Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

07/03/14 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Het ultieme lijstje: 15 tips om gelukkig te zijn

Marc Buelens, partner-hoogleraar management een de Vlerick Business School, wil een einde maken aan alle lijstjes gelukstips dankzij het ultieme gelukslijstje.

Het ultieme lijstje: 15 tips om gelukkig te zijn

© Belga

Toen de economen het onderzoek naar geluk hebben overgenomen van de psychologen werd het thema veel objectiever. En zoals het echte economen past, zijn ze het over niets eens. Vraag aan vier economen een advies, en je krijgt vijf verschillende adviezen, waaronder twee tegenovergestelde gebaseerd op Keynes. Dat is met de inzichten over geluk niet anders. Geld maakt gelukkig. Geld maakt ongelukkig; Minder geld hebben dan anderen maakt ongelukkig. Meer geld hebben dan anderen maakt gelukkig. Veel meer geld hebben dan anderen maakt iedereen ongelukkig, ook zij die heel veel hebben, en dat komt uiteraard door al die jaloerse blikken. Maar economen teisteren je gelukkig niet met al die dwaze geluktips en de eindconclusie blijft toch meestal overeind: je bent beter mooi, jong en rijk dan lelijk, oud en arm.

Ik wil nu een einde maken aan al die lijstjes geluktips dankzij het ultieme geluklijstje. Dan kunnen de economen weer rustig bestuderen wat geld met je brein doet.

Tip 1. Ga skiën
Ofwel breek je iets, en dan besef je weer eens hoe belangrijk gezondheid wel is. Ofwel breek je niets en dan besef je uiteraard wat voor een geluksvogel je bent.

Tip 2. Ga stemmen op 25 mei
Uit onderzoek blijkt dat mensen die impact voelen op hun bestuur, gelukkiger zijn. Laat die kans dus niet liggen.

Tip 3. Stem op 25 mei voor extreemlinks
Dan weet je dat je nadien nooit meer dommer kunt stemmen.

Tip 4. Word bankier
Dan wordt een andere sukkelaar tenminste niet voor vuil uitgescholden. U zou het ondertussen al moeten weten door al die artikels over geluk: weggeven maakt gelukkig.

Tip 5. Begin met Guy Verhofstadt geen debat over de nadelen van Europa

Tip 6. Besef dat de marginale aanslagvoet soms 90 procent is geweest. Vergelijk dat eens met uw marginale aanslagvoet. Wedden dat die lager ligt? Zulke inzichten maken gelukkig.

Tip 7. Koop een beleggingsblad
Je zult verbaasd staan hoeveel originele, leuke en zeer rendabele tips daarin staan.

Tip 8. Stop met het lezen van dat blad
Want je zult beseffen dat je niet in staat bent het onderscheid te maken tussen de degelijke, rendabele commentaar en de klinkklare nonsens.

Tip 9. Koop een boot
Volgens kenners is het mooiste moment bij een boot, het moment dat je dat ding terug kunt verkopen. Dat moment willen we je niet ontnemen.

Tip 10. Kijk naar Wauters versus Waes
En wees blij dat jij veel minder hoeft af te zien om je kost te verdienen.

Tip 11. Ga wonen in een armere buurt
Een van de weinig echt bruikbare tips uit de andere lijstjes. Vermijd de buurten waar de 'vaders in een mooiere auto rijden dan de jouwe'. Want we vergelijken toch. Ons brein is ervoor geprogrammeerd.

Tip 12. Span een procedure aan tegen het gerecht
Entertainment, actie, bezigheidstherapie voor de volgende tientallen jaren. En werken houd je jong.

Tip 13. Vermijd in de Verenigde Staten verdieping 14, want dat is toch de dertiende verdieping, want ze laten gewoon het nummer weg, omdat ze uiteraard de verdieping zelf niet kunnen weglaten.

Tip 14. Koop iemands Arcopar-aandelen over.
Geld weggeven maakt veel gelukkiger dan geld krijgen!

Tip 15. Lees voortaan geen lijstjes met geluktips meer. Ze bevatten meestal toch maar flauwe opgewarmde kost.

Onze partners