Nieuws Nieuws Sommige koks maken er een potje van In de topgastronomie is succes vastgeklonken aan het culinair talent van een chef-kok. Zo'n groot keukentalent moet zelf aanwezig zijn, anders vermindert het niveau van de bereidingen vroeg of laat.
Nieuws Nieuws WIJNBARS ZIJN EEN FENOMEEN Je kunt er wijnen degusteren in een ontspannen atmosfeer, bij een praatje en een hapje. En dat zou je eigenlijk wel eens moeten doen. Trends selecteerde zeven actuele wijnbars.
Nieuws Nieuws Vijf aanraders voor het nieuwe jaar Belgen zijn Bourgondiërs. België heeft een traditie van goede koks en lekkere restaurants. Wilt u in 2011 een verfijnde zakenlunch of gastronomisch genot? Trends vlooide uit welk nieuw talent de moeite loont.
Nieuws Nieuws Op bezoek bij de wijnkampioen Het was kok Kris Wijnen die ooit begon met Cuistot. Twee jaar geleden kocht sommelier Willem Van den Broeck de zaak over. Hij volgde beroepsschool in Spermalie en wilde aanvankelijk kok worden. Hij koos uiteindelijk met succes om zich te specialiseren in wijn. In 2005 kreeg Willem Van den Broeck de titel van Beste Junior …
Nieuws Nieuws Een beetje park op je bord Brussel is de hoofdstad van Europa, maar ook de saaiste culinaire hoofdstad van Europa. Nieuwe initiatieven zijn geënt op het verleden en laten het conservatieve culinaire imago voort uitgroeien. Nooit gebeurt er in de stad van de eeuwige mossel-eters iets culinair verfrissends. Waar zijn de horecaondernemers met durf die met originele formules Brussel weer doen …
Nieuws Nieuws Heropent als elitair restaurant Een paar jaar geleden verbond Pierre Wynants van Comme chez Soi zijn naam aan Ostend Queen, het restaurant onder het dak van het gerenoveerde Casino Kursaal (kosten ruim 35 miljoen euro). Dat liep al fout nog voor het restaurant opende: door de voorbarige quotering in de Michelin-gids werd het visrestaurant het middelpunt van de publieke …
Nieuws Nieuws Grappenmaker wordt serieus Voor Dave De Belder is de tijd van vertier afgelopen. De culinaire hoop van Antwerpen kreeg een beroepsopleiding aan de PIVA, trok naar Nederland, waar hij acht jaar bij de top werkte (Jonnie Boer, Kranenburg, Ron Blauw) en ging naar Spanje waar hij aan de stoof stond bij Jean-Luc Figueras.
Nieuws Nieuws Topgastronomie voor de helft van de prijs Voor een culinair gelegenheidskoopje loont het de moeite om naar Paliseul (provincie Luxemburg) te rijden. Daar wacht een groene omgeving en een gerieflijk en intiem hotel met hedendaags comfort en vooral een elegant en actueel gedecoreerd restaurant. Op de borden komt een moderne versie van de keuken van De Karmeliet, maar dan vijftig procent goedkoper …
Nieuws Nieuws Kommilfoo Eerste kok met MBA-diploma in Finance HHHH De horeca trekt uiteenlopende mensen aan. Neem Olivier de Vinck, die eigenlijk Olivier de Vinck de Winnezeele heet en van adel is. Hij is baron, maar stelt zich bescheiden op. Hoewel hij nooit koksschool volgde, sleepte hij in 2005 de titel van 'Eerste kok van België - Prosper Montagné' in de wacht. Bovendien is de …
Nieuws Nieuws De beste viskok De Graslei is een van de mooiste plekjes in Gent. Wil je optimaal genieten van de historische pracht, dan reserveer je's avonds een tafel aan het raam in Belga Queen.
Nieuws Nieuws Menu's voor bodemprijzen Op de plaats waar vroeger het Knokse restaurant Tartine au Beurre was gevestigd, vind je nu Fouet. Aan het fornuis staat Diego De Baets, terwijl twee keurige kompanen bedienen. De cosy inrichting, met eiken vloeren en overschilderde foto's van kinderkoks, bleef grotendeels gehandhaafd en werd opgefrist.
Nieuws Nieuws Nieuwe chef *** Brussel mag dan wel de Europese hoofdstad zijn, het aanbod aan knusse bistro's waar je op niveau kan tafelen, is beperkt. Ontspannen lekker eten kan in: De La Vigne à L'Assiette (Lange Haagstraat 51, 1000 Brussel, tel.: 02 647 68 03), Orphyse Chaussette (Charles Hanssensstraat 5, 1000 Brussel, tel.: 02 502 75 81), Senza Nome …
Nieuws Nieuws Restaurant Didier Galet Chef Didier Galet vond dat de tijd rijp was om zelf naar voren te treden, en dus veranderde hij de naam van zijn restaurant La Maison des Saveurs in Restaurant Didier Galet.
Nieuws Nieuws De Bijgaarden Fransman Jérôme Serres is nieuwe chef-kok HHHH Wanneer je als Vlaamse zakenman afspreekt voor een lunch met een Brussels contact, heb je er alle belang bij om dat te doen in een eethuis dat aan de Brusselse ring ligt. Wie het centrum vermijdt, spaart veel tijd uit. Maar de mogelijkheden om op niveau te tafelen in Vlaamsvriendelijke restaurants zijn beperkt. Gemakkelijk te …
Nieuws Nieuws Parijse jazz in het bord Si Versailles opende zo'n veertig jaar geleden, verhuisde in de jaren tachtig naar de huidige plaats op de Zeedijk en kwam in 1986 in handen van de familie Ponjaert. Het restaurant evolueerde van populair mosselrestaurant tot een professioneel geleid visrestaurant met chique Parijse brasseriesfeer, waar 'le tout Zoute' zich verdrong om elleboog aan elleboog ontspannen …
Nieuws Nieuws Bistro met het goede van vroeger In de beginperiode van De Karmeliet voelde Geert Van Hecke zich helemaal in zijn element, omdat hij zijn liefde voor de klassiekers uit de Belgische en Franse keuken vrij kon tonen. Later, onder druk van Michelin-sterren, heeft Van Hecke die traditionele keuken gedeeltelijk opzij moeten zetten. Het idee om via een brasserie terug te keren …
Nieuws Nieuws Top in Tirol Zuid-Tirol is met gemiddeld 300 dagen zon en een vriendelijk geprijsde gastronomie het hele jaar door een aantrekkelijk vakantieland. De Guida Michelin Italia 2009 beloont veertien Tiroolse restaurants met - in totaal - vijftien sterren, GaultMillau vermeldt 99 restaurants, waarvan 65 met één koksmuts: opvallende resultaten voor een streek met nog geen 500.000 inwoners.
Nieuws Nieuws Viki Geunes presenteert culinair vuurwerk Tijdens het International Food Paring Seminar 'The Flemish Primitives', dat vorige maand plaatsvond in een tot de nok gevuld Concertgebouw van Brugge, deed Viki Geunes, chef-kok van 't Zilte, de zaal perplex staan. Hij toonde er een spektakelbereiding op basis van Alpro Soya Drink, gekoppeld aan varken, pindanoten en sint-jakobsschelpdieren. Het publiek, dat bestond uit …
Nieuws Nieuws Knusse Brugse bistro Guillaume is eigenlijk Wim Vansteelant. Hij liep koksschool in Koksijde, ging aan de slag in Hostellerie Kemmelberg waar hij de prijs won van 'Beste Juniorkok', en stapte daarna over naar Esmeralda in Knokke, waar hij zes jaar bleef. In 2000 opende Wim in Brugge zijn eigen eethuis: Guillaume.
Nieuws Nieuws Romantiek in een burgerpaleis Restaurant Pegasus ligt op honderd meter van de Poperingse markt en is aan de buitenkant te herkennen aan het bronzen beeld dat Pegasus voorstelt, een werk van kunstenaar Luc Coomans. Plaats van gebeuren is een geklasseerde achttiende-eeuwse patriciërswoning. Het burgerpaleis behoorde vroeger toe aan een tabakshandelaar. Pieter Porters zorgde voor een sfeervolle inrichting, waarbij historische …
Nieuws Nieuws L'Autre Cantina Zonnige Braziliaanse sferen Braziliaans eten en ondergedompeld worden in een echte vakantiesfeer: het kan in Dona Flor, het oudste Braziliaanse restaurant van Brussel (Waterloosesteenweg 375, 1050 Elsene, www.donaflor.be). Het gaat er daar steevast vrolijk en exotisch aan toe. Nadeel is dat de immer feestvierende baas ook wel eens vermoeid raakt en dat zijn altijd lachende donkere diensters en …
Nieuws Nieuws Kaapse kerels Sinds de afschaffing van de apartheid komen Vlamingen naar Zuid-Afrika om te overwinteren of om er zich definitief te vestigen. Velen zijn actief in de horeca. 'Welkom in die Kaap.'
Nieuws Nieuws 3 veelbelovende nieuwkomers Pieter van Doveren selecteerde enkele nieuwe restaurants die alles in huis hebben om een vaste plaats bij de top te verwerven.
Nieuws Nieuws Les 7 Fontaines d'Awenne Wildgerechten eten te midden van de bossen in de romantische herberg van de klompenmaker.
Nieuws Nieuws Een menu van 1200 euro Uit alle hoeken van de wereld vlogen topchefs naar Kopenhagen om in restaurant Noma te koken voor 'the happy few'.
Nieuws Nieuws Le Cor de Chasse Mario Elias serveert in Le Cor de Chasse nieuwe technieken tegen bodemprijzen.
Nieuws Nieuws Exciting Edinburgh Alles wat je van een stad verwacht, historisch en hip, vind je in Edinburgh. Pieter van Doveren gidst u langs middeleeuwse steegjes, kwaliteitswinkels en smakelijke restaurants.
Nieuws Nieuws Alban Chambon Privacy gekoppeld aan lekker eten in het restaurant van het Brusselse belle-époquehotel Métropole.
Nieuws Nieuws Lekkerzuiders Voor een boeiende citytrip heeft Valencia veel te bieden: wij maakten een culinaire wandeling langs heerlijke markten, lekkere winkeltjes, druk bezochte bodega's en smakelijke restaurants.
Nieuws Nieuws La Frairie De Waalse kok Laurent Martin en zijn Vlaamse echtgenote Nathalie trakteerden het suikerbietendorp Perwez op een gastronomisch restaurant.
Nieuws Nieuws Jonge leeuwen van de gastronomie Gert De Mangeleer van restaurant Hertog Jan heeft het profiel om de beste kok van België te worden. Vennoot Joachim Boudens werd al in 2005 uitgeroepen tot beste sommelier van België.
Nieuws Nieuws Petit Cabaret Nostalgische bistro, met Vincent Florizoone als vertegenwoordiger van 'het nieuwe speelkoken' aan de stoof.
Nieuws Nieuws Koken op het allerhoogste niveau In de recent gepubliceerde 'S. Pellegrino World's Best Restaurants'-hitparade, waaraan culinaire journalisten uit de hele wereld meewerken, staat slechts één Belgisch restaurant vermeld: Hof van Cleve.
Nieuws Nieuws L'Air du Temps: geslaagd voor het examen Rafael Garcia Santos, de organisator van 's werelds belangrijkste culinaire congres, Lomejordelagastronomia in San Sebastian, was twee dagen lang in België. Hij kwam samen met superkok Martin Berasategui de belangrijkste Belgische afgevaardigden van 'het nieuwe koken' testen. Het duo trok onder meer naar L'Air du Temps.
Nieuws Nieuws De favoriete restaurants van Belgische managers 14.349 topmanagers werd gevraagd naar hun favoriete eethuis, naar de maximale prijs die ze willen uitgeven voor een maaltijd buitenshuis, naar hun voorkeurskeuken en naar de inhoud van hun wijnkelder. De resultaten vindt u in de enige, echt objectieve Trends-Top-Restaurantgids 2007.
Nieuws Nieuws 10 keer hedendaags klassiek Niet iedereen houdt van de moderne keuken en al die technische hoogstandjes. Daarom presenteert Pieter van Doveren tien eethuizen waar de koks smakelijke, klassieke bereidingen aanbieden in een elegant, hedendaags jasje.