Varoufakis: ‘Griekse bailout deal is een nieuw Verdrag van Versailles’

© Reuters

In zijn eerste radio-interview sinds hij opstapte als Griekse minister van Financiën waarschuwt Varoufakis voor de gevolgen van de ‘bailout deal’ van 86 miljard euro.

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is niet mals voor de bailout deal – ter waarde van 86 miljard euro – waarmee de Griekse regering heeft ingestemd. Varoufakis omschrijft het akkoord met de schuldeisers en de andere lidstaten van de eurozone als ‘een nieuw Verdrag van Versailles’. Een gewaagde uitspraak, aangezien het Verdrag van Versailles na de wapenstilstand in 1918 door de Duitsers als vernederend werd beschouwd, en mee de kiem heeft gelegd voor het volgende wereldconflict tussen 1940 en 1945.

‘Vernedering’

En precies het punt van ‘vernedering’ haalt Varoufakis aan om het gezamenlijke beleid van de trojka – de EU, het IMF en de ECB – te hekelen. “Dit is de politiek van vernedering”, aldus Varoufakis in het radio-interview. “De trojka wil er zeker van zijn dat ze hem (Tsipras) ieder kritisch woord dat hij de laatste vijf jaar geuit heeft aan het adres van de trojka zal inslikken. Niet enkel de afgelopen zes maanden wanneer we deel uitmaakten van de regering, maar ook de kritiek die hij de jaren voordien heeft geuit.”

“Dit heeft niets te maken met economie. Dit heeft niets te maken met het op weg helpen naar herstel. Dit is een nieuw Verdrag van Versailles, een spook dat opnieuw door Europa waart, en de premier weet het. Hij weet dat hij verdoemd is als hij toestemt, en hij weet dat hij verdoemd is als hij niet toestemt.”

De door de Grieken gevreesde deal met de leiders van de eurozone, die er na 17 uur moeizaam onderhandelen uiteindelijk kwam, omvat zware besparingsmaatregelen die te maken hebben met de pensioenen, belastingverhogingen en de herkapitalisatie van de Griekse banken.

Staatsgreep

Voormalige minister van Financiën Varoufakis verwerpt de deal in de sterkst mogelijke bewoordingen. Hij maakt daarbij de vergelijking met de staatsgreep uit 1967, die een militaire dictatuur aan de Middellandse Zee natie inluidde. Volgens Varoufakis gaat het in beide gevallen om een staatsgreep. “Toen – in 1967 – werden tanks gebruikt om de democratie onderuit te halen, nu zijn het de banken die dat doen. De banken werden gebruikt door buitenlandse mogendheden om de regering over te nemen. Het verschil dit keer is dat ze alle publiek bezit overnemen.”

Gouden Dageraad

Varoufakis stelt in het interview nog dat hij zijn rol als ‘backbencher’ in het parlement wil blijven vervullen, waar hij ‘veel meer ruimte krijgt om te manoeuvreren en de waarheid aan het licht te brengen’. Hij waarschuwt er evenwel voor dat verdere bezuinigingen extreemrechts in stelling zullen brengen. “In het parlement heb ik zitten kijken naar de rechterkant van het auditorium, waar de 10 nazi’s zitten, wat overeenstemt met de fractie ‘Gouden Dageraad’. Als onze partij Syriza, die zoveel hoop in Griekenland teweegbracht, die hoop verraadt en het hoofd buigt voor deze nieuwe vorm van postmoderne bezetting, dan kan ik geen andere mogelijke uitkomst voorspellen dan dat Gouden Dageraad er sterker van wordt. Volgens Varoufakis strijkt Gouden Dageraad straks de winst op van het anti-bezuinigingssentiment in het land: ‘tragisch’

“Het project van een Europese democratie, van een verenigd Europese democratische unie, werd zonet getroffen door een grote ramp”, besluit Varoufakis.

(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content