Barroso gaat Goldman Sachs adviseren

© belga

Voormalig voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso wordt niet-uitvoerend voorzitter van Goldman Sachs International (GSI), een in Londen gevestigd onderdeel van de Amerikaanse bankgroep Goldman Sachs. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

Volgens de zakenkrant Financial Times gaat Barroso de bank ook adviseren over de gevolgen van de Brexit. Als het Verenigd Koninkrijk zijn toegang tot de EU-eenheidsmarkt verliest, zullen Amerikaanse banken mogelijk grote delen van hun belangrijke Europese activiteiten moeten weghalen uit Londen.

Kennis EU

Goldman Sachs heeft zich daarom altijd gekant tegen een brexit. De zakenbank heeft zelfs 500.000 pond gegeven aan de voorstaanders van een Europees lidmaatschap. Met Barroso mee aan het stuur hoopt de zakenbank zich te kunnen weren tegen de nefaste gevolgen van een brexit. Al geeft de Portugees toe dat niemand kan inschatten wat de uitkomst zal zijn van de toekomstige onderhandelingen met de Europse Unie.

“Ik ken de EU natuurlijk goed, en ik ken ook de Britse omgeving relatief goed”, verklaart Barroso aan de krant. “Als mijn advies nuttig kan zijn in deze omstandigheden, ben ik uiteraard bereid bij te dragen.” Zo laat hij weten dat hij alles in het werk gaat stellen om de negatieve effecte van een Britse uitstap te verlichten.

Barroso leidde de Europese Commissie van 2004 tot 2014, dus ook tijdens de financiële crisis. Daarvoor was hij al eerste minister van Portugal tussen 2002 en 2004.

Vraagtekens

Sommige waarnemers fronsen de wenkbrauwen bij de nieuwe job van de oud-eurocommissaris. Zij stellen de zogenaamde “draaideur” in vraag, waarbij politici na hun mandaat belangrijke functies opnemen in het bedrijfsleven. Ze vrezen dat de band tussen politiek en privébelangen te hecht wordt.

De transparantie-ngo Corporate Europe maakte de optelsom: Barroso spant de kroon als het op nieuwe jobs aankomt. Hij verzamelde sinds zijn aftreden liefst 23 nieuwe functies, luidt het. Het gaat bij de ex-commissievoorzitter wel voornamelijk om opdrachten bij universiteiten.

Barroso is overigens niet de eerste politicus die na zijn EU-carrière de overstap maakt naar de privésector. Zo heeft de Nederlandse liberale politica Neelie Kroes, die tien jaar lang eurocommissaris is geweest, ook een adviserende functie aangenomen bij een zakenbank. Zij werkt onder meer voor de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch en taxi-app Uber.

Ook Karel De Gucht, de Belgische eurocommissaris in de laatste commissie-Barroso, is een bezige bij na zijn Europese carrière. Hij verzamelde postjes bij onder meer Proximus, ArcelorMittal en CVC Capital Partners. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content