“Investeringen in sociale woningbouw in Brussel moeten sneller”

© belga

De nieuwe beheersovereenkomst tussen het Brussels Gewest en de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) moet de investeringen in sociale woningbouw versnellen. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis dinsdag verklaard tijdens de persvoorstelling van de nieuwe beheersovereenkomst.

De Brusselse regering wil over 10 jaar in elke gemeente 15 procent kwaliteitswoningen in openbaar beheer met een sociaal oogmerk, vooral door het terugdringen van het aantal leegstaande woningen. De nood is hoog, want het aantal personen dat op een sociale woning wacht (37.000) heeft het aantal mensen dat over een dergelijke woning beschikt (36.000), overtroffen.

Bovendien staat er met “de voorspelde demografische explosie in het Brussels gewest (133.000 extra inwoners tegen 2020) enorm veel op het spel”, zegt Doulkeridis.

Met de nieuwe beheersovereenkomst, die afgesloten werd voor een periode van vijf jaar, moeten de investeringen versneld kunnen worden, want maar liefst 480 miljoen euro die volgens de twee vorige beheersovereenkomsten moet worden geïnvesteerd, is nog altijd niet besteed.

De Brusselse regering heeft onder meer daardoor geopteerd voor een systeem van incentives en sancties voor de verschillende huisvestingsmaatschappijen, om zo het tijdskader voor geplande investeringen beter te doen respecteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content