De machtigste centrale bankier ter wereld: Janet Wie?

07/10/14 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:54

Terwijl de wereldwijde financiële markten aan haar lippen hangen, maakt de huidige voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen niet veel indruk op de Amerikaanse burger. Dat blijkt uit een enquête waarover het persagentschap Bloomberg bericht.

De machtigste centrale bankier ter wereld: Janet Wie?

© reuters

Amper 24 procent van de respondenten slaagde erin Janet Yellen te vernoemen als de huidige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De enquête gebeurde in opdracht van het Pew Research Center in Washington. Niet minder dan 17 procent vernoemde Alan Greenspan, die in 2006 ontslag nam als voorzitter van de Fed, als de huidige topman van de Amerikaanse centrale bank.

Janet Yellen (68), zonder twijfel de machtigste centrale bankier ter wereld, werd op 3 februari 2014 in Washington beëdigd als Fed-voorzitter. Ze werd daarmee de eerste vrouwelijke voorzitter in de 100-jarige geschiedenis van de centrale bank.

De enquête was gebaseerd op 12 afzonderlijke vragen over actuele thema's, variërend van 'Welke gebieden heeft de Islamitische Staat (IS) veroverd?' tot 'Hoe valt de economische 'boom' in Noord-Dakota te verklaren?'.

De vraag over het minimumloon in de VS kreeg de meeste juiste antwoorden, met 73 procent van de respondenten dat 7,25 dollar per uur vermeldde. Een derde van de respondenten raamde het Amerikaanse werkloosheidspercentage correct op bijna 6 procent. Slechts een vijfde wist dat 15 procent van de Amerikanen onder de federale armoedegrens leeft.

De gemiddelde respondent beantwoordde 5 van de 12 vragen correct. The Pew Research Center polste eind september bij 1.002 volwassenen naar hun kennis over enkele actuele thema's. Alle vragen uit de enquête waren meerkeuzevragen. (BO)

Lees meer over:

Onze partners