1 procent wereldbevolking zal in 2016 rijker zijn dan de overige 99 procent

19/01/15 om 09:06 - Bijgewerkt om 18:23

Bron: Trends

In 2016 zal het vermogen van 1 procent van de wereldbevolking dat van de overige 99 procent overstijgen. "Vier vijfde van de wereldbevolking moet het zien te doen met de overige 5,5 procent", zegt De Britse ngo Oxfam.

1 procent wereldbevolking zal in 2016 rijker zijn dan de overige 99 procent

Bill Gates is de meest welvarende man ter wereld met 80 miljard dollar op zijn rekening. © Reuters

Oxfam baseert zich op de Forbes-lijst van miljardairs en de studie Global Wealth Databook van Credit Suisse. "Het aandeel in de globale rijkdom van de 1 procent allerrijksten is gestegen van 44 procent in 2009 tot 48 procent in 2014. In 2016 zal het 50 procent bedragen."

"In 2014 bezat deze internationale elite gemiddeld 2,7 miljoen dollar per persoon. Het resterende deel van de 20 procent rijksten bezit 46 procent. Vier vijfde van de wereldbevolking moet het zien te doen met de overige 5,5 procent", zegt Oxfam.

"Duizelingwekkende ongelijkheden"

Algemeen directeur Winnie Byanyima is medevoorzitter van het forum van Davos. Oxfam eist dit jaar een "wereldtop over fiscaliteit" om de internationale fiscale regels te herschrijven.

"De ongelijkheden zijn zo groot, het is om van te duizelen", zegt Byanyima. "De kloof tussen de grote fortuinen en de rest van bevolking vergroot zienderogen." Ze roept de wereldleiders op om in te gaan tegen de "individuele belangen van de zwaargewichten, die een meer rechtvaardige en welvarende wereld in de weg staan."

Oxfam roept op een plan goed te keuren dat de strijd tegen de ongelijkheid aanbindt. Belastingontduiking, gratis openbare diensten, belastingen op kapitaal in plaats van op arbeid, een minimumloon en sociale bescherming van de allerarmsten maken daar deel van uit.

Het 45ste Wereld Economisch Forum (WEF) vindt plaats in Davos van woensdag tot zaterdag. Meer dan driehonderd wereldleiders worden er verwacht. Onder andere de Franse president Francois Hollande en bondskanselier Angela Merkel zullen aanwezig zijn op het forum. (Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners