Beter isoleren met een softwaretool

02/09/16 om 18:52 - Bijgewerkt op 14/04/17 om 16:50

OptiBuild is een nieuwe softwaretool waarmee bouwteams de beste combinatie van isolatie en ramen kunnen samenstellen. Volgens de oprichters kunnen ze zo 15 procent besparen op de isolatiekosten.

Beter isoleren met een softwaretool

© .

Optibuild is een mooi voorbeeld van hoe nieuwe wetgeving zakenkansen kan creëren. De Europese Unie heeft voorgeschreven dat nieuwe woningen tegen 2021 'bijna' energieneutraal moeten zijn. Elke lidstaat kan zelf bepalen wat die 'bijna' inhoudt. Vlaanderen introduceerde in 2006 het energiepeil of E-peil. Om de twee jaar wordt die norm strenger, tot in 2021 een E-peil van 30 wordt gehaald. Architecten en bouwontwikkelaars moeten zich telkens weer aanpassen aan die strengere normen.

"Veel architecten hebben de neiging dikkere isolatiepakketten te gebruiken, vaak op de verkeerde plaatsen", weet Joris Bracke. "Er zijn 20 miljard mogelijke combinaties om een standaardwoning te isoleren." Met de nieuwe softwaretoepassing OptiBuild, die Bracke en zijn vennoot Thomas Goodson lieten ontwikkelen, wordt efficiënt isoleren makkelijker. De gebruikers geven in welk isolatiepeil ze willen en OptiBuild berekent welke combinatie van ramen en isolatie de beste is voor de scherpste prijs. Volgens Bracke en Goodson kunnen ze zo tot 15 procent besparen.

Het ondernemersduo opereert vanuit de Hasseltse Corda Campus onder de vlag van de bvba Logi-Cal. Daaronder vallen de activiteiten van het studiebureau E+ engineering, dat energieberekeningen voor gebouwen maakt, en Bouw-Energie.be, een kennisplatform over bouw en energie.

OptiBuild werd begin dit jaar opgenomen in het ondernemerschapsprogramma van het onderzoekscentrum iMinds. Met de investering die daarbij hoort, wil Joris Bracke eerst het verdienmodel verfijnen, de software beter afstellen op wat de klant wil, en vooral inzetten op marketing om zijn product aan de man te brengen. Het komende jaar moet OptiBuild zich bewijzen op de Belgische markt. "Dan trekken we met onze oplossing naar andere landen", zegt Bracke.

Onze partners