‘Schrappen fiscale maatregelen brengt schatkist half miljard minder op’

© belga

Het afschaffen van de fiscale voordelen voor energiebesparende investeringen brengt ons land een half miljard euro minder op dan becijferd. Dat meldt Confederatie Bouw dinsdag.

Volgens de bouworganisatie zullen de geplande maatregelen leiden tot een forse terugval van de bouwactiviteit en de bijbehorende inkomsten.

Nochtans is het de bedoeling dat het afschaffen van de fiscale voordelen de Belgische schatkist in 2013 en 2014 zowat 780 miljoen euro opleveren. Maar volgens Confederatie Bouw houdt de overheid er geen rekening mee dat door het afbouwen van fiscale voordelen de bouwactiviteit vanaf 2012 gaat dalen.

De echte budgettaire besparing over de periode 2012-2014 zal volgens Confederatie Bouw dan ook geen 780 miljoen bedragen, maar ongeveer 240 miljoen. Een half miljard minder dus.

De bouworganisatie stelt wel een alternatief voor: “Het zou volstaan het fiscaal voordeel te verminderen van 40 naar 30 procenjt voor in 2012 uitgevoerde werken en naar 20 procent voor werken die in 2013 en 2014 worden uitgevoerd.”

Als er geen rekening wordt gehouden met de aanmerkingen van de organisatie, wordt er in 2012 een “enorme klap” voor de bouwsector verwacht. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content