Retail begint crisis te voelen

© belga

Nationale en internationale retailers rationaliseren hun winkelaanbod in ons land. Vooral op binnenstedelijke locaties en in winkelcentra stoten ze winkelpanden af.

Nationale en internationale retailers rationaliseren hun winkelaanbod in ons land. Vooral op binnenstedelijke locaties en in winkelcentra stoten ze winkelpanden af. Dat is een reactie op de dalende omzetten door de economische onzekerheid, stelt de internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Jaarlijks peilt CBRE naar de ervaringen en de toekomstvisie bij 120 nationale en internationale winkelketens die actief zijn in België. Eerst het goede nieuws. De meeste winkelketens in ons land blijven zoeken naar expansiemogelijkheden. Nagenoeg drie op de vier ketens (72%) zeggen dat ze uitkijken naar extra vestigingen. Toch is dat een daling in vergelijking met de peiling van 2011, toen nog vier op de vijf winkelketens aangaven dat ze uitbreidingsmogelijkheden zochten in ons land.

Het aantal winkeleenheden dat werd afgestoten, is het afgelopen jaar sterk gestegen. Maar liefst één op de drie retailers (35%) sloot een of meer verkooppunten in de laatste zes maanden. Dat cijfer was nooit hoger. In 2011 sloot slechts één op de vijf retailers een of meer winkels. Volgens CBRE gaat het meestal om sluitingen van binnenstedelijke locaties en panden in winkelcentra. Buiten de stad is die trend minder merkbaar.

“Winkelketens lijken meer dan ooit de panden in hun portefeuille te rationaliseren”, zegt Patrick Tacq, hoofd retail bij CBRE. “Nieuwe veelbelovende locaties zijn nog altijd welkom, maar bestaande locaties die niet het gewenste resultaat opleveren, worden afgestoten. Er is dus niet langer sprake van een expansie onder de retailers, maar veeleer van een optimalisatie van het winkelnetwerk. Retailers beseffen dat de Belgische consument het moeilijker zal krijgen en hopen zo de economische crisis door te komen.”

Slechts weinig retailers beweren nog dat ze de economische vertraging niet voelen. De winkeliers geven aan dat de consument minder impulsief koopt dan vroeger en minder vaak komt winkelen. Die winkels waar aankopen kunnen worden uitgesteld, hebben het hardst te lijden onder de economische crisis.

Antwerpen is de favoriete winkelstad

Voor het zesde jaar op rij hebben de retailers Antwerpen verkozen tot hun favoriete winkelstad. Antwerpen heeft een behoorlijke voorsprong op Brussel. De hoofdstad komt wel als de meest winstgevende stad uit de bus. Door zijn centrale ligging in België en het grote aantal werknemers heeft Brussel een enorm consumentenbereik. Toch weerklinkt ook dit jaar de vraag naar een beter winkelbeleid in Brussel.

Wijnegem Shopping Center werd in 2012 verkozen als het favoriete winkelcentrum. Woluwe Shopping volgt kort na Wijnegem op de tweede plaats. Opvallend is dat ook de regionale winkelcentra het erg goed doen. Zowel Waasland in Sint-Niklaas als L’Esplanade in Louvain-La-Neuve hebben erg veel bijval onder de retailers.

De retailers lauweren onder meer Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven en Mechelen voor hun winkelbeleid. Andere steden, naast Brussel, waar een extra inspanning wordt gevraagd, zijn Charleroi, Turnhout en Mortsel. Vooralsnog ervaren de winkelketens in ons land weinig impact van de e-commerce. Het terugplooien van het fysieke winkelaanbod in de grote steden, een trend in het buitenland, zien de retailers in België nog niet gebeuren. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content