Starter Solidbot pakt uit met mobiele veiligheidscamera

Bruno Bevernage (onder) & Daniel Van Doveren, oprichters Solidbot © Photo News

De ontwikkeling duurde anderhalf jaar. Nu is de start-up Solidbot klaar voor de grootschalige productie van zijn veiligheidstrailer met sensoren en een hydraulische arm voor permanente videobewaking.

De politie was een van de eerste klanten van het jonge bedrijf, opgericht in april 2014. Op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog deze zomer in Luik schakelde de arm der wet twee Solidbots in bij de grootschalige bewaking van verschillende Europese staatshoofden. “We werden gevraagd ‘s morgens om vijf uur ter plaatse te zijn voor het evenement dat om elf uur begon”, vertelt Daniël Van Doveren (33), CEO van de vanuit Sint-Genesius-Rode opererende start-up voor mobiele camerabewaking. “De politie was terecht nerveus met die nieuwe technologie, maar voor zes uur waren beide toestellen op verschillende locaties geïnstalleerd en bedienbaar vanuit het crisiscentrum.”

De robuuste trailer is het resultaat van de samenwerking tussen de twee bedrijven van de managers van Solidbot. Digital IP Solutions levert al meer dan tien jaar veiligheidsoplossingen voor bedrijven en openbare instellingen. BigBentoBox is een softwarebedrijf gespecialiseerd in e-commerce en het opslaan van grote databanken, waaronder videobeelden in de veiligheidssector.

Bewaking zonder stroom

Het idee voor de Solidbot ontstond tijdens een marktonderzoek in Texas. Daar werden veel bedrijven in de olie- en gassector geconfronteerd met een gebrek aan adequate oplossingen voor het beveiligen van afgelegen olieputten. “Door de enorme afstanden kon er hooguit een keer per week een veiligheidsagent passeren”, zegt mede-oprichter en CFO Bruno Bevernage. “Toch werd er geregeld duur materieel gestolen. Er was behoefte aan constante, autonome videobewaking in een gebied zonder stroom.”

Het team werkte achttien maanden aan een oplossing, met onder meer een benzinetank voor één maand autonomie. Er werd inmiddels een tiental Solidbots geproduceerd. Half november staat de productievestiging in het Waalse Mariembourg, tegen de Franse grens in de provincie Namen, klaar om voor het einde van het jaar honderd Solidbots af te werken. De afwerking is op maat: van het soort camera over het kleur tot de waarschuwingen die de klant ontvangt.

Solidbot mikt op de olie- en gassector, de politie, de bouw en evenementen. Daniël van Doveren: “Wij verkopen al onze trailers, maar verschillende van onze klanten verhuren de toestellen. Zo werken we voor de politiesamenwerkingen bijvoorbeeld met één vaste partner.” Omdat het bedrijf alle technologie, inclusief elektronica en software, in handen heeft, kan het snel inspelen op mogelijkheden binnen het internet der dingen. “We controleren alles, van perimeterdetectie, videoanalyse, geolocalisatie tot eventuele sabotage, vochtigheid, enzovoort. De meldingen laten ons toe sneller te reageren op de detectie.”

Het kapitaal van Solidbot is verdeeld onder vijf aandeelhouders, waaronder Daniël Van Doveren en Bruno Bevernage. Ondanks een kapitaalintensieve ontwikkelingsfase, is het bedrijf niet meteen op zoek naar investeerders. “We kunnen op eigen krachten verder”, zegt de Kortrijkzaan Bruno Bevernage. “Met Digital en BigBentoBox zijn we ook niet van niets begonnen, maar in de toekomst sluiten we niets uit.”

Simon Van Dorpe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content