron. Oliemajors staan hoe dan ook bekend als dividendaandelen, maar beide hebben de jongste jaren heel wat aandacht voor hun aandeelhouders gehad. Wat de return betreft (koersevolutie plus dividenden), behoudt Shell zijn voorsprong op zijn Amerikaanse sectorgenoot (+147 versus +114%). Dat illustreert ook dat beide stevige couponbetalers zijn en dus stevige rendementen kunnen voorleggen in een tijdperk dat in het teken staat van klimaatverandering, vergroening en de Green Deal.

Chevron is opvallend minder marktgevoelig (bèta) dan Shell (0,63 versus 1). Inzake dividendrendement en dividendgroei op vijf jaar is Chevron even verrassend in het voordeel, doordat Amerikaanse bedrijven doorgaans minder gericht zijn op dividenden en lagere rendementen geven dan Europese ondernemingen. In zulke duels winnen meestal de Europese spelers, maar deze keer dus niet.

In termen van waardering neemt Shell het wel weer volledig over, getuige bijvoorbeeld de koers-winstverhouding voor dit jaar (11,2 voor Shell versus een veel hogere 18,9 voor Chevron). Shell is ook goedkoper tegen 0,8 keer de koers-omzetverhouding, versus 1,4 keer voor Chevron, en 1,2 keer koers-boekwaardeverhouding, tegenover 1,7 keer voor Chevron. Het duel op basis van de PEG-ratio (koerswinst tegenover de winstgroei) voor de komende vijf jaar kantelt ook al in de richting van Shell (1,32 versus 1,63 voor Chevron).

Zowel op basis van het rendement op eigen vermogen (ROE) als het  rendement op ingezet kapitaal (ROCE) gaat het duel naar Chevron. Ook in termen van schuldgraad haalt Chevron het van Shell, wat niet klassiek is. Europese bedrijven hebben doorgaans minder schulden dan hun Amerikaanse concurrenten, maar dat geldt dus hier niet.   

Conclusie

Je mocht, gezien de verwantschap tussen beide bedrijven, verwachten dat dit aandelenduel alle kanten uit kon en spannend zou worden. Daarin zijn we niet bedrogen uitgekomen. Maar de uitslag geeft toch een lichte voorkeur aan Chevron tegenover Shell, met een score van 8 gewonnen duels tegenover 7. Beide aandelen zijn mastodonten in hun sector, maar we krijgen wel de bevestiging dat de keuze voor Chevron voor de voorbeeldportefeuille geen verkeerde keuze is. Al is het verschil met Shell niet zo groot door de gemiddeld lagere waardering.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content