'Fraude met zoekertjes op Immoweb'

08/11/10 om 17:13 - Bijgewerkt om 17:13

Bron: Trends

Oplichters bieden fictieve appartementen (te huur) aan op de vastgoedsite Immoweb.be. Dat meldt het weekblad Humo in zijn nieuwe nummer dat dinsdag verschijnt.

'Fraude met zoekertjes op Immoweb'

© belga

Volgens Humo vragen de fraudeurs aan geïnteresseerde huurders om een bedrag over te maken in ruil voor een contract en de sleutels. Het geld moet vervolgens worden gestort via Western Union, dat snelle geldtransfers aanbiedt. Het overgemaakte bedrag blijkt na de transactie nog moeilijk te traceren.

De appartementen die de fraudeurs op Immoweb aanbieden, zouden eigendom te zijn van een bonafide makelaar. Het systeem van de oplichters bestaat erin om de zoekertjes af en toe aan te passen door het adres weg te laten, en eenzelfde appartement in verschillende steden aan te bieden. Telkens wordt een prachtige stek aangeboden tegen een lage huurprijs.

Thibault Willaert, juridisch adviseur bij de koepel van consumentenorganisaties OIVO, reageert niet verbaasd in Humo. Een dergelijke manier van oplichten zou al jaren bestaan. De directeur van Immoweb, Peter Grypdonck, registreerde de voorbije maand twee gevallen van oplichting. Niet alle zoekertjes worden gecontroleerd, maar bij een klacht grijpt Immoweb wel onmiddellijk in.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners