Constante activiteit, bestendige prijzen in Brussel

© .

De activiteit en de prijzen op de Brusselse markt variëren minder dan vroeger van gemeente tot gemeente. Het vastgoed wint nog aan waarde, al zijn de stijgingen over vijf jaar afgevlakt.

Huizen: zelfde gemeenten, andere volgorde

Met 3272 transacties in 2014 is de activiteit in het segment van de woonhuizen in de negentien Brusselse gemeenten zowat gelijk gebleven in vergelijking met 2013. Dat geldt ook voor de waarde: de referentieprijs gaat met 1 procent achteruit tot 440.000 euro, kosten niet inbegrepen. Negen gemeenten houden uitverkoop en acht zakken onder de grens van 350.000 euro.

Met 367 verkopen doet Anderlecht het beter dan Schaarbeek en Brussel, de locomotieven van het segment. Om het tempo van een transactie per dag aan te houden, moest de lokale referentieprijs lichtjes zakken, tot onder de psychologische grens van 300.000 euro. Enkel Sint-Jans-Molenbeek houdt het nog democratischer met 280.000 euro.

Over vijf jaar bekeken boeken enkel de huizen in Ukkel (38%) en Sint-Gillis (31%) nog een voor de eigenaars geruststellende vooruitgang. Dat neemt niet weg dat de helft van de Brusselse gemeenten in tien jaar nog altijd een meerwaarde van 100 procent of meer neerzet.

Appartementen: verouderend maar nog altijd gezocht

In het nu alomtegenwoordige segment van de appartementen zet het aanbod van nieuwe projecten de tweedehandsmarkt nauwelijks in de schaduw: vorig jaar veranderden bijna 9000 appartementen van eigenaar (+20%). De grootste correcties zien we in Brussel Stad en Jette, waar de referentieprijs in een jaar met respectievelijk 8 en 7 procent zakte. De grootste stijgingen waren er in Oudergem (+19%) et Etterbeek (+16%).

Villa’s: het miljoen als benchmark

Van de 199 villa’s die in 2014 verhandeld werden, haalden er 159 prijzen die het miljoen euro ruimschoots overschreden (kosten inbegrepen). Drie van de zes gemeenten waarin er voldoende verkopen waren om een referentieprijs te rechtvaardigen, zetten prijsstijgingen van 15 tot 37 procent neer. Dat laatste is een record op jaarbasis en het wordt behaald door Sint-Pieters-Woluwe. Daar werd een tweedehandsvilla even duur als in Ukkel, dat ondanks een waardevermindering van 17 procent nog altijd de regionale marktleider is.

Bouwgrond: minder op de radar

In de hoofdstad zijn vorig jaar nog 117 percelen verhandeld, waarvan ruim een derde in Brussel Stad. Slechts zes gemeenten halen nog een mediaanprijs, die (meestal) sterk afneemt. De prijzen waren zo hoog gestegen dat ze de gewone sterveling nauwelijks nog aan bod kwam. Met prijzen bij of boven 500 euro per bebouwbare vierkante meter (excl. kosten) is dat een jachtgebied voor investeerders en projectontwikkelaars.

Ph.C.

Interviews met experts en cijfers over nieuwbouwprojecten per provincie vindt u in de Trends Vastgoedgids, die vanaf 30 april in de winkel ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content