Ondernemen Ondernemen De 4 succesfactoren van Albert Heijn in België: 'Een Albert Heijn trekt veel meer bezoekers dan een doorsnee-Lidl' De Nederlandse grootgrutter Albert Heijn bracht de voorbije jaren beweging in de Vlaamse supermarktwereld. De inplanting van steeds meer winkels op drukbevolkte plaatsen en de forse promoties (‘hamsterweken’) schudden de Vlaamse consument wakker. Het onderzoeksbureau Accurat ziet vier succesfactoren.
Opinie Opinie 'Overheden hebben een gat in hun hand en dat stuwt de inflatie hoger' Overheden hebben een stevig gat in hun hand. Dat merken we aan de grote begrotingstekorten. De Belgische staat slorpt 54 procent van het bruto binnenlands product op. Ondanks dat grote overheidsbeslag blijven de tekorten oplopen. Dat geld gaat bovendien te weinig naar investeringen die de samenleving versterken, zoals infrastructuur. Ook onze oosterburen zijn in dat …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Duitse en Belgische overheden krijgen hun geld niet op De Duitse federale overheid maakt honderden miljarden euro’s vrij voor investeringen. Ook de Europese Commissie zwaait met honderden miljarden. Maar die miljarden ook efficiënt besteden, is een ander paar mouwen.
Nieuws Nieuws Herman Matthijs over de eengemaakte politiezone in Brussel: 'Wie het geld heeft, heeft de macht' Herman Matthijs, hoogleraar openbare financiën, vindt de plannen voor een eengemaakte Brusselse politiezone een goede zaak. "De veiligheid in de treinstations van de Noord-Zuidverbinding zou erop moeten verbeteren. De zes corpsen doen vandaag te veel hun eigen ding."
Ondernemen Ondernemen Davy Vreys (Brussels Airport), genomineerd voor CFO of the Year: '70 procent vooruitkijken' Davy Vreys is sinds 2018 de CFO van Brussels Airport Company. Hij maakte de pandemie vanop de eerste rij mee.
Ondernemen Ondernemen Stille Fortuinen: het investeringsbeleid van de familie Christian Verhaeren De derdegeneratietelgen Christian en Michel Verhaeren maakten van Viabuild een van de marktleiders in infrastructuurwerken. Terwijl Michel de bouw de voorbije jaren stilaan vaarwel zei, bleef Christian Verhaeren trouw aan zijn passie voor de sector.
Ondernemen Ondernemen Bernard Delvaux (CEO Etex): ‘De Green Deal werd een ramp voor de Europese industrie’ Bernard Delvaux, CEO van de producent van lichtgewicht bouwmaterialen Etex, is voorzichtig optimistisch over de nieuwe stappen die de Europese Commissie zet voor de Europese industrie. Maar het moet snel gaan. "De Green Deal was een mooie ambitie, maar draaide in de praktijk uit op een ramp voor de Europese industrie."
Nieuws Nieuws Bernard Delvaux (CEO Etex): ‘Waarom subsidiëren we warmtepompen?’ Bernard Delvaux, de CEO van Etex, de Belgische wereldspeler in lichtgewicht bouwmaterialen, pleit in een gesprek met Trends voor eenvoudiger bouwregels en efficiëntere bouwmethodes. Die kunnen de woningnood sneller opvangen. Ook warmtepompen moeten het ontgelden.
Ondernemen Ondernemen Bernard Delvaux (CEO Etex) over de bouwmarkt in Europa: ‘De vraag naar huisvesting is enorm. En toch zakken de cijfers van nieuwbouw en renovatie’ De bouwmarkt sputtert al enkele jaren, na de wilde groei tijdens de pandemie. De Belgische producent van lichtgewicht bouwmaterialen Etex is de thermometer van de sector. "Wellicht is het dieptepunt bereikt. In het algemeen verwacht ik dat de volumes weer zullen groeien in de tweede jaarhelft. En 2026 moet duidelijk beter worden", zegt CEO Bernard Delvaux.
Ondernemen Ondernemen Annick Van Overstraeten (CEO Le Pain Quotidien): '2024 was een heel mooi jaar. In 2025 zal de groei verder versnellen' In de zomer van 2020, in volle coronacrisis, stond Le Pain Quotidien op de rand van de afgrond. Bijna vijf jaar later heeft de gezondevoedingsketen weer de wind in de zeilen. Vooral een doorgedreven internationale expansie zorgt voor groei.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wie profiteert van de Duitse bazooka van 1.500 miljard euro? De Duitse christen- en sociaaldemocraten laten het strikte begrotingsbeleid varen. Ze willen de volgende tien jaar 1.500 miljard euro nieuwe overheidsschulden maken met investeringen in defensie en infrastructuur. Maar kan dat geld ook effectief uitgegeven worden?
Ondernemen Ondernemen Stille Fortuinen: de Brabantse familie Verhaeren bewandelt nieuwe paden De Brabantse familie Verhaeren werd met Viabuild een van de leidende spelers in de Belgische wegenbouw en infrastructuurwerken. De derdegeneratietelg Michel Verhaeren kiest na bijna een eeuw voor een nieuwe koers met investeringen in begrafenisondernemingen, dierenklinieken, kippenrestaurants en zonnepanelen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Defensieveteraan Freddy Versluys (OIP) over de 'zieke' NAVO: 'Zonder aankopen uit Europa kan Amerikaanse defensie niet overleven' Defensieveteraan Freddy Versluys werkte als CEO van OIP bijna vier decennia in een "afgeschreven sector". Vandaag beleeft zijn bedrijf recordjaren. "Europa heeft zijn defensie de voorbije twintig jaar volledig afgebouwd. Want de wereld zou vredevol worden. Hoe naïef kun je zijn?"
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Het economische programma van het rechts-populistische AfD: terug naar de D-mark De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) wil Duitsland uit de eurozone en de Europese Unie halen. Volgens diverse economen dreigt dan chaos bij onze oosterburen.
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'Flexibel crisismanagement is niet het sterkste punt van Duitsland' Als Duitsland verkouden is, is Europa ziek, zegt de Vlaamse ondernemer Patrick Vandenrhijn, die al ruim een kwarteeuw bij onze oosterburen werkt. De op drie na grootste economie ter wereld levert een derde van het bbp van de Europese Unie. Ze is de belangrijkste handelspartner van Vlaanderen. We hebben er alle belang bij dat de …
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Vlaming-Duitser Patrick Vandenrhijn over de grootste economie van Europa: ‘Als Duitsland verkouden is, is Europa ziek’ De Vlaming Patrick Vandenrhijn woont en werkt al 28 jaar in Duitsland. "Dit is een van de zwaarste crisissen van de voorbije decennia. Duitsland wordt in de kern geraakt. Maar ik zie ze wel terugkomen. Daar zijn ze sterk in."
Ondernemen Ondernemen De bekende aandeelhouders van EnergyVision: van 6.200 naar 605.938.996 euro EnergyVision zou dit voorjaar naar de beurs gaan. De naam van het bedrijf valt bijna wekelijks in de media. Wie zijn de aandeelhouders? En welke waardering kleeft op de specialist in zonnepanelen?
Ondernemen Ondernemen De succesformule achter Colman, de rendabelste juwelier van Vlaanderen Het Antwerpse Colman van de Nederlandse zakenbroers Robert en Fon Martens is de rendabelste juwelier van Vlaanderen. Een heel ruim aanbod, veel tijd voor de klant in de eigen winkel, passie voor uurwerken, en een grote investeringscapaciteit in onder meer veiligheid, zijn de troeven voor succes.
Ondernemen Ondernemen Wie zijn de meest rendabele juweliers van Vlaanderen? Dit is de top 15 Onze top vijftien van meest rendabele juweliers en horlogemakers omvat hoofdzakelijk heel solide, meestal generaties oude familiebedrijven. Dat familiale karakter wordt steevast benadrukt en zou synoniem zijn voor het vertrouwen tussen de verkoper en de klant, vaak over generaties heen.
Ondernemen Ondernemen Slechts 30 procent van de juweliers is echt rendabel Juwelierswinkels eisen zware investeringen in onder meer veiligheid en veel en dure voorraden. Het maakt dat slechts een minderheid van 30 procent echt rendabel is. Dat blijkt uit een analyse van Trends samen met de financieel-economische databank Trends Business Information.
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'Meer pragmatisme zal onze industrie deugd doen' De Amerikaanse president Woodrow Wilson was een ferm aanhanger van opportunisme en pragmatisme in de politiek. Hij had een hekel aan idealisme. Wat ben je met bevlogen ideeën, als die de praktijktest niet doorstaan? Wilson wees met de vinger naar de mogendheden op het Europese vasteland. Het Europese idealisme leidt tot vandaag tot ongelukken. De …
Ondernemen Ondernemen Hoe AB InBev-bierbaronnen De Mévius en Van Damme verdienden aan de verkoop van Edgard & Cooper De Kortrijkse producent van dierenvoeding Edgard & Cooper werd vorig jaar overgenomen door de Amerikaanse multinational General Mills voor de forse som van 434 miljoen dollar. De combinatie van drie jonge Vlaamse ondernemers en de Belgische familiale AB InBev-telgen als belangrijkste kapitaalverschaffers bleef tot vandaag wat onder de radar.
Magazine Magazine ‘Vrije beroepen zijn dol op dividenden’ Het leeuwendeel van de dividendenstromen vinden we bij de holdings. Daarnaast valt op dat ook artsenpraktijken veel dividenden uitkeren, zowel de specialisten, de tandartsen als de huisartsen.
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'Er is niets vies aan dividendkampioenen' Winstgevende bedrijven blijven een geliefd mikpunt voor linkse partijen. Zeker als ze ook nog eens forse dividenden uitkeren. Dat ruikt helemaal vies. Aandeelhouders mogen blijkbaar geen aanspraak maken op een vergoeding voor hun risicovolle investering. Dat dividend wordt overigens belast met een stevige roerende voorheffing van 30 procent. Het gros van de dividenden komt zelfs …
Ondernemen Ondernemen Deze bedrijven betalen de meeste dividenden: bekijk de top 50 De grootste dividendenbetalers in ons land zijn vooral zeer bekende binnenlandse en internationale topbedrijven en multinationals. Maar die dividenden stutten vooral de bedrijfsactiviteiten. Zie hier de opvallendste bedrijven.
Ondernemen Ondernemen Dividenduitkeringen klimmen naar een record Steeds meer bedrijven betalen steeds meer dividenden, liefst 91 miljard euro in 2023. Dat blijkt uit een analyse van Trends samen met Trends Business Information. Dat betekent niet dat de finale aandeelhouders al dat geld op hun rekening zien komen. Vooral de grote ondernemingen sturen die dividenden van het ene filiaal naar het andere.
Ondernemen Ondernemen Het Autosalon van de kortingen: 'De Europese invoerheffingen? Die betaalt de Chinese staat' De particulier stond de voorbije jaren wat aan de zijlijn voor de aankoop van een nieuwe wagen. De wagenverkopers willen de consument opnieuw overtuigen met kortingen op het Autosalon. Zeker de Chinese nieuwkomers willen de particulier overhalen.
Nieuws Nieuws Autosalon van Brussel maakt comeback met 14 Chinese merken, maar keert de particulier terug? Op donderdag 9 januari start de 101ste editie van het Autosalon. De voorbije jaren werd de verkoop van nieuwe wagens vooral gestut door de bedrijfswagenmarkt. Neemt de particulier die rol over? "We voelen dat er weer meer animo is."
Ondernemen Ondernemen Trends Manager van het Jaar Gert Bervoets (H. Essers): ‘Wij wilden vooral doen waar we goed in zijn, en dat hebben we almaar uitgebreid’ Rond de millenniumwissel koos het familiebedrijf H. Essers voor een niet-familiaal directiecomité. De familie zet wel mee de strategische lijnen uit in de raad van bestuur. Een kwarteeuw later is de logistieke groep een Limburgs icoon en is Gert Bervoets, de CEO sinds 2013, de 40ste Trends Manager van het Jaar.
Ondernemen Ondernemen Stille Fortuinen: de familie Nolmans nam in één jaar DreamLand, ToyChamp, Fun en Intertoys over 2024 werd het jaar van de familie Nolmans. De vrij onbekende familie uit het Hageland deed met de winkelketen ToyChamp jarenlang ervaring op in de Vlaamse en Nederlandse speelgoedsector. Tot ze in één jaar tijd de DreamLand- en Fun-winkels in België en de Nederlandse marktleider Intertoys overnam. "De familie Nolmans reed een indrukwekkend parcours. Het zijn geen managers met kostuums en bruine puntschoenen."
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'Fietspaden zullen Limburg niet redden' In maart 2018 draaide de fabriek van VDL Nedcar in Born op volle toeren. Ze assembleerde wagens voor het Duitse BMW. CEO Willem van der Leegte begreep niet waarom zo weinig ex-werknemers van het nog geen 30 kilometer verderop gelegen Ford Genk solliciteerden. Hij verwees onder meer naar de gulle sociale voorzieningen in Vlaanderen. Intussen …
Ondernemen Ondernemen Unizo waarschuwt: ‘Loonsverhogingen bedreigen tot 7.000 banen bij zelfstandige supermarkten’ Unizo luidt de alarmbel over de zelfstandige supermarkten. "Een lineaire loonsverhoging tussen 5 en 30 procent bedreigt de winstgevendheid voor een kwart tot de helft van de sector. Dat kan 3.500 tot 7.000 minder jobs betekenen in Vlaanderen", waarschuwt Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van zelfstandige supermarkten.
Ondernemen Ondernemen Stille fortuinen van Vlaanderen: Familie Dossche zijn vooruitziende investeerders in gezonde, vegetarische voeding De Oost-Vlaamse broers Filip, Frederik en Peter Dossche focussen al drie decennia op biologische en vegetarische voeding. Ze bekleden solide marktleidersposities in België en Nederland. Maar hun keten voor gezonde voeding Exki gaat door een zware storm.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gasbevoorrading verzekerd, maar gasprijzen blijven te hoog Met de kortstondige winterprik stijgen de gasprijzen, ook al zijn de gasvoorraden in Europa voor meer dan 90 procent gevuld. De verdubbeling van de gasprijs sinds 2021 blijft een zware kopzorg voor de industrie in Duitsland en België. "De Duitse industrie is in vrije val", luidt de economische denktank IFO uit München de alarmbel.
Opinie | Wolfgang Riepl Opinie | Wolfgang Riepl 'De Duitse kracht blijft een netwerk van solide wereldleiders in niches' Rond de millenniumkeer werd de grootste economie van de eurozone ook al afgeschreven als ‘de zieke man van Europa’. Het land verrees sterker dan ooit uit zijn as.
Nieuws Nieuws Vennootschapsbelasting verpulvert record na record Met een bedrag van bijna 21 miljard euro, betaalden de Belgische bedrijven vorig jaar alweer meer vennootschapsbelasting dan in het vorige recordjaar 2022. Er zijn wel opvallende verschuivingen in de top vijftig van de grootste betalers. 2023 was niet langer het jaar van de galopperende inflatie, waardoor de winsten van de grondstoffen- en de energiesector terugvielen.
Nieuws Nieuws Dit zijn de grootste en meest opmerkelijke vennootschapsbelastingbetalers Voor het derde jaar op rij staat Mastercard uit Waals-Brabant op de eerste plaats in betaalde vennootschapsbelasting. De specialist in elektronisch betaalverkeer levert met ruim 527 miljoen euro op zijn eentje bijna 13 procent van het totale bedrag van Wallonië. Lees hier het overzicht van de grootste en meest opmerkelijke vennootschapsbelastingbetalers. Bekijk onderaan de volledige top 50.
Ondernemen Ondernemen Gert Bervoets (H.Essers) is genomineerd voor Trends Manager van het Jaar: ‘Ik maak me zorgen over het werkethos’ Gert Bervoets staat elf jaar aan het roer van de logistieke speler H.Essers. De Limburger toont hoe het bedrijf ook in moeilijke tijden overeind blijft. "Er woedt een waanzinnige prijzenslag in de transportsector. Het aantal faillissementen piekt opnieuw. De ernst daarvan is nog onvoldoende doorgedrongen bij de bredere bevolking."
Ondernemen Ondernemen Dominiek Valcke (TVH) is genomineerd voor Trends Manager van het Jaar: ‘De kunst is het beste uit je team te halen’ Dominiek Valcke staat sinds 2018 aan het roer van TVH, de West-Vlaamse wereldwijde speler in onderdelen voor industriële machines. De onderneming blijft mikken op een jaarlijkse omzetgroei, maar merkt de signalen van een terugval in de conjunctuur.
Ondernemen Ondernemen Stille Fortuinen - Familie Dossche uit Deinze: ‘Onze ambitie is Europees marktleider worden’ De Dossches uit Deinze zijn een van de talloze discrete Vlaamse gefortuneerde families. De vierdegeneratietelg Kristof Dossche timmert volop aan het Europese marktleiderschap in de bloemmolenindustrie na de overname van Mühle Rüningen, een Duits familiebedrijf dat al bestaat sinds 1312.
Ondernemen Ondernemen Aftellen naar het roemloze einde: hoe en waar het misliep met Van Hool In de eerste wintermaanden van 2024 reed Van Hool een race tegen de klok in de zoektocht naar verse cash. Diverse investeerders toonden interesse. Maar decennia sluimerende familiale strubbelingen leidden tot de definitieve ondergang.
Ondernemen Ondernemen Stille Fortuinen - De familie Vanmoerkerke: vakantiemakers worden horeca- en vastgoedbeheerders De West-Vlaming Rudolf Vanmoerkerke leerde de Belg de Spaanse Costa’s ontdekken. Zijn kleinkinderen Olivia en William Vanmoerkerke zetten de familiale ondernemerstraditie voort met horeca en vastgoed. De uitbating van het viersterrenhotel Thermae Palace in Oostende ontketende afgelopen zomer een mediastorm.
Ondernemen Ondernemen ‘Zo’n zware storm kunnen we niet dragen’: covid was de doodsteek voor Van Hool Toen de coronapandemie uitbrak, viel de bulk van de activiteiten van Van Hool, de productie van touringcars, jarenlang stil. Ook de sectorreuzen zagen zwarte sneeuw, maar voor Van Hool was covid fataal.
Ondernemen Ondernemen Hoe Van Hool een tweede leven vond in Macedonië (en daarin rijkelijk laat was) Van 2012 tot 2019 vond Van Hool eindelijk weer zijn draai op de inmiddels grondig veranderde markt van bussen en touringcars. Er groeide iets moois tussen het lagekostenfiliaal in Macedonië en de stevige touringcarmarkt in de Verenigde Staten.
Ondernemen Ondernemen Droominvestering werd nachtmerrie: Van Hool legde al zijn eieren in de Fortis-mand Het voertuigenconcern Van Hool had één diversificatie in portefeuille: Fortis aandelen. Wat initieel een droominvestering leek, ontaardde door de bankencrisis van 2008 in een nachtmerrie. Onrechtstreeks leidden de Fortis-verliezen mee tot de latere ondergang, want het eigen vermogen van Van Hool kreeg een knauw door het bankendebacle.