Pessimisme troef bij Belgische ondernemers

24/08/16 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:55

Het vertrouwen van de ondernemers in ons land krijgt in de zomermaand augustus een flinke knauw, blijkt uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België (NBB). We tellen weer meer pessimisten dan optimisten.

Pessimisme troef bij Belgische ondernemers

© reuters

Het Belgische ondernemersvertrouwen is in augustus fors gedaald, waardoor de opflakkering van de afgelopen twee maanden opnieuw ongedaan is gemaakt. Dat meldt de Nationale Bank van België woensdag. In alle bedrijfstakken ging het ondernemersvertrouwen erop achteruit.

Pessimisme troef

Een negatief ondernemersvertrouwen betekent dat er meer pessimisten dan optimisten waren bij de maandelijkse bevraging. In augustus klokt de barometer af op -3,1 aan, terwijl dat in juli nog 1,0 was.

Alle sectoren

Zowel in de verwerkende nijverheid, de dienstverlening aan de bedrijven, de bouwnijverheid en de handel ging het ondernemersvertrouwen erop achteruit.

Pessimisme troef bij Belgische ondernemers

© NBB

"In de verwerkende nijverheid betrof het pessimisme van de ondernemers alle componenten, maar vooral de beoordeling van de totale orderpositie", aldus de Nationale Bank van België.

Het ondernemingsklimaat in de dienstverlening aan de bedrijven verslechterde in augustus na drie verbeteringen op rij. "Het recente activiteitsverloop werd aanzienlijk negatiever beoordeeld en ook de vooruitzichten betreffende de eigen bedrijfsactiviteit ogen minder rooskleurig", klinkt het.

Het sombere ondernemersklimaat in de bouwnijverheid is volgens de Nationale Bank het gevolg van een scherpe terugval van het aantal nieuw ontvangen orders en van een veel ongunstiger inschatting van het gezamenlijke orderbestand.

Dat het vertrouwen in de handel verder afbrokkelt, is voornamelijk toe te schrijven aan de sterk verslechterde vooruitzichten inzake de werkgelegenheid, klinkt het. "Voorts zijn ook de vraagvooruitzichten verder versomberd."

Volgens het financieel agentschap Bloomberg is de terugval van het ondernemersvertrouwen in augustus de grootste maandelijkse achteruitgang sinds augustus 2011. (Belga/BO)

Onze partners