MANAGER VAN HET JAAR 2012

Kijk, hier staan ze nu met twee. // De Manager de l’Année // En de Manager van het Jaar. // De eerste is de CEO van Artexis, Eric Everard. // En de andere had stevige tegenkandidaten, zelfs vele. // Maar onze nieuwe Manager is Barco-CEO Eric Van Zele. // Dat bedrijf was te duur, te parochiaal, te arrogant en niet competitief. // Qua goede voornemens voor 2009 had Eric een overvolle nieuwjaarsbrief. // Anno nu zijn al die wensen uitgekomen // Omzet verdubbeld, productiviteit sterk toegenomen. // Gevolg: hij overtuigde de jury en het publiek. // En mag als kers op de taart ook in deze rubriek. // Tussen hen in, voor als ge ‘t nog niet wist // staat Elio Di Rupo, Belgisch premier en zelfverklaard marxist.

Volgens premier Di Rupo werkt de Belgische regering wél, en zelfs hard. Misschien gelooft u het niet, maar dat klopt! Olivier Onghena, stichter Olivier Onghena & Company; en Karel Vinck, voorzitter BAM en Manager van het Jaar 1994, confereren met de spreekwoordelijke sterke vrouw achter al die mannen in de regering: Monica De Coninck, minister van Werk. Quod erat demonstrandum.

Marleen Vanderhaeghe, echtgenote van Paul Bulcke, CEO Nestlé; en haar man krijgen felicitaties voor zijn keynote speech van Rik De Nolf, CEO Roularta Media Group; en van het echtpaar Marielle Beernaert-Herman Daems, voorzitter BNP Paribas Fortis, Barco en KU Leuven. Als u niet bij de 1200 was die hem hebben gehoord: u hebt iets gemist.

Luc Van Nevel werd uitgeroepen tot Manager van het Jaar in 1990, en Jan Huyghebaert in 1998. “Ach”, vergoelijkt Van Nevel tegen Luc Van de Walle, bestuurder ING, en juryvoorzitter Manager van het Jaar: “Wij waren één jaar koning, maar jij bent nu al vier jaar de kingmaker!”

Niets zo leuk als statistiek! Als u deze foto zou extrapoleren op Vlaams niveau, dan is de helft van onze bedrijfsleiders al Manager van het Jaar geweest. Een kwart van hen, zijnde Luc Vansteenkiste, in 2000; en nog eens 25 procent, via Luc De Bruyckere, in 1986. De helft die het had kunnen geworden zijn, staat tussen hen in: Ronald Everaert, voorzitter Internationale Jaarbeurs Vlaanderen; en Dirk Boogmans, bestuurder vennootschappen.

Het grootste probleem van Manager van het Jaar is dat elke finalist eigenlijk ook gewoon een terechte winnaar zou zijn. Dus staat Rudi Thomaes, ex-VBO en docent International Business Institute, wat mij betreft tussen drie Managers-van-het-Jaar-zonder-te-zeggen-in-welk-jaar-precies: Françoise Chombar, CEO Melexis; Wouter De Geest, BASF Antwerpen; en Michèle Sioen, CEO Sioen Industries.

Patrick Beselaere, CEO ING Lease Belgium & commercial finance Belux; en Pierre Bosseloo, directeur business center regio Antwerpen; braken er zich het hoofd over waarom Chris Van Doorslaer, CEO Carta Mundi; steevast bij de beste tien managers wordt geplaatst, maar nog altijd niet heeft gewonnen. De gouden tip kwam van Klaus Schürmann, partner interim-management Randstad: “Volgende keer de jury laten plaatsvinden tijdens een kaartavond!”

Sommige vrouwen moet je koesteren. Samen met Rose Claeys (gedeeld met Albert Bert, Kinepolis, 1997) is Martine Reynaers, CEO Reynaers Aluminium, nog altijd de enige vrouw die ooit (2003) werd uitgeroepen tot Manager van het Jaar. Hoog tijd om een opvolgster te vinden, beaamden ook Philippe Schmid, zaakvoerder Schmid; en Eric Van Zele, CEO Barco en Manager van het Jaar 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content