Keuring riolering bij nieuwbouw verplicht vanaf juli

28/03/11 om 14:22 - Bijgewerkt om 14:22

Bron: Trends

Vanaf 1 juli 2011 zullen rioleringen bij nieuwbouw en grote verbouwingen verplicht worden gekeurd. Dat gebeurt in navolging van het Algemeen Waterverkoopreglement (AW) dat de Vlaamse Regering in 2010 goedkeurde.

Keuring riolering bij nieuwbouw verplicht vanaf juli

© belga

Vlario, het overlegplatform voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector, is voorstander van de keuringen aangezien op dit moment slechts de helft van de nieuwe
rioleringsaansluitingen zou voldoen aan de opgelegde verplichtingen.

Vlario stelde maandag de procedure voor die moet worden gevolgd om een nieuwe rioleringsaansluiting gekeurd te krijgen. De eigenaar zal onder meer over foto's moeten beschikken die zowel binnen als buiten de woning werden gemaakt tijdens de aanleg van de riolering. Ook een rioleringsplan (al dan niet geïntegreerd in een goedgekeurd bouwplan) en facturen waarop de capaciteit van de verschillende onderdelen wordt vermeld zijn verplicht.

Vervolgens moet er contact worden opgenomen met de rioolbeheerder - dat kan de gemeente of intercommunale zijn - maar ook de drinkwatermaatschappij - die een keurder stuurt. De expert controleert documenten en foto's en voert tests uit om te zien of het stelsel correct is verbonden. De eigenaar krijgt daarop een conformiteitsattest.

Vlario benadrukt dat de procedure geen extra last is voor de eigenaar.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners