Achtste winstdag op rij voor Bel-20
Een reeks behoorlijke Europese bedrijfsresultaten en het verdere herstel van de grondstoffenprijzen inspireerden de beleggers om aandelen te kopen.
De Europese beurzen wonnen gemiddeld 1,5 procent. De Bel-20 werd op sleeptouw genomen door AB InBev en schreef er 0,9 procent bij. Voor de Bel-20 is het al de achtste winstdag op rij.
AB InBev (+2,67%)heeft een akkoord bereikt met het Japanse Asahi over de verkoop van de biermerken Peroni, Grolsch en Meantime. De Japanners betalen 2,55 miljard euro. De verkoop is voor de Europese mededingingsautoriteiten een must voordat het licht op groen kan voor de fusie tussen AB InBev en SABMiller. Voor Asahi is het de grootste overname in zijn bestaan. De deal geeft de brouwer toegang tot de Europese markt, in een poging minder afhankelijk te worden van Japan, dat kampt met een krimpende bevolking. Asahi kan de drie Europese merken ook uitspelen in Zuidoost-Azië en Australië.
De Nederlandse chemiereus Akzo Nobel (+5,28%) publiceerde bemoedigende kwartaalcijfers. De omzet daalde weliswaar met 4 procent, maar de bedrijfscashflow dikte aan met 5 procent. De onderliggende bedrijfswinst ging vooruit met 9 procent, wat beter is dan verwacht. De stijgende rendabiliteit is te danken aan kostenbesparingen. Akzo Nobel verkocht in alle divisies meer volume, maar kampte met lagere prijzen en tegenvallende wisselkoersen. Met een marge van 10,4 procent zit het bedrijf op schema om zijn doelstelling van een marge tussen 9 en 11 procent te halen. Akzo Nobel krijgt wel af te rekenen met toenemende concurrentie uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse verfbedrijven Sherwin Williams en Valspar fuseerden onlangs tot het grootste verfbedrijf ter wereld en koesteren ambities op de Europese thuismarkt van Akzo Nobel.
Bij de Franse zuivelgigant Danone (+3,53%) toonden de resultaten een omgekeerde dynamiek. Danone zag zijn verkochte volumes dalen, maar het bedrijf wist hogere prijzen aan te rekenen. De vergelijkbare omzet steeg met 3,5 procent, wat net iets beter is dan verwacht. Vooral de stabilisatie van de verkoop van zuivelproducten stelt beleggers gerust. Voor heel 2016 hoopt Danone op een omzetstijging van 3 à 5 procent. Ook de bedrijfsmarge zou iets verbeteren.
Het Zwitsers farmabedrijf Roche (+0,56%) boekte in het eerste kwartaal een omzetstijging van 5 procent, vooral dankzij de stijgende vraag naar medicijnen van Roche tegen borstkanker.
In de Verenigde Staten krijgt Netflix een oplawaai. Het streamingbedrijf publiceerde sterke kwartaalcijfers, maar beleggers struikelen over de vertraging van de groei van het aantal internationale abonnees. Het aantal nieuwe abonnees zou halveren van 4,5 miljoen naar 2 miljoen in het tweede kwartaal. In de Verenigde Staten daalt de groei van het abonneebestand tot 0,5 miljoen, doordat veel klanten hun goedkope inloopabonnement zien aflopen en het niet hernieuwen tegen het duurdere tarief. Ook de concurrentie wordt intenser, nu steeds meer bedrijven, zoals Amazon en Time Warner, streamingdiensten aanbieden. Netflix blijft fors investeren in eigen series en films, wat handenvol geld kost. In het eerste kwartaal steeg de omzet met een kwart, door een recordaantal van 6,74 miljoen nieuwe abonnees. Netflix telt wereldwijd 81,5 miljoen klanten, gespreid over 130 landen.
Na de andere Amerikaanse grootbanken ontsnapt ook Goldman Sachs niet aan een serieuze winstdaling. In het eerste kwartaal daalden de inkomsten met 40 procent en de winst met 60 procent, wat wel iets beter is dan verwacht. Dat de bank nog winst maakt na zo’n scherpe inkomstendaling, is te danken aan haar strakke besparingsprogramma. In vergelijking met het eerste kwartaal verlaagde Goldman Sachs de kosten met een kwart. De inkomsten staan onder druk door de strakkere regulering en de beperkte handel op de obligatie- en de aandelenmarkten. Maar topman Lloyd Blankfein is niet van plan het businessmodel grondig bij te sturen. Hij denkt dat de cyclus vroeg of laat zal keren. Kostenbesparingen moeten zolang de winstbasis beschermen.
Ook Johnson & Johnson klopte de verwachtingen dankzij een sterke verkoop van een aantal topgeneesmiddelen. De nettowinst kwam uit op 1,68 dollar per aandeel in het eerste kwartaal, terwijl beleggers rekenden op 1,65 dollar. Het bedrijf trok de omzet- en winstverwachtingen voor dit jaar lichtjes op.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier