Inkomstenzekerheid bij Belgische 50-plussers ligt lager dan bij buurlanden

01/10/14 om 14:38 - Bijgewerkt om 17:02

Bron: Trends

Belgische 50-plussers hebben minder inkomstenzekerheid dan bij onze buurlanden het geval is. De dekking van het pensioensysteem is lager dan gemiddeld en ook op de indicatoren rond armoede en relatieve welvaart blinkt België allerminst uit.

Inkomstenzekerheid bij Belgische 50-plussers ligt lager dan bij buurlanden

© belga

50-plussers bij onze buurlanden hebben meer zekerheid over hun inkomsten dan Belgische ouderen. Maar 39,5 procent van de Belgische bevolking tussen 55 en 64 jaar heeft een job. Dat blijkt uit cijfers van de Global AgeWatch Index. Het klassement om het sociaal en economisch welzijn van ouderen in kaart te brengen, werd opgesteld op basis van vier categorieën van gegevens die HelpAge International bij verschillende bronnen haalde.

Door de lage werkgelegenheidsgraad onder ouderen eindigt ons land op de 58ste plaats binnen de categorie"capability".

België scoort dan wel vrij goed in de omgevingsfactoren: 89 procent van de 50-plussers kan bijvoorbeeld rekenen op naasten als ze in de problemen zitten, 55 procent voelt zich 's nachts veilig alleen op straat en 63 procent is tevreden over het openbaar vervoer.

Ook voor indicatoren rond gezondheidszorg scoort ons land relatief goed, zij het iets minder dan het regionale gemiddelde.

Oud worden is volgens de studie het aangenaamst in Noorwegen, gevolgd door Zweden en Zwitserland. Onze buurlanden Duitsland (5), Nederland (6), het Verenigd Koninkrijk (10), Frankrijk (16) en Luxemburg (19) scoren beter dan België. Ook enkele Zuid-Amerikaanse landen scoren beter, zoals Chili (22) en Uruguay (23). België staat op plaats 27 tussen Costa Rica en Georgië. In Afghanistan, Mozambique, de Westelijke Jordaanoever en Gaza zijn senioren er het slechtst aan toe. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners