De 5 favoriete aandelen van Stefan Willems, auteur en expat: ‘Ik focus op Belgische smallcaps omdat die markt inefficiënt is’
Hoe beweegt de beurs in de laatste weken van 2024? Trends.be vraagt marktexperts naar hun favoriete beleggingen.
Deze week: beursanalist Stefan Willems, die met zijn boek Onderweg naar financiële vrijheid. Hoe ik 500.000 euro spaarde voor mijn 30ste een praktische en persoonlijke gids schreef over zijn traject naar financiële vrijheid.
Gemoedsrust
Met een combinatie van hard werken, discipline en een goed doordachte beleggingsstrategie beschikte Willems al op zijn 31ste over een vermogen van 500.000 euro. De Limburger, die tegenwoordig in Bulgarije woont, vertelt openlijk over de keuzes die hem tot financiële onafhankelijkheid brachten, zijn worstelingen en de strategieën die hij gebruikt om zijn kapitaal te laten groeien.
“Ik leef niet om luxe te kopen”, zegt Willems. “Het draait om vrijheid, om niet afhankelijk te zijn van één inkomstenbron.” Voor hem is financiële onafhankelijkheid niet synoniem aan vroegtijdig pensioen, zoals vaak wordt gedacht over de FIRE-beweging. “Ik wil me geen zorgen maken. Als er morgen iets fout loopt en ik verdien geen euro meer, dan zit ik nog altijd safe voor twintig jaar. Die gemoedsrust is onbetaalbaar.”
De kracht van Belgische small caps
Willems begon zijn carrière als financieel journalist en kreeg zo een unieke inkijk in de Belgische markt. Hij noemt Belgische smallcaps een belangrijk onderdeel van zijn strategie. “Ik ben absoluut een actieve belegger”, legt hij uit. “Ik focus op Belgische smallcaps omdat die markt inefficiënt is. Londen en New York kijken daar niet naar, waardoor er kansen ontstaan. CEO’s van die bedrijven hebben vaak het hart op de tong. Ze spreken over projecten die de markt maandenlang negeert.”
Hij geeft het voorbeeld van Exmar, een Belgisch gastransportbedrijf. “Ik begon fors aandelen in te kopen rond 3,20 euro en bleef bijkopen, terwijl het vertrouwen in die markt laag bleef. Toen Exmar zijn Tango FLNG-contract aan het Italiaanse Eni verkocht, was dat een gamechanger. Toch reageerde de Belgische markt nauwelijks, en dat was voor mij een kans om verder in te stappen. Uiteindelijk leverde dat een enorme winst op.”
Putopties als strategisch wapen
Willems benadrukt dat hij veel gebruikmaakt van opties, waaronder putopties. Hij legt uit: “Als je een aandeel wilt kopen dat nu 50 euro waard is, kun je een putoptie schrijven met een uitoefenprijs van 40 euro. Je gaat de verplichting aan dat aandeel te kopen als de prijs daalt tot 40 euro. In ruil daarvoor krijg je een premie van de markt. Het is alsof je wordt betaald om een limietorder te plaatsen.”
Volgens Willems zijn opties een manier om risico’s beter te beheersen en tegelijk inkomsten te genereren. Hij vergelijkt het met een verzekering: “Je neemt een brandverzekering voor je huis, dus waarom niet voor je portefeuille? Ik koop putopties (het tegenovergestelde van putopties schrijven, nvdr.) om mijn beleggingen te beschermen tegen grote verliezen. Het geeft me rust.”
De lessen van shortselling
Shortselling is een andere pijler van zijn strategie. Willems vertelt over zijn ervaring met GSX Techedu, een Chinees bedrijf dat zijn koers uiteindelijk met 98 procent zag terugvallen. GSX zette onlineleraren in als kern van zijn bedrijfsmodel. Die leraren boden lessen aan via onlineplatforms, waarmee het bedrijf inspeelde op de groeiende vraag naar digitale educatie in China. Dat model was aantrekkelijk voor ouders die hun kinderen extra onderwijsondersteuning wilden bieden, vooral in een competitieve onderwijscultuur.
De waarde van het bedrijf werd echter zwaar overschat door frauduleuze praktijken en misleidende financiële rapportages. In werkelijkheid waren veel van die ‘leraren’ geen echte docenten of werd hun betrokkenheid overdreven in de communicatie van GSX. Het bedrijf presenteerde hen als de drijvende kracht achter hun succes, maar de fundamenten klopten niet. “De fundamenten waren belachelijk. Eén gemiddelde leerkracht was gewaardeerd op een bedrag van meer dan 2 miljoen dollar. Dat was gewoon absurd. Het aandeel bleef kunstmatig hoog door manipulatie, maar ik gebruikte putopties om in te spelen op de overwaardering. Het heeft me maanden gekost, maar uiteindelijk leverde het een grote winst op.”
Hoewel hij grote successen heeft geboekt met shortselling, waarschuwt hij voor de risico’s. “Short gaan is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist een diep begrip van de markt en een sterke controle over je emoties.”
‘Op mijn 21ste verloor ik in twee dagen 80 procent van mijn vermogen door hefbomen verkeerd te gebruiken. Dat leerde me hoe cruciaal behavioral finance is’
Stefan Willems
De waarde van een beleggingsdagboek
Een van de belangrijkste instrumenten die Willems gebruikt om zijn emoties onder controle te houden, is een beleggingsdagboek. “Voor elke belegging schrijf ik op waarom ik het aandeel koop, wat de triggers zijn, en wanneer ik zou verkopen”, legt hij uit. “Als de koers daalt, pak ik dat dagboek erbij. Is mijn case nog geldig? Het voorkomt dat ik impulsieve beslissingen neem en het houdt me rationeel.”
Willems benadrukt dat beleggen niet draait om snelle winst, maar om consistentie en discipline. “Zonder controle over emoties kun je nooit consequent winstgevend zijn. Je moet je strategie volgen, zelfs als de markt tegen je in lijkt te gaan.”
Risicobeheer en position sizing
Willems hecht veel belang aan position sizing, oftewel het bepalen van de juiste omvang van een positie in zijn portefeuille. “Elke belegging kan misgaan”, zegt hij. “Daarom zorg ik ervoor dat geen enkele positie meer dan 20 tot 25 procent van mijn portefeuille uitmaakt, behalve als ik er extreem veel vertrouwen in heb. Kapitaalbescherming is belangrijker dan winst.”
Hij kijkt ook altijd naar de risk-reward ratio van een belegging. “Het gaat niet alleen om hoeveel winst je kunt maken, maar ook om hoeveel je kunt verliezen als het fout gaat. Dat bepaalt of een belegging de moeite waard is.”
Cycli in de grondstoffenmarkt
Behalve op smallcaps en opties richt Willems zich ook op grondstoffen. Hij benadrukt hoe belangrijk het is de cycli op deze markt te begrijpen. “In de beginfase van een stijgende grondstoffenmarkt kies ik voor solide bedrijven zoals Cameco, een grote uraniumproducent met een sterke balans. Maar zodra de grondstofprijs hoog genoeg is, kijk ik naar kleine, risicovollere spelers, de zogenoemde juniors. Op vlak van risk-reward worden die dan interessanter.”
Leven met betaalbare luxe en vrijheid
Willems woont in een een penthouse aan de voet van het Piringebergte, een keuze die hij bewust heeft gemaakt. “Ik betaalde na lang zoeken 87.000 euro voor mijn appartement in Bansko en leef er in alle rust omringd door bergen en natuur. Bulgarije heeft niet de status van landen als Portugal of Spanje, maar ik vind dat juist aantrekkelijk. Ik geef mijn geld liever uit aan ervaringen, zoals uit eten gaan, wat in Bulgarije betaalbaar is.”
Hij geeft aan dat zijn eenvoudige levensstijl hem in staat stelt meer te investeren en risico’s te nemen. “Het draait om vrijheid. Financiële vrijheid betekent voor mij dat ik zelf kan bepalen hoe ik mijn leven inricht.”
Advies voor beginnende beleggers
Aan jonge beleggers geeft Willems het advies klein te beginnen en discipline op te bouwen. “Leef als een student, ook als je meer verdient. Bouw eerst een kapitaal op waarmee je kunt beleggen. Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van één inkomstenbron, en werk aan je netwerk. Reizen kan je perspectief verruimen en helpt je buiten de Belgische grenzen te kijken.”
Hij benadrukt ook het belang van fouten maken en daarvan leren. “Mijn grootste fout was emotioneel handelen. Op mijn 21ste verloor ik in twee dagen 80 procent van mijn vermogen door hefbomen verkeerd te gebruiken. Dat leerde me hoe cruciaal behavioral finance is. Je moet je emoties onder controle houden en je strategie trouw blijven.”
De 5 favoriete aandelen van Stefan Willems
1/ Belgisch dividendaandeel: Cofinimmo
“Wie een veilig dividendaandeel zoekt, zit goed bij de zorgvastgoeduitbater Cofinimmo. De gereglementeerde vastgoedvennootschap is volgens de wet verplicht minstens 80 procent van haar winst uit te keren als dividend. Bij Cofinimmo is dat momenteel 97 procent, wat op termijn onhoudbaar is en druk zet op het aandeel. Ik verwacht dat het dividend op termijn zal zakken van 6,20 naar 5 euro per aandeel, wat nog altijd een dividendrendement van 9 procent oplevert. Het aandeel noteert tegen een korting van 40 procent op zijn intrinsieke waarde, wat samen met het dividend een mooie bescherming biedt. De schulden zijn gefinancierd voor de komende jaren tegen 1,4 procent en de bezettingsgraad is 98 procent. Tegen 2029 verwacht ik dat dit aandeel een rendement van 50 procent kan opleveren.”
2/ Alternatieve beleggingen: Amundi Global Infrastructure UCITS ETF
“In 2025 kies ik voor meer veiligheid. Infrastructuurprojecten genereren voorspelbare inkomsten en bieden op lange termijn een alternatief voor obligaties. Met deze ETF beleg je voornamelijk in energie-infrastructuur, nutsbedrijven, transportinfrastructuur en communicatienetwerken, waarvan de inkomsten niet conjunctuurgevoelig zijn. Daarnaast hebben die projecten in hun contracten opgenomen dat ze de inflatie kunnen doorrekenen, wat een inflatie-indekking geeft. Het gaat om een kapitaliserende ETF die fiscaal interessant is omdat je zo geen 30 procent roerende voorheffing betaalt. De beheerkosten van 0,55 procent per jaar is een fractie van soortgelijke fondsen bij de bank.”
3/ Moonshot-aandeel: Global Atomic
“Een moonshot-aandeel is een aandeel dat slechts een kleine kans heeft op een groot succes en waar je 2 à 3 procent van je portefeuille in kunt beleggen. Global Atomic is een toekomstige uraniumproducent in Niger, waarvan het DASA-project in 2026 in productie zal gaan. De koers stond het afgelopen jaar onder druk doordat de bankfinanciering vertraging opliep en de vrees voor een nationalisatie van het project drukte de koers. Tegen de huidige uraniumprijzen kan dit project zijn investering terugverdienen in twee jaar. Er zal een kapitaalverhoging nodig zijn in de komende weken. Komt de bankfinanciering er niet, dan zal een grotere kapitaalverhoging nodig zijn om het project te financieren. Het management heeft er vertrouwen in dat de bankfinanciering er toch komt. Slaagt die, dan kan Global Atomic potentieel maal tien gaan tegen 2030. Faalt die, dan komt er een grote verwatering voor de aandeelhouders.”
4/ Beloftevol grondstoffenaandeel: Yellow Cake
“Wie een paar jaar geduld heeft, kan kijken naar Yellow Cake. De uraniummarkt zit al even in een structureel tekort, waarbij op termijn nieuwe productie nodig is. De kans is realistisch dat de uraniumprijs de komende twee à drie jaar met drie cijfers voor de komma geschreven zal worden. Via Yellow Cake koop je vandaag een bedrijf dat uranium in bezit heeft tegen 68 dollar per pond, wat een rendement geeft van 47 procent als de aandelenprijs de uraniumprijs zou volgen richting 100 dollar.”
5/ Buitenlands aandeel: PDD Holdings
“Koop wat je zelf gebruikt, en voor mij is dat Temu. De e-commercegroep is een formidabele uitdager voor Alibaba en heeft veel triggers waar het op korte termijn van kan profiteren. Temu slaagde er in november voor het eerst in Amerikaanse spelers als Hasbro op zijn platform te krijgen. Een slimme strategie, want zo kan het producten verkopen die niet vallen onder de Amerikaanse exporttarieven die Trump wil invoeren. Het aandeel verloor terrein na een teleurstellend kwartaalrapport en de vrees voor een handelsoorlog, maar tegen de huidige waardering zit er al veel in de koers verrekend. De groep zou ook moeten kunnen profiteren van de Chinese stimuleringsmaatregelen via zijn Chinese platform Pinduoduo. Ik mik op een herstel in 2025, nu de Trump-afstraffing in de koers verwerkt zit.”
Biografie
Stefan Willems (1993) studeerde financiën en startte zijn loopbaan bij de marktenzaal van KBC, waar hij zich verdiepte in de beurs. Hij werkte als beleggingsadviseur, onafhankelijk beursanalist en columnist, onder meer voor Spaarvarkens.be. Tegenwoordig richt hij zich op het opbouwen van kennis, financiële vrijheid en een breed begrip van geluk. Op 27-jarige leeftijd verruilde hij België voor een jarenlange wereldreis.
Zijn boek Onderweg naar financiële vrijheid. Hoe ik 500.000 euro spaarde voor mijn 30ste kunt u hier kopen.
De 5 favoriete aandelen van...
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier