Ondanks hogere rentelasten en schadeclaims boekt Argenta meer winst

Peter Devlies, topman van Argenta
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Argenta maakte vorig jaar 327 miljoen euro nettowinst, een toename met 5,5 procent in vergelijking met 2023. Alle activiteiten van de bank groeiden, maar dat kwam met een kostprijs onder de vorm van hogere rentelasten op deposito’s en meer schadeclaims in verzekeringen.

CEO Peter Devlies toonde zich tevreden over de commerciële groei die de Antwerpse bank-verzekeraar in alle segmenten realiseerde. De totale klantentegoeden stegen met 6 procent (tot 64,2 miljard euro) en de deposito’s met 3 procent. De portefeuille woonkredieten groeide met 5 procent tot 42,1 miljard euro. In beleggingsfondsen was er een aangroei met 17 procent. De netto-instroom aan klantenbeleggingen bedroeg 1,3 miljard euro. En de premie-inkomsten in de verzekeringsactiviteit namen met 18 procent toe tot 657 miljoen euro.

Maar die groei had ook een keerzijde. In de concurrentiestrijd om het spaargeld en de vrijgekomen staatsbonmiljarden was Argenta genoodzaakt hogere rentevergoedingen toe te kennen op spaar- en termijndeposito’s. Daardoor zag de groep haar nettorente-inkomsten met 6 procent afnemen, van 824 tot 777 miljoen euro.

Die daling werd deels gecompenseerd door de toename van de fee-inkomsten uit beleggingen en vermogensbeheer met 14 procent tot 174 miljoen euro. “Het aandeel van de niet-rente-inkomsten steeg. Een bewijs dat onze strategie om de inkomstenbronnen te diversifiëren werkt”, aldus Devlies.

Kampioen in kostenefficiëntie

Argenta blijft een kampioen in kostenefficiëntie. Ondanks de stijging van de loonkosten en de hogere banktaksen daalden de operationele werkingskosten met 1,2 procent tot 562 miljoen euro. Een aantal kosten werd intern wel verschoven van de bank naar de verzekeringsmaatschappij. Dat leidde er mee toe dat de verzekeringsdochter van Argenta haar winst bijna zag halveren tot 40 miljoen euro.

Maar ook hogere claims in schadeverzekeringen waren daarvoor verantwoordelijk. Devlies deed die toename af als “een logisch gevolg van de groei”: “Als je meer polissen verkoopt, heb je ook meer schadegevallen. Het is niet zo dat we snel groeien door slechte contracten binnen te halen. Onze schaderatio’s zijn gezonder dan de markt. We gaan voor gezonde groei.”

Argenta wil verder groeien in verzekeringen, en wil dat vooral op eigen kracht doen. Overnames zijn niet meteen een noodzaak. “We hebben geen schaalprobleem in verzekeringen”, beklemtoonde Devlies. “Het uitgangspunt is om vanuit een standalonepositie op ons elan door te gaan. Potentiële overnames zijn voor Argenta maar een optie in de mate dat ze ons bedrijfsmodel versterken.”

Aantal kantoren daalt tot 370

Het aantal kantoren van Argenta daalde vorig jaar van 387 tot 370. “Een marginale ingreep”, aldus Devlies, die benadrukte dat nabijheid heel belangrijk blijft voor de bank. “Er zijn enkele kleine kantoren verdwenen die dicht in de buurt van een ander kantoor lagen. Argenta heeft van alle banken in België nog altijd het hoogste aantal kantoren in verhouding tot het aantal klanten.”

De strategie om ook zelfstandigen, ondernemers en kleine ondernemingen te bedienen leidde vorig jaar tot een proefproject met 44  gecertifieerde kantoorhouders waar die doelgroep terecht kan. “De bedoeling is die bedrijfsklanten zowel privé als professioneel te ondersteunen met begrijpelijk advies”, zei Devlies.

Ten slotte raakte bekend dat CFO Geert Ameloot recent Argenta verlaten heeft. Hij leidde al vele jaren het financiële departement van de bank-verzekeringsgroep. Devlies gaf geen verklaring voor de breuk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content