‘Aandelen zijn zeker nog niet duur’
De eerste beursweek bracht meteen een voorsmaakje van wat we ook de rest van het jaar mogen verwachten: meer volatiliteit. Toch blijft Deutsche Bank-hoofdstrateeg Ulrich Stephan positief over de beurzen: “Aandelen zijn zeker nog niet duur.”
België is een groeimarkt voor Deutsche Bank. Het vermogen onder beheer is in tien jaar tijd bijna vervijfvoudigd tot 24 miljard euro. De Duitse financiële reus wil zich graag tussen de grote jongens nestelen op de Belgische markt voor vermogensbeheer. En dus kwam hoofdstrateeg Ulrich Stephan voor het eerst opdraven in Brussel om zijn vooruitzichten toe te lichten. Een blik op de rest van het nog prille beleggingsjaar aan de hand van tien thema’s.
1. China
De vraag is vooral of China er zal in slagen zijn vele staatsbedrijven te hervormen
“Je moet de Chinese aandelenmarkt los zien van de economie. De crash van de beurzen is een lokaal probleem, waarin verkeerde maatregelen van de regulator een grote rol spelen. Wat de rest van de wereld aanbelangt is de toestand van de Chinese economie. En die is niet zo zwak als velen denken. Beleggers reageren geschrokken op de devaluatie van de yuan. Maar die volgt uit de beslissing om een vaste wisselkoers aan te houden tegenover een korf munten en niet langer alleen de dollar. Aangezien de andere munten uit die korf gedaald zijn tegenover de dollar, moest de yuan die richting volgen. De devaluatie is dus niet ingegeven door een poging om de export aan te zwengelen. Er is in China bovendien nog veel beleidsruimte om de economie bijkomend te stimuleren. Wij verwachten geen harde landing, maar een normalisering met rond 6,5 procent groei. Of Peking ook beleidsfouten zal maken in de omvorming van zijn economie, net zoals bij de poging om de beurzen te sturen? Niet de eerste jaren, maar op langere termijn zijn ongelukken mogelijk. De vraag is vooral of China er zal in slagen zijn vele staatsbedrijven te hervormen.”
2. Politiek
“Met de presidentsverkiezingen in aantocht sloten de Democraten en de Republikeinen al een akkoord over de begroting en het schuldenplafond voor dit jaar. En dus verwacht ik een vrij stabiel politiek jaar in de VS, tenzij Donald Trump op een verkiezingsoverwinning zou afstevenen. Er is dus vooral reden tot ongerustheid over Europa. Met het Britse referendum over een exit uit de Europese Unie, het conflict in Oekraïne, de Griekse kwestie, de schreeuw naar onafhankelijkheid in delen van Spanje en de opmars van rechts in landen als Frankrijk zijn er ook voldoende bronnen van politieke onzekerheid.”
3. Groei
“De groei van de wereldeconomie zou moeten aantrekken, alleen al omdat de economische situatie in Rusland en Brazilië minder erg zal zijn dan vorig jaar. Al bij al oogt het plaatje relatief stabiel. De trend blijft cyclisch opwaarts. De groei is dus zeker niet onze grootste zorg.”
4. Monetair beleid
“In de wereld van de centrale banken blijft de Federal Reserve lijnrecht tegenover de rest van de wereld staan. Gezien het herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt zich doorzet, verwachten wij een tweede renteverhoging in de VS in maart. De Fed plant dit jaar nog vier renteverhogingen, de markt verwacht er maar twee. De jongste jaren kreeg de markt meestal gelijk. Maar deze keer weet ik het niet. De Fed wil zeker de rente verder verhogen, want de centrale bank verwacht minder groei in 2017 dan dit jaar. En dus wil hij nu nog beleidsruimte creëren voor de cyclus omslaat. Of dat lukt zal afhangen van de sterkte van de Amerikaanse economie en de dollar.”
5. valuta
“Er is veel onduidelijkheid op de wisselmarkten en ik verwacht veel volatiliteit. De wisselkoersen zullen nochtans bepalend zijn voor de rendementen dit jaar. De euro zal wel verder verzwakken tegenover de meeste andere munten, aangezien de Europese Centrale Bank er aan denkt haar beleid nog verder te versoepelen. Tegenover de dollar kan de euro dalen tot 0,95 dollar eind dit jaar. De negatieve rentes op de Europese geldmarkten (obligaties met een looptijd tot maximaal 1 jaar) kunnen nog dalen.”
6. Obligaties
“Met een Duitse tienjaarsrente van 0,6 procent en een Belgische lange rente van 0,9 procent moeten beleggers zich echt wel de vraag stellen of het nog zin heeft te investeren in Duits of Belgisch papier. Of moet je geen andere activa overwegen? Het is wel opletten voor Amerikaanse hoogrentende obligaties. Door de lage olie- en grondstoffenprijzen bestaat de vrees voor wanbetalingen in de energiesector. Maar voorlopig lijkt er weinig aan de hand en zie ik nog geen grote problemen.”
7. Aandelen
“In historisch perspectief zijn aandelen gemiddeld geprijsd. En als je de lage rente in overweging neem zijn de beurzen zeker niet duur. De koers-winstverhoudingen zien we wel niet veel verder stijgen, dus zal de evolutie van de winsten de prestatie van de beurzen dit jaar bepalen.
Op langere termijn zijn technologie, gezondheidszorg en ‘financials’ onze favoriete sectoren
De wereld zal nominaal (reëel + inflatie, nvdr) 6 à 7 procent groei kennen. De bedrijfswinsten zullen daarmee gelijke tred houden. We zien vooral potentieel in Europa. We verwachten daar nog een inhaalbeweging, zowel van de economie als van de winsten. Defensieve aandelen zijn al heel duur. In Europa mikken we vooral op cyclische waarden, op consumptie en industrie. Op langere termijn zijn technologie, gezondheidszorg en ‘financials’ onze favoriete sectoren.”
8. Grondstoffen
“Er is een koude oorlog aan de gang in de oliewereld: tussen Saoedi-Arabië en Iran, maar ook tussen Saoedi-Arabië en de schalieolie-industrie in de VS. We verwachten dan ook niet dat het oliekartel OPEC zal beslissen zijn productie terug te schroeven. De productie in de VS zal wel dalen, omdat schalievelden makkelijker stil te leggen zijn. De olieprijs is bijzonder moeilijk te voorspellen. Hopelijk komt er een stabilisatie rond de 30 dollar per vat. De goedkope olie is goed voor de consumptie en dus de economie. Maar als de prijs nog verder daalt kunnen wel meer bedrijven uit de energiesector in de problemen komen, met meer volatiliteit op de markten tot gevolg.”
9. Risico’s
“Een ding is duidelijk: de volatiliteit is terug. Wat zijn de voornaamste risico’s die de instabiliteit op de markten nog kunnen aanvuren? Een snelle stijging van de dollar, het beleid van de Federal Reserve na de nulrente, de groeipijnen in China, een wereldwijde daling van de bedrijfswinsten, een uitverkoop op de obligatiemarkten, of de wereldeconomie die naar de rand van een recessie afglijdt.”
10. België
“België zal meegaan met de Europese trend van geleidelijk herstel. De groei zal uitkomen rond 1,5 procent. De werkloosheid blijft wel relatief hoog door de hoge staatschulden. En de besparingen kunnen wat op de consumptie wegen. In de Bel-20 zullen de winsten sneller stijgen dan in de rest van Europa. Maar door het overwicht van meer defensieve aandelen is de Brusselse index al relatief duur. We zien de Bel-20 uitkomen op 3950 punten, 12 procent meer dan vandaag.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier