Is vastgoed aan zee een goede belegging?

© Belga

In de negen kustgemeenten zijn er 104.000 tweede verblijven. Dat leert een studie van de Vlaamse regering. Dat is bijna de helft van de 212.000 tweede verblijven in heel Vlaanderen. Maar is vastgoed aan zee ook een goede belegging?

Er zijn een aantal factoren die in het voordeel van vastgoed aan zee spelen, zoals de vergrijzing en de immigratie van oudere mensen naar de kustgemeenten. Tussen 2002 en 2012 steeg het aantal 65-plussers die aan de kust wonen met 34,5 procent, blijkt uit de recentste cijfers van de Studiedienst van de Vlaamse Regering en het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Senioren zijn een interessant huurpubliek. Doorgaans is het risico op wanbetaling niet groot. Oudere huurders vinden de locatie wel erg belangrijk. Ze wonen graag op wandelafstand van een aantal voorzieningen. Behalve het huurrendement, voor wie verhuurt, is er nog de mogelijke meerwaarde bij een verkoop. Beide worden sterk beïnvloed door de ligging.

Een appartement met zicht op zee kost over het algemeen meer dan een appartement zonder zeezicht. Dat weegt enigszins op het huurrendement. Maar de potentiële huurprijs ligt ook hoger, wat dan weer positief is voor het rendement.

Zicht op zee

Dat vastgoed met zicht op zee de voorbije decennia meer in waarde is gestegen, hoeft niet te verbazen. De 67 kilometer kustlijn is zo goed als volgebouwd. Er kan niet zo veel vastgoed met zicht op zee meer bij komen. Dat de gemiddelde waarde van appartementen met zeezicht meer daalt dan die zonder zeezicht, komt vooral omdat appartementen op de dijk doorgaans ouder zijn. Ze zijn vaak aan een opknapbeurt toe. Al moet worden gezegd dat veel eigenaars al investeringen hebben gedaan, zodat het niet zeker is dat de prijzen van appartementen met zeezicht de komende jaren nog zullen zakken.

Hoe de prijzen in de toekomst evolueren, valt moeilijk te voorspellen. Er spelen veel factoren, zoals het algemene economische klimaat, de evolutie van de rente, belastingen en de regelgeving, de ruimtelijke ordening en de demografie. De rentedalingen van de voorbije jaren speelden in het voordeel van het rendement op vastgoed. Hoe lager de rente, hoe hoger het bedrag dat kopers kunnen lenen voor een aankoop van vastgoed. Momenteel is de rente al zo laag dat dit effect wellicht niet meer speelt.

Voorbije dertig jaar

De prijzen van appartementen aan zee zijn de voorbije dertig jaar met gemiddeld 6,2 procent per jaar gestegen. Dat is 0,3 procent meer dan het gemiddelde voor heel België. Als we ook rekening houden met het huurrendement, is de opbrengst van een appartement in het binnenland zelfs hoger dan die van een appartement aan zee. Ook een korf Belgische aandelen deed het over dertig jaar een stuk beter, met een winst van 10,3 procent per jaar.

Vastgoedexperts denken dat de prijzen van de tweede verblijven in ons land de komende jaren onder druk zullen blijven staan. Vooral de concurrentie van het buitenland speelt een rol, onder meer omdat vliegtuigtickets steeds goedkoper worden en de prijzen in het Middellandse Zeegebied sterk zijn gedaald. Twintig jaar geleden hadden 90.000 Belgen een tweede verblijf in het buitenland, vandaag zijn er dat meer dan 140.000. Brusselaars en Walen kopen momenteel zelfs vaker een tweede verblijf in het buitenland dan in België.

.

(Luc Van den Borre)

Lees het volledige artikel in het magazine Trends van 23 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content