Jacques de Vaucleroy, het familiale financiële brein van Delhaize

© BELGAIMAGE
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Op donderdag 28 mei wordt het mandaat van Jacques de Vaucleroy voor de vierde keer verlengd als bestuurder bij de grootgrutter Delhaize.

Jacques de Vaucleroy is CEO Noord-, Midden- en Oost-Europa, en wereldwijd hoofd verzekeringen bij AXA en de laatste familiale bestuurder bij Delhaize

Stichter Jules Delhaize, gestorven in 1898, draait zich om in zijn graf. Van de vijfde en zesde familiegeneratie blijft met Jacques de Vaucleroy nog maar één telg over in de raad van bestuur van Delhaize. In de operationele werking is aankoopdirecteur verse voeding Gilles Stroobant (36), lid van de zesde generatie, de laatste der Mohikanen.

Met Pierre-Olivier Beckers (CEO tussen 1998 en 2013) en Didier Smits (bestuurder sinds 1996) verdwijnen twee familietelgen definitief uit de raad van bestuur. “Ik was bijna twintig jaar bestuurder. Het is tijd voor vers bloed”, glimlacht Smits, die zaakvoerder is van een verpakkingsbedrijf in Anderlecht. “Met Jacques de Vaucleroy blijven de families vertegenwoordigd in de raad van bestuur. Hij heeft grote technische kwaliteiten.”

Man van de financiën

Het woord ‘kwaliteit’ valt wel vaker als het om De Vaucleroy gaat. “Zeer bekwaam, zeer breed in kennis en kunde, zeer professioneel.” Het verdict van een topman uit de Belgische economische wereld klinkt als een uitmuntend schoolrapport. De zoon van de voormalig gedelegeerd bestuurder Guy de Vaucleroy is een sleutelfiguur bij de Franse financiële reus AXA. Hij is er CEO voor Noord-, Midden-, en Oost-Europa, en het hoofd van de wereldwijde verzekeringsafdeling. Hij waakt over ruim 55 miljard euro, of 60 procent van de geconsolideerde omzet van AXA in 2014.

Jacques heeft elders een succesvolle carrière uitgebouwd. Niet bij Delhaize

Het is meteen ook een antwoord op de vraag waarom De Vaucleroy nooit bij de grootgrutter aan de slag is gegaan. “Ik vermoed dat hij nooit bij Delhaize wou werken”, stelt een intimus en voormalig topman van Delhaize. Diverse bronnen bevestigen die stelling. “Jacques heeft elders een succesvolle carrière uitgebouwd. Ik heb hem altijd gekend als een gedreven man, die vooruit wou. Ook in zijn jeugd was hij al zo. Jacques is een heel bekwame man. Een echte leidersfiguur, die zich vooral ook kan omringen met bekwame mensen. Ik vind hem een van de meest dynamische bedrijfsleiders van het land. Een fijne man ook, heel gewoon, niet arrogant.”

Jacques de Vaucleroy heeft dus nooit bij Delhaize gewerkt. Na studies rechten aan UCL en VUB, begon hij zijn carrière in 1986 bij de toenmalige BBL. En hij werkt al zijn hele professionele leven in die kruising van bank- en verzekeringswereld. In 2004 werd hij lid van het internationale directiecomité van ING, onder die andere Belg Michel Tilmant.

In het voorjaar van 2009 belandde De Vaucleroy “op de Olympus van zijn carrière”, zoals de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad het omschreef. Hij werd CEO van de afdeling ING Investment Management, een tak die toen een vermogen van 400 miljard euro beheerde. Eind januari 2010 trok De Vaucleroy voor een topfunctie naar AXA. Alweer met medewerking van een Belgische topman, Alfred Bouckaert, die toen met pensioen ging bij AXA.

De aandelenkoers telt

Jacques de Vaucleroy is het klankbord van één tak van de families

De volleerde financier zit sinds 2005 in de raad van bestuur van Delhaize. “Hij zit daar als een telg van de jongere generatie”, fluistert een vertrouwenspersoon. “Hun belangrijkste vraag luidt: ‘Is het aandeel van Delhaize eigenlijk een goede belegging’? Lees: er gaapt een kloof met de oudere generaties van familiale aandeelhouders, die het kruidenierswezen in het bloed zit en voor wie de rijke geschiedenis belangrijk is. Van winkelketens kennen zij heel veel, maar de koers van het aandeel is minder belangrijk.

Toch telt voor Jacques de Vaucleroy niet enkel dat aandeel. Hij fungeert in de raad van bestuur wel degelijk als klankbord van de families. “Nuance: hij is het klankbord van één tak van de families”, waarschuwt een intimus. Waarmee die de stelling onderschrijft dat het niet altijd boterde tussen de familietakken. Het zichtbaarste bewijs is het ontbreken van een hecht familiaal aandeelhouderspact.

Dit Gezicht komt uit de nieuwe Trends die vanaf donderdag 28 mei in de winkel ligt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content