Thomas Piketty raadgever bij Podemos

07/09/15 om 17:39 - Bijgewerkt om 17:39

Bron: Trends

De linkse Spaanse protestpartij Podemos en diens leider Pablo Iglesias hebben de Franse econoom Thomas Piketty ingelijfd als raadgever.

Thomas Piketty raadgever bij Podemos

Thomas Piketty © Reuters

Piketty werd maandag in Parijs voorgesteld als officiële raadgever van Podemos en partijleider Iglesias. Bij de parlementsverkiezingen in december hoopt de partij die groeide uit het ongenoegen over de door Europa aan Spanje opgelegde besparingen, "te winnen", aldus Iglesias.

Piketty en Iglesias zullen een "allesomvattend plan voor de strijd tegen armoede" in Spanje uitwerken. "Er is nood aan nieuwe politieke krachten om de globale meerderheid in Europa te wijzigen", aldus Piketty.

Besparingen Griekenland

In de peilingen kan Podemos momenteel op 15 procent van de kiesintenties rekenen, wat de partij de derde formatie zou maken, na de twee dominante "klassieke" partijen. De conservatieve Partido Popular zou 28 procent scoren, de sociaaldemocratische PSOE 24,9 procent.

Piketty herhaalde voorts zijn kritiek op het steunplan en bijgaande besparingen voor Griekenland, maar steunde ook het voorstel van de Franse president François Hollande om een "parlement van de eurozone" in te stellen.

Bij Iglesias kon de bewoner van het Elysée op heel wat minder genade rekenen. Zo legde hij de nadruk op linkse frontvorming en is hij "optimistisch" over zijn pogingen "om bruggen te bouwen" tussen deze politieke krachten in Europa. "Het alternatief heet in Frankrijk het Front National, en dat willen we niet. Volgens ons maakt de slappe politiek van president Hollande het hen gemakkelijk."

Piketty geldt dezer dagen als de intellectuele ster van links met zijn boek "Kapitaal in de 21ste eeuw" uit 2014. De Franse econoom bestudeert ongelijkheid in het economische bestel. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners