Ondernemen Unizo waarschuwt: ‘Loonsverhogingen bedreigen tot 7.000 banen bij zelfstandige supermarkten’
Ondernemen Stille fortuinen van Vlaanderen: Familie Dossche zijn vooruitziende investeerders in gezonde, vegetarische voeding
Nieuws Nieuws Vennootschapsbelasting verpulvert record na record Met een bedrag van bijna 21 miljard euro, betaalden de Belgische bedrijven vorig jaar alweer meer vennootschapsbelasting dan in het vorige recordjaar 2022. Er zijn wel opvallende verschuivingen in de top vijftig van de grootste betalers. 2023 was niet langer het jaar van de galopperende inflatie, waardoor de winsten van de grondstoffen- en de energiesector terugvielen.
Nieuws Nieuws Dit zijn de grootste en meest opmerkelijke vennootschapsbelastingbetalers Voor het derde jaar op rij staat Mastercard uit Waals-Brabant op de eerste plaats in betaalde vennootschapsbelasting. De specialist in elektronisch betaalverkeer levert met ruim 527 miljoen euro op zijn eentje bijna 13 procent van het totale bedrag van Wallonië. Lees hier het overzicht van de grootste en meest opmerkelijke vennootschapsbelastingbetalers. Bekijk onderaan de volledige top 50.
Ondernemen Ondernemen Gert Bervoets (H.Essers) is genomineerd voor Trends Manager van het Jaar: ‘Ik maak me zorgen over het werkethos’ Gert Bervoets staat elf jaar aan het roer van de logistieke speler H.Essers. De Limburger toont hoe het bedrijf ook in moeilijke tijden overeind blijft. "Er woedt een waanzinnige prijzenslag in de transportsector. Het aantal faillissementen piekt opnieuw. De ernst daarvan is nog onvoldoende doorgedrongen bij de bredere bevolking."
Ondernemen Ondernemen Dominiek Valcke (TVH) is genomineerd voor Trends Manager van het Jaar: ‘De kunst is het beste uit je team te halen’ Dominiek Valcke staat sinds 2018 aan het roer van TVH, de West-Vlaamse wereldwijde speler in onderdelen voor industriële machines. De onderneming blijft mikken op een jaarlijkse omzetgroei, maar merkt de signalen van een terugval in de conjunctuur.
Ondernemen Ondernemen Stille Fortuinen - Familie Dossche uit Deinze: ‘Onze ambitie is Europees marktleider worden’ De Dossches uit Deinze zijn een van de talloze discrete Vlaamse gefortuneerde families. De vierdegeneratietelg Kristof Dossche timmert volop aan het Europese marktleiderschap in de bloemmolenindustrie na de overname van Mühle Rüningen, een Duits familiebedrijf dat al bestaat sinds 1312.
Ondernemen Ondernemen Aftellen naar het roemloze einde: hoe en waar het misliep met Van Hool In de eerste wintermaanden van 2024 reed Van Hool een race tegen de klok in de zoektocht naar verse cash. Diverse investeerders toonden interesse. Maar decennia sluimerende familiale strubbelingen leidden tot de definitieve ondergang.
Ondernemen Ondernemen Stille Fortuinen - De familie Vanmoerkerke: vakantiemakers worden horeca- en vastgoedbeheerders De West-Vlaming Rudolf Vanmoerkerke leerde de Belg de Spaanse Costa’s ontdekken. Zijn kleinkinderen Olivia en William Vanmoerkerke zetten de familiale ondernemerstraditie voort met horeca en vastgoed. De uitbating van het viersterrenhotel Thermae Palace in Oostende ontketende afgelopen zomer een mediastorm.
Ondernemen Ondernemen ‘Zo’n zware storm kunnen we niet dragen’: covid was de doodsteek voor Van Hool Toen de coronapandemie uitbrak, viel de bulk van de activiteiten van Van Hool, de productie van touringcars, jarenlang stil. Ook de sectorreuzen zagen zwarte sneeuw, maar voor Van Hool was covid fataal.
Ondernemen Ondernemen Hoe Van Hool een tweede leven vond in Macedonië (en daarin rijkelijk laat was) Van 2012 tot 2019 vond Van Hool eindelijk weer zijn draai op de inmiddels grondig veranderde markt van bussen en touringcars. Er groeide iets moois tussen het lagekostenfiliaal in Macedonië en de stevige touringcarmarkt in de Verenigde Staten.
Ondernemen Ondernemen Droominvestering werd nachtmerrie: Van Hool legde al zijn eieren in de Fortis-mand Het voertuigenconcern Van Hool had één diversificatie in portefeuille: Fortis aandelen. Wat initieel een droominvestering leek, ontaardde door de bankencrisis van 2008 in een nachtmerrie. Onrechtstreeks leidden de Fortis-verliezen mee tot de latere ondergang, want het eigen vermogen van Van Hool kreeg een knauw door het bankendebacle.
Nieuws Nieuws Verlieslatend Edgard & Cooper is verkocht voor 434 miljoen dollar Op 30 april nam de Amerikaanse voedingsmultinational General Mills de Kortrijkse producent van hondenvoeding Edgard & Cooper over. De verkoopprijs van 434 miljoen dollar werd bekendgemaakt in het kwartaalverslag van General Mills.
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'De Europese Commissie moet meer overleggen en minder opleggen' De Europese Commissie is vooral verworden tot een bureaucratie met een oeverloze neiging tot regeltjes en voorschriften.
Ondernemen Ondernemen Opkomst en ondergang van Van Hool: 29 april 1999, de mokerslag die Van Hool nooit te boven kwam Van Hool ging dit voorjaar failliet, maar het lot van het voertuigenconcern werd eigenlijk al 25 jaar eerder bezegeld. In het voorjaar van 1999 werden drie familietakken voor 180 miljoen euro uitgekocht. Het familiebedrijf droeg jarenlang die financiële molensteen rond de nek, op een moment dat de voertuigenindustrie ingrijpend veranderde.
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl ‘De sputterende Duitse economie doet Audi Brussels bloeden’ België moet klaarstaan voor magerder economische jaren bij zijn belangrijkste handelspartner.
Ondernemen Ondernemen Familieperikelen bij Brouwerij Haacht: ‘We spreken wel degelijk met elkaar’ Eind mei verdween de 91-jarige Frédéric van der Kelen als voorzitter van de raad van bestuur bij de beursgenoteerde holding boven de brouwerij Haacht. In 2020 had hij de CEO-fakkel al doorgegeven. Zoon Baudouin van der Kelen is de nieuwe topman en zoekt naar een oplossing voor een al langer smeulend conflict in de familie. "Stap voor stap gaan we vooruit."
Ondernemen Ondernemen Frédéric van der Kelen blijft bestuurder bij controleholding achter Brouwerij Haacht Frédéric van der Kelen stapte eind mei op als voorzitter van de raad van bestuur bij Co.Br.Ha, de beursgenoteerde holding boven Brouwerij Haacht. Maar bij Finabra, de familiale controleholding boven de brouwer, werd het mandaat van de 91-jarige Frédéric de voorbije zomer nogmaals verlengd.
Ondernemen Ondernemen Baudouin van der Kelen (CEO Brouwerij Haacht) over de biermarkt: ‘Zelfs bij de speciale bieren regent het promoties’ De beursgenoteerde Brouwerij Haacht zag de volumeverkoop in het eerste halfjaar met bijna 9 procent dalen. De omzet zakte met bijna 5 procent. Onderaan de lijn bedroeg het nettoverlies 2,2 miljoen euro, versus een minus van 1,1 miljoen voor dezelfde periode in 2023.
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl ‘Brouwerij Haacht en Van Hool: lessen in deugdelijk bestuur’ Het is een spijtige vaststelling dat twee topbedrijven tekortschieten in deugdelijk bestuur.
Nieuws Nieuws Exclusief interview met ex-CEO Filip Van Hool: ‘Het faillissement had vermeden kunnen worden’ Met 2.500 ontslagen in Koningshooikt wordt Van Hool wellicht het grootste faillissement van 2024. Filip Van Hool, de voormalige CEO, praat voor het eerst over de ondergang van Vlaanderens bekendste voertuigenconcern. "Ik heb weinig persoonlijke verwijten gekregen. Maar je voelt je toch schuldig. Je krijgt een stempel opgedrukt: faillissement, derde generatie. Maar dat is niet het echte verhaal." Lees hier een uittreksel.
Ondernemen Ondernemen Exclusief: ex-CEO Filip Van Hool vertelt het echte verhaal van het faillissement Met 2.500 ontslagen in Koningshooikt wordt Van Hool wellicht het grootste faillissement van 2024. Filip Van Hool, de voormalige CEO, praat voor het eerst over de ondergang van Vlaanderens meest bekende voertuigenconcern. "Ik heb weinig persoonlijke verwijten gekregen. Maar je voelt je toch schuldig. Je krijgt een stempel opgedrukt: faillissement, derde generatie. Maar dat is niet het echte verhaal."
Ondernemen Ondernemen Marc Couckes imperium blijft verliezen lijden in Durbuy De flamboyante Oost-Vlaamse zakenman Marc Coucke krijgt zijn miljoeneninvesteringen in ‘Coucke-stad’ Durbuy voorlopig niet rendabel. Het vijfsterrenhotel Le Sanglier des Ardennes belandde vorig jaar opnieuw in de rode cijfers. Ook zijn golfterrein in Durbuy is verlieslatend. Beter gaat het met het avonturenpark.
Ondernemen Ondernemen Carl Van Hool, de serie-investeerder van de familie: een durfkapitalist voor de technologie van de toekomst Carl Van Hool liet zich in 1999 uitkopen uit het familiale voertuigenconcern. Daarop volgde een rist aan investeringen in technologische en innovatieve bedrijven, van de massaproductie van satellieten, over videogames voor kinderen met spraakproblemen, tot software voor het beheer van juridische documenten.
Ondernemen Ondernemen Dit zijn de meest rendabele frietchinezen in Vlaanderen Hoe Belgisch frieten ook zijn, onze lijst van 20 meest rendabele Vlaamse frituren bevat ook vijf eethuizen die worden uitgebaat door mensen van Aziatische origine, de zogenoemde frietchinezen.
Nieuws Nieuws Audi legt 1,3 miljard euro opzij voor Audi Brussels Het Duitse premiummerk Audi reserveert 1,3 miljard euro aan herstructureringskosten voor "een alternatief gebruik of de sluiting van Audi Brussels". Dat meldt de groep bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten.
Ondernemen Ondernemen De succesformule achter de twee meest rendabele frituren in Vlaanderen De Meersbloem in Oudenaarde en Bellegems Friethuisje zijn de meest rendabele Vlaamse frituren van het land. De eigenaars Anja Vandenbroucke en Boudewijn Verscheure (De Meersbloem) en Patrick Huyse (Bellegems Friethuisje) verklappen exclusief aan Trends hun succesrecepten. Bekijk daaronder de top 20.
Ondernemen Ondernemen ‘Met een frituur word je niet rijk, maar je kunt ervan leven’ De frituren in Vlaanderen zijn behoorlijk rendabel, blijkt uit een onderzoek van Trends samen met de financieel-economische databank Trends Business Information. "Zelfs de kleinste frituren halen een gemiddelde cashflow van 29.000 euro. Daarvan zal je niet rijk worden, maar je kan er zeker mee overleven".
Ondernemen Ondernemen Van beste van België tot louter vegetarische frituur Al de twintig meest rendabele frituren in onze lijst hebben een goede solvabiliteit, die zelfs ruimte laat voor aardige dividenduitkeringen, voor wat doorgaans in omzet een relatief beperkte activiteit is. Het toont hoe een eethuis uitbaten met hard werken voldoende rendabel kan zijn. Na het duo koplopers De Meersbloem en Bellegems Friethuisje volgt een breed spectrum van vaak heel creatieve frituren, verspreid over heel Vlaanderen.
Nieuws Nieuws Audi Brussels is zware test voor Duitse Mitbestimmung De herstructurering van Audi Brussels komt er omdat de aandeelhouders van Audi hun wil hebben doorgedrukt, tegen de wens van de vakbonden in. Het dossier wordt dan ook een test voor het befaamde Duitse model van Mitbestimmung.
Nieuws Nieuws Auto-expert Ferdinand Dudenhöffer: ‘De Europese Commissie heeft Audi Brussels kapot gemaakt’ De Duitse auto-expert Ferdinand Dudenhöffer ziet de toekomst voor Audi Brussels somber in. "Audi was tien jaar geleden de parel aan de kroon van het Volkswagen-concern. Vandaag is het de zieke man van de groep. Audi gaat er weer bovenop geraken. Maar voor de fabriek in Brussel zal de wederopstanding te laat komen."
Ondernemen Ondernemen De garnaalkroket werkt aan een comeback: 'Verwacht vanaf dit najaar een immens aanbod van garnalen' Garnaalkroketten zijn zo Belgisch als frieten en mosselen. Maar de voorbije maanden waren ze nauwelijks te vinden in de winkels, en restaurants schrapten de lekkernij van de kaart. Te duur, een gevolg van garnalenschaarste. Toch ziet Daphné Aers, de CEO van de marktleider voor huismerken TNS uit Eeklo, beterschap. "Ik verwacht vanaf dit najaar een immens aanbod van garnalen."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Plukt Macron nog de vruchten van de herindustrialisering? Het noordwesten van Frankrijk werd het nieuwe eldorado voor industriële investeerders. Duinkerke en zijn omgeving lokken de meeste investeringen in heel Europa. Toch werd de Franse president Emmanuel Macron in de voorbije verkiezingen afgestraft.
Ondernemen Ondernemen De rijkdom van Alfons Van Hool & Co na de uitkoop uit het familiebedrijf in 1999 De kiem van de doodsstrijd van het eens oppermachtige voertuigenconcern Van Hool werd in 1999 gelegd. Alfons, de oudste zoon van stamvader Bernard Van Hool, liet zich in 1999 uitkopen. Hij gold nochtans als de mentor en de spilfiguur van de groep. Toen hielden ook vier van de vijf meest beloftevolle talenten van de derde generatie het voor bekeken, onder wie een dochter van Alfons.
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'Van Hool en de vloek van de derde generatie' Patrick De Schutter, de co-gedelegeerd bestuurder van het Instituut voor het Familiebedrijf, ziet dat het bij bijna negen van de tien familiebedrijven in de wereld gedaan is na de tweede generatie. Een ander zeer bekend Vlaams familiebedrijf toont hoe het verkeerd kan lopen. Van Hool was decennialang een van de grootste voertuigenconcerns van het land. …
Ondernemen Ondernemen André Bouffioux leidt Waalse kmo Teconex: ‘De jongeren zijn het politieke beleid hier kotsbeu’ Vlaanderen mag verbaasd opkijken van de politieke aardverschuiving in Wallonië, voor ondernemers in Wallonië is de afstraffing van de PS en de keuze voor een centrumrechtse coalitie van de MR en Les Engagés geen verrassing. "De werkende jonge generaties in Wallonië zijn het cliëntelisme, het profitariaat en de graaicultuur kotsbeu. Ze beseffen dat zij de rekening betalen", zegt André Bouffioux, CEO van de Waalse kmo Teconex.
Nieuws Nieuws Brouwerij Palm kan prijsverhogingen doorrekenen De brouwer van Cornet, Palm en Rodenbach zag de omzet vorig jaar sneller stijgen dan de kosten. Net als de marktleider AB InBev kan ook de brouwer uit Roeselare en Steenhuffel prijsverhogingen opdringen.
Nieuws Nieuws Marcel Van Hool, motorenfanaat achter het busbedrijf en raceliefhebber, is overleden Op vrijdag 7 juni overleed Marcel Van Hool, geboren in 1934. Hij behoorde tot een van de vijf broederlijke takken die tot het faillissement van de busbouwer Van Hool aandeelhouder bleef. Marcel Van Hool was het technisch kloppend hart van het voertuigenconcern en in zijn vrije tijd een racefanaat.
Ondernemen Ondernemen Automatische loonindexering vreet winsten van voedingsbedrijven op Voor onze voedingsbedrijven was 2023 een beter jaar dan het inflatoire 2022. Dat blijkt uit een balansanalyse van Trends en Trends Business Information. Vooral de marktleiders kunnen de prijzen opdrijven. In de gemiddelde onderneming worden de winstmarges weggevreten door de hogere lonen.
Ondernemen Ondernemen Deze voedingsbedrijven kunnen hun verkoopprijzen opdrijven Hoe groter het marktaandeel, hoe gemakkelijker voedingsbedrijven hun verkoopprijzen kunnen opdrijven (lees hier meer). Trends selecteerde de winnaars, de middenmoters en een verliezer. Of waarom AB InBev en Lotus Bakeries het winnen van Brouwerij Haacht.
Ondernemen Ondernemen Een derde van de Vlaamse zelfstandige drankenhandelaars is echt rendabel De Vlaamse zelfstandige drankenhandelaars ondervinden veel concurrentie van de winkelketens. Slechts 37 procent van de drankenhandelaars is echt rendabel. Bovendien hebben de bedrijven in de sector vrij veel schulden op de balans, méér dan het algemene gemiddelde in Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Trends samen met de financieel-economische gegevensverschaffer Trends Business Information.
Ondernemen Ondernemen De succesformule achter de meest rendabele Vlaamse drankenhandelaars Een zeer ruim aanbod, een continue focus op nieuwigheden, een slimme logistiek en klantvriendelijkheid tot in de bagageruimte van de auto van de klant. Bierhandel De Kroon uit Wijnegem en Dranken Stockman uit Maldegem tonen hoe de Vlaamse zelfstandige drankenhandelaar kan optornen tegen de grootwarenhuizen.
Ondernemen Ondernemen Wie zijn de meest rendabele Vlaamse drankenhandelaars? Bekijk hier de top 15 De meest rendabele Vlaamse zelfstandige drankenhandelaars bewijzen soms al eeuwenlang dat ze hun vrouwtje en mannetje staan in drankenland. Maar liefst zeven bedrijven in onze top vijftien zijn een eeuw oud of meer.
Ondernemen Ondernemen Stille fortuinen - Hoe rijk werden Paul Van Hool & co na de uitkoop uit het familiebedrijf in 1999? Een kwarteeuw geleden stapten Paul Van Hool en zijn kinderen uit het inmiddels failliete familiale voertuigenconcern. De familietak liet zich uitkopen op een financieel hoogtepunt bij Van Hool. De uiteindelijke opbrengst bleek minder riant. Hoe verging het de familie sinds dat vertrek?
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'Stop de maakbare samenleving' Vlaanderen staat stil. Ruimte ontbreekt, regelgeving is overvloedig en onzeker, laat staan dat nog vergunningen worden gegeven. Het was vorige week eens te meer een vaak gehoorde verzuchting tijdens een ING-evenement over landbouw en voeding. Met een bijkomende boodschap: in Noord-Frankrijk ontvangen de overheden ondernemers met open armen. Er is ruimte zat, de gronden zijn …
Ondernemen Ondernemen Landbouw- en voedingsevenement ING: 'Vlaamse ondernemers worden in Noord-Frankrijk met open armen ontvangen' Boeren klagen altijd. Terecht? Trends registreerde de temperatuur tijdens het jaarlijkse landbouw- en voedingsnetwerkevenement van de bankengroep ING. "In Vlaanderen staat alles al drie jaar stil. Noord-Frankrijk wenkt. En dat vertrek kan plots heel snel gaan."
Nieuws Nieuws Minder varkens betekent hogere varkensprijs (en een stevige winst voor Danis) Na enkele mindere jaren boekte de West-Vlaamse varkensproducent Danis het voorbije boekjaar een stevige winst. De varkensprijzen zitten sinds vorig jaar weer in de lift, onder meer door de afbouw van de Europese varkensstapel. Die trend blijft aanhouden. En het effect van de verplichte afbouw door het stikstofdossier op de prijsvorming moet dan nog komen.