Na 5 jaar eindelijk weer meer optimisten dan pessimisten onder de bedrijfsleiders

23/06/16 om 16:15 - Bijgewerkt om 16:36

Het vertrouwen van de ondernemers in België klokt in juni af op 0,7. Het is van april 2011 (2,8) geleden dat de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank een positief cijfer vertoont. Vooral in de verwerkende nijverheid verbeterde het vertrouwen aanzienlijk.

Na 5 jaar eindelijk weer meer optimisten dan pessimisten onder de bedrijfsleiders

© belga

Een positief ondernemersvertrouwen betekent dat er meer optimisten dan pessimisten waren bij de bevraging van de Nationale Bank van België. In mei klokte de conjunctuurbarometer nog af op -2,8, meer pessimisten dan optimisten dus.

"Het ondernemingsklimaat verbeterde aanzienlijk in de verwerkende nijverheid (van -6,3 tot -1,2) en, in geringere mate, in de diensten aan bedrijven (van 12,7 tot 14,3) ", aldus de Nationale Bank.

Het ondernemersvertrouwen nam wel licht af in de bouwnijverheid (van -2,6 tot -3,0) en de handel (van -4,6 tot - 5,0). De duidelijke verbetering in de verwerkende nijverheid is te danken aan een duidelijk betere beoordeling van de huidige situatie, zowel qua orders als voorraden.

In de diensten aan bedrijven is de toename van het vertrouwen te danken aan het huidig activiteitsniveau van de ondernemingen.

In de bouwsector werd na drie maanden van langzame vooruitgang opnieuw een terugval genoteerd. Het materieel werd er minder intensief gebruikt en de orderpositie liep terug en werd negatiever beoordeeld.

De handelaars verwachten dat de vraag de volgende drie maanden zal afnemen.

De stijging van het ondernemersvertrouwen komt onverwacht. Het financiële nieuwsagentschap Bloomberg stelde na bevraging van economen een score van -3,1 voorop. Meer pessimisten dan optimisten dus. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners