Advocaat overheid wraakt rechter op fraudeproces tegen prins De Croÿ

© Thinkstock
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De advocaat van de staat heeft gevraagd de voorzitter van de rechtbank, Isabelle De Saedeleer, te wraken in het proces in beroep tegen prins Henri de Croÿ-Solre en andere beschuldigden.

De advocaat van de staat heeft gevraagd de voorzitter van de rechtbank, Isabelle De Saedeleer, te wraken in het proces in beroep tegen prins Henri de Croÿ-Solre en andere beschuldigden. “De reden voor de gevraagde wraking is de weigering tot het horen van een getuige”, zegt een woordvoerder van het Brusselse hof van beroep.

Het hof buigt zich momenteel over het dossier van fiscale fraude met kasgeldvennootschappen tegen Henri de Croÿ-Solre en andere beschuldigden. De Croÿ adviseerde in de jaren negentig zo’n twintig bedrijven om hun activiteiten te verkopen aan een door henzelf opgerichte vennootschap. Met de afschrijvingen van de investering konden ze de belastbare winst beperken. De contanten uit de verkoop werden weggesluisd naar vennootschappen in Nederland, Luxemburg en Ierland. Volgens sommige ramingen werd zo 75 miljoen euro verduisterd.

Het parket van Antwerpen voerde een onderzoek, maar de zaak werd uiteindelijk behandeld door de Franstalige correctionele rechtbank van Brussel. Die veroordeelde De Croÿ in 2012 tot drie jaar met uitstel. Een stroman kreeg 20 maanden met uitstel voor fiscale fraude. De Britse bankier Anton McGovern werd veroordeeld tot zes maanden met uitstel.

De Croÿ houdt tot vandaag vol dat hij legitieme fiscale constructies had opgezet. Hij ging dan ook in beroep. Londense experts bevestigen de thesis van de prins.

Het parket vroeg om getuigen op te roepen, die moesten bevestigen dat er wel degelijk sprake was van fraude. Het ging om Jean-Claude Delepière van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (de zogenoemde antiwitwascel) en Robert Wtterwulghe, UCL-professor en specialist in financiële fraude. De voorzitter van de rechtbank weigerde op dat verzoek in te gaan. Daarop de besliste de advocaat de voorzitter te wraken, iets wat zelden voorkomt. Het Hof van Cassatie moet zich uitspreken over de wraking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content