‘Vier vijfde werken wordt het nieuwe voltijds’
In 15 jaar tijd is het aantal werknemers dat vier vijfde werkt meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit een enquête van de federale overheidsdienst Economie. “Dat is geen goed nieuws”, reageert LBC-NVK. “Veel mensen die voltijds willen werken, krijgen die mogelijkheid niet.”
Volgens arbeidsmarktspecialist Jan Denys van HR-bedrijf Randstad is het onderscheid tussen deeltijds en voltijds werken wat achterhaald. “Vier vijfde werken is stilaan het nieuwe voltijds werken aan het worden.” Dat bericht VRT.
“Mooi compromis”
Bij de mannen is de stijging nog groter, met een verdrievoudiging op 15 jaar. Waar het in 1999 om 29.000 mannen ging met een groot deeltijds contract (70-90 procent werken), waren er dat in 2015 95.000. Bij de vrouwen was er ruim een verdubbeling van 180.000 naar 370.000.
De stijging bij het halftijdse werk (40-60 procent) zijn minder groot: van 51.000 mannen tot 81.000 en van 308.000 vrouwen tot 354.000. Er zijn dus meer vrouwen die vier vijfde werken dan die halftijds werken. “Vier vijfde werken is dan ook een mooi compromis voor wie zijn werk belangrijk vindt, maar toch wat tijd wil voor het gezin of een andere passie”, zegt Denys. Hij merkt ook op dat hooggeschoolden die vier vijfde werken er meestal nog een baantje extra bijnemen. “Ze doen dat voornamelijk om ook andere talenten te ontwikkelen of andere netwerken op te zetten en zo ook de werkzekerheid te vergroten”, aldus Denys.
Ondersteuning overheid
Bovendien ondersteunt de overheid deeltijds werken via het tijdskrediet wat het financieel ook aantrekkelijk maakt. Uit de enquête blijkt ook dat deeltijds werken in de meeste gevallen een tijdelijke keuze is. “Het is gemakkelijk om van een viervijfdejob weer over te stappen naar een echte voltijdse job”, klinkt het. Ook de kleine deeltijdse jobs (10-30 procent werken) zitten fors in de lift.
“Geen goed nieuws”
“Het stijgend aantal deeltijdsen voorstellen als goed nieuws is misplaatst. Veel mensen die voltijds willen werken, krijgen die mogelijkheid niet. En veel bijbaantjes worden aangenomen uit financiële noodzaak.” Dat zegt LBC-NVK.
Volgens de christelijke bediendevakbond raken duizenden jongeren niet weg uit halftijdse, vaak tijdelijke jobs. Vooral in de gezondheidssector en in de distributiesector krijgen werknemers zelden de mogelijkheid om voltijds of zelfs vier vijfde te werken, omdat de werkgever deeltijdse werknemers flexibeler kan inzetten. “Dat betekent: onregelmatige uurroosters, meer stress voor de werknemers en de onmogelijkheid om een tweede deeltijdse job te combineren.”
Werkbaar werk
Voor steeds meer werknemers zijn die bijbaantjes – of snertcontractjes zoals de bediendevakbond ze noemt – bittere noodzaak, voegt de bediendevakbond er aan toe. Hooggeschoolden die bewust vier vijfde werken en een bijbaantje nemen als ‘hobby’ zijn eerder uitzondering.
Daarnaast kiezen veel mensen voor een vier vijfde job om het werk te kunnen volhouden. LBC-NVK vraagt daarom aan de regering om werk te maken van écht werkbaar werk, “waarbij je niet ziek wordt van de stress en de flexibiliteit en waarvan je wel kan leven, ook als alleenstaande ouder”. Dat houdt in: meer vaste contracten, de afschaffing van de beperkingen op tijdkrediet, de herinvoering van eindeloopbaanregelingen en meer afspraken om arbeid en privé op elkaar af te stemmen. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier