Hoe Hein Deprez geld maakt met Univeg

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Hein Deprez gaat met Univeg naar de beurs, via een inbreng in Greenyard Foods. De ‘Vlaamse groenten- en fruitkeizer’ pompte in de zomer van 2013 geen 10 miljoen euro cash in Univeg, maar kan via de beursgang een veelvoud verzilveren.

Trends werpt deze week een blik achter de financiële schermen van de beursgang van Univeg.

In de zomer van 2013 verwierf Hein Deprez, de oprichter van de onderneming in verse groenten en fruit, opnieuw een controlebelang in Univeg. De transactie was tot nu nog niet bekend, maar Deprez deed toen een minimale geldinjectie, van geen 10 miljoen euro, in De Weide Blik, de controlerende holding boven Univeg. Daarnaast bracht hij voor 37,4 miljoen euro zijn bestaande belang van 31 procent in Univeg in natura in. Daarmee heeft Hein Deprez nu een belang van 52,1 procent in de onderneming.

Zijn zakenpartners pompten meer geld in het bedrijf: twee Zuid-Afrikanen en Marc Ooms, een gewezen vennoot van Petrcam, injecteerden 40 miljoen euro in het maatschappelijk kapitaal, en verstrekten nog eens voor 22 miljoen euro aandeelhoudersleningen.

De overnameprijs voor het – schuldenvrije – Univeg, dat nu door het leven gaat onder de naam NV Fieldlink, was vrij laag: de vorige meerderheidsaandeelhouder, het investeringsfonds CVC Capital Partners, kreeg 125 miljoen euro voor zijn belang van 65 procent. Dat was toen vijf keer de bedrijfskasstroom). Bovendien betaalt de NV Fieldlink zelf nog eens bijna alle financiële schulden, vooral via een obligatielening van 285 miljoen euro (met een rente aan 7,875 procent). Het maakte dat de vennootschap einde 2013 een bijzonder zwakke solvabiliteit van geen 5 procent had. En daarin zitten dan al de aandeelhoudersleningen meegeteld.

Vers geld? Niet nodig

Dat Univeg naar de beurs gaat tegen een substantieel hogere prijs dan de waardering in de zomer van 2013, staat zo goed als buiten kijf. Het is bovendien opmerkelijk dat de beursgang niet bedoeld is om vers geld aan te trekken. Univeg schraapte nochtans een parcours bijeen van veel overnames, in een sector die volop consolideert.

“Het is niet zo dat Univeg bijkomend geld nodig heeft. Dat is een heel belangrijke nuance. We brengen vooral Univeg, Greenyard Foods en Peatinvest bij elkaar”, duidt Hein Deprez het financiële manoeuvre in een gesprek met Trends.

Zelf blijft Deprez als aandeelhouder “voor de lange termijn” aan boord. Maar Deprez laat verstaan dat zijn belang deels zal verwateren. “Op een bepaald moment moet je een deel vrij verhandelbare aandelen creëren. Als je enkel de vrij verhandelbare aandelen van Greenyard Foods behoudt, wordt dat percentage veel te klein (geen 14 procent van de aandelen staat op de beurs, nvdr).”

Het volledige verhaal van de deal achter Univeg leest u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content