Belgische frietjes die de wereld veroveren

© WOUTER RAWOENS

Elke dag verwerkt Agristo in Wielsbeke ongeveer 35 trailers aardappelen tot 2,4 miljoen porties friet. Welkom in de modernste frietfabriek van België.

Een West-Vlaamse exportkampioen

In maart 2016 kon Agristo, een wereldspeler in diepgevroren aardappelproducten, de productiesite van 25 hectare van Unilin in Wielsbeke kopen. Begin april 2017 startte het met de afbraakwerken en anderhalf jaar later stond er een nieuwe frietfabriek. Wielsbeke is de vierde productievestiging van Agristo. Het bedrijf, opgericht door Antoon Wallays en Luc Raes, heeft zijn roots in Harelbeke, waar het hoofdkantoor is gevestigd en een deel van de productie plaatsvindt. In 2001 nam Agristo een productiesite over in Tilburg, waar het een hoogbouwmagazijn bouwde. In 2011 volgde een overname in Nazareth, waar Agristo specialiteiten zoals kroketten, rösti en puree produceert. Agristo exporteert naar 115 landen en haalt ongeveer 98 procent van zijn omzet uit het buitenland. Het bedrijf won in 2014 de Leeuw van de Export. Agristo levert vooral aan supermarkten en zogenoemde foodservices, zoals restaurantketens en ziekenhuizen. In de supermarkten zijn de Agristo-frieten verpakt als huismerk. “Daardoor is de naam Agristo niet zo bekend in België”, zegt marketing- en communicatiemanager Anneke Vanfleteren.

Bij Agristo werken 730 mensen. Het bedrijf boekte in 2017 een omzet van ongeveer 345 miljoen euro.

1 Naar het controlelabo - Aan de loskade van Agristo staat een twintigtal trailers met aardappelen. Van elke trailer vertrekt een staal naar het controlelabo, waar keurmeesters de aardappelen controleren op grootte, beschadigingen en verkleuringen. Ook het percentage zetmeel wordt gemeten. Agristo werkt hoofdzakelijk met drie aardappelvariëteiten - de fontana, de challenger en de innovator.
1 Naar het controlelabo – Aan de loskade van Agristo staat een twintigtal trailers met aardappelen. Van elke trailer vertrekt een staal naar het controlelabo, waar keurmeesters de aardappelen controleren op grootte, beschadigingen en verkleuringen. Ook het percentage zetmeel wordt gemeten. Agristo werkt hoofdzakelijk met drie aardappelvariëteiten – de fontana, de challenger en de innovator.© WOUTER RAWOENS
2 Wassen en sorteren- De goedgekeurde leveringen passeren langs een grote magneet.
2 Wassen en sorteren- De goedgekeurde leveringen passeren langs een grote magneet. “Veel van onze aardappelen komen uit de streek rond Ieper”, vertelt productiedirecteur Kristof Wallays. “Bij het rooien gebeurt het weleens dat een stuk van een obus of een granaat tussen de aardappelen belandt. Met deze magneet halen we die eruit.” Daarna krijgen de aardappelen een eerste schoonmaakbeurt. Het zand wordt er afgeschud, stenen worden verwijderd en ze worden gespoeld in grote wastrommels. Om de aardappels op grootte te sorteren, passeren ze langs zeven.© WOUTER RAWOENS
3 Schillen en opnieuw sorteren - Voor de productie worden de glazige aardappelen verwijderd.
3 Schillen en opnieuw sorteren – Voor de productie worden de glazige aardappelen verwijderd. “Dat zijn aardappelen met weinig zetmeel”, legt Wallays uit. “Als je daar een frietje van maakt, zal dat bruin en slap zijn.” In een zoutbad komen de glazige aardappelen bovendrijven. De goede aardappelen vervolgen hun weg naar de schilmachine. Het schillen gebeurt via een kort stoomprocedé in een watervat. Door het grote drukverschil komt de schil los. De achtergebleven schilrestjes worden met borstels verwijderd.© WOUTER RAWOENS
4 Snijden - Om lange frietjes te krijgen moet de aardappel in de lengte door het messenblok passeren. Agristo maakt daarvoor gebruik van het venturi-effect: door de aardappel door een versmallende buis te pompen kantelt die automatisch op zijn langste kant. De aardappelen gaan met een snelheid van 10 meter per seconde door het messenblok. Na het snijden worden de aardappelstaafjes nog gecontroleerd op lengte, vorm en defecten.
4 Snijden – Om lange frietjes te krijgen moet de aardappel in de lengte door het messenblok passeren. Agristo maakt daarvoor gebruik van het venturi-effect: door de aardappel door een versmallende buis te pompen kantelt die automatisch op zijn langste kant. De aardappelen gaan met een snelheid van 10 meter per seconde door het messenblok. Na het snijden worden de aardappelstaafjes nog gecontroleerd op lengte, vorm en defecten.© WOUTER RAWOENS
5 Blancheren en drogen - Voor het bakproces blancheert Agristo de aardappelstaafjes. Eerst worden ze ongeveer 60 seconden ondergedompeld in water van 90 graden Celsius. Kort daarna verdwijnen ze nog eens voor 10 à 20 minuten in water van 65 graden.
5 Blancheren en drogen – Voor het bakproces blancheert Agristo de aardappelstaafjes. Eerst worden ze ongeveer 60 seconden ondergedompeld in water van 90 graden Celsius. Kort daarna verdwijnen ze nog eens voor 10 à 20 minuten in water van 65 graden. “We blancheren om verkleuring tegen te gaan, om de suikers af te voeren en om de frietjes goed gaar te krijgen.” Daarna volgt een passage langs de droogtunnel.© WOUTER RAWOENS
6 Bakken en invriezen - Agristo bakt altijd in plantaardige olie, meestal in zonnebloemolie, op 175 graden. Afhankelijk van het soort frieten duurt het bakken 1 à 3 minuten. Zodra ze uit de bakoven zijn, worden de frietjes met een warme luchtstroom ontvet. Om te voorkomen dat ze tijdens het invriezen aan elkaar klitten, maakt Agristo gebruik van de Individual Quick Frozen-technologie. Koude lucht van ongeveer -30 graden wordt door het bed met frieten geblazen, waardoor ze gaan zweven en rondom gekoeld kunnen worden.
6 Bakken en invriezen – Agristo bakt altijd in plantaardige olie, meestal in zonnebloemolie, op 175 graden. Afhankelijk van het soort frieten duurt het bakken 1 à 3 minuten. Zodra ze uit de bakoven zijn, worden de frietjes met een warme luchtstroom ontvet. Om te voorkomen dat ze tijdens het invriezen aan elkaar klitten, maakt Agristo gebruik van de Individual Quick Frozen-technologie. Koude lucht van ongeveer -30 graden wordt door het bed met frieten geblazen, waardoor ze gaan zweven en rondom gekoeld kunnen worden.© WOUTER RAWOENS
7 Verpakken - In de inpakafdeling worden de frietjes gesorteerd op lengte. De weeginstallatie zoekt naar porties met het juiste gewicht en laat die vallen in de plastic zakken. De zakken passeren nog langs de metaaldetector, waarna ze op geautomatiseerd in kartonnen dozen worden gelegd. Een robot plaatst de kartonnen dozen op een pallet.
7 Verpakken – In de inpakafdeling worden de frietjes gesorteerd op lengte. De weeginstallatie zoekt naar porties met het juiste gewicht en laat die vallen in de plastic zakken. De zakken passeren nog langs de metaaldetector, waarna ze op geautomatiseerd in kartonnen dozen worden gelegd. Een robot plaatst de kartonnen dozen op een pallet.© WOUTER RAWOENS
8 Stockeren - In het volautomatische hoogbouwmagazijn, dat 45 meter hoog is, is het permanent -20 graden. Het zuurstofpercentage is voor de brandveiligheid verlaagd tot 16 procent. De frietjes blijven ongeveer vier weken in het magazijn.
8 Stockeren – In het volautomatische hoogbouwmagazijn, dat 45 meter hoog is, is het permanent -20 graden. Het zuurstofpercentage is voor de brandveiligheid verlaagd tot 16 procent. De frietjes blijven ongeveer vier weken in het magazijn.© WOUTER RAWOENS
Belgische frietjes die de wereld veroveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content