"Betaalbaarheid woningen is geen probleem"

01/02/11 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Bron: Trends

Volgens een recente ING-studie wordt wonen stilaan onbetaalbaar. "We kunnen de redenering beter omkeren", zeggen enkele academici van het Steunpunt Ruimte en Wonen in een reactie aan Trends. "De inkomensstijging is mee verantwoordelijk voor de prijsstijging van woningen".

"Betaalbaarheid woningen is geen probleem"

© belga

"Het is niet zozeer wat mensen verdienen, maar wat ze kunnen aflossen dat de prijs van een woning bepaalt", zegt professor Erik Buyst van het Steunpunt. "Op zich is de betaalbaarheid van de woningen dus geen probleem." Door de dalende rente, de verlenging van de ontleningstermijnen en de verhoogde fiscale aftrekbaarheid van de kostprijs van een woning (woonbonus) stegen de prijzen de voorbije vijftien jaar spectaculair.

"Fiscale maatregelen zoals de woonbonus hebben een pervers effect", signaleert Buyst. "Het belangrijkste gevolg is de mogelijkheid meer af te lossen, dus bij de start meer neer te tellen voor een woning. De ingreep stuwt de vastgoedprijzen dus nog sneller naar omhoog. De fiscale uitbreiding gebeurde trouwens in 2007, net toen de vastgoedprijzen hun top bereikten. Zo verschoot de overheid haar fiscale munitie, die beter van pas was gekomen toen de bouwsector in het slop zat."

H.B.

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners