Thomas Mayer (DB): “Laat Griekenland geen Europees Lehman Brothers worden”

© belga

Thomas Mayer is de opvolger van Norbert Walter als hoofdeconoom van Deutsche Bank research, de denktank binnen de schoot van Deutsche bank die vrij onafhankelijk van de bank haar ding mag doen. Mayer was maandagavond te gast in Brussel en sprak er over de Griekse schuldencrisis.

“Griekenland is heel snel in een dodelijke schuldenspiraal terecht gekomen. De rente is nu zo hoog dat de financiële markten Griekenland als insolvabel beschouwen. Uit dergelijke spiraal kan een land alleen ontsnappen door draconische besparingsmaatregelen te nemen of via een echte bail-out, ” zegt Thomas Mayer.

De hoofdeconoom van Deutsche Bank research heeft weinig hoop dat Griekenland op eigen kracht uit de omknelling raakt. “De hoop is nu dat een zwaar saneringsprogramma de Griekse overheid weer solvabel kan maken. Maar de taak waarvoor de Grieken staan is loodzwaar. Belangrijk daarbij is dat Griekenland een vrij gesloten economie is. De export is maar goed voor 20% van het bbp, en dus draait de Griekse economie vooral op de binnenlandse vraag. Een draconisch besparingsprogramma zal daarom de Griekse economie zwaar treffen. Een zware recessie ondermijnt de Griekse belastinginkomsten. Daarom bestaat het risico dat Griekenland het niet haalt.”

Voor Mayer moet het volgende scenario absoluut vermeden worden. “Indien de Griekse publieke sector een deel van zijn schulden niet zou terugbetalen, zou dat ook kunnen leiden tot wanbetalingen in de private sector. Het Griekse banksysteem wordt dan zwaar geraakt, en sleurt mogelijk het Europees banksysteem in haar val mee. We willen echt niet testen of dit scenario realiteit kan worden, zeker nadat we gezien hebben wat er gebeurd is na de val van Lehman Brothers. Griekenland is ook geen geïsoleerd geval. Laten we Griekenland gaan, dan bestaat de kans dat ook Portugal en Spanje aangevallen worden. Dan hebben we het niet meer onder controle.”

Thomas Mayer pleit er daarom voor om branddeuren te bouwen tussen de schuldproblemen van landen en het banksysteem. Mayer: “Dat kan door de oprichting van een Europees Muntfonds, dat er voor moet zorgen dat we niet verzeild geraken in een schuldencrisis die we niet onder controle hebben. Om Griekenland een doorstart te geven zou de schuldgraad gehalveerd moeten worden naar 60% van het bbp. Dat impliceert een schuldverlichting van 150 miljard euro. Dat is niet verteerbaar, tenzij de kosten verdeeld worden tussen de Europese belastingbetaler (voor 100 miljard euro) en de banksector (voor 50 miljard euro). Het zijn vreselijke vooruitzichten, maar we kunnen onze ogen hier niet voor sluiten. Het zal ons meer kosten als we Griekenland niet helpen op die manier.”

Een exit uit de euro is ook geen oplossing, noch voor Griekenland, noch voor Europa, zegt Mayer. “Die stap staat gelijk met een schuldfaling. De Griekse schulden zijn immers in euro, terwijl de inkomsten uit gedevalueerde drachme’s zullen bestaan.”

Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content