Terreurdreiging: ‘Lockdown van Brussel kost 350 miljoen euro’

© REUTERS

Volgens berekeningen van werkgeversorganisatie VBO loopt de kostprijs van het afgrendelen van Brussel – als gevolg van de terreurdreiging – op tot 350 miljoen euro.

De ‘lockdown’ van Brussel vanaf zondag 22 november heeft België 0,1 procent van zijn bruto binnenlands product (bbp) gekost in het slotkwartaal van vorig jaar. Dat heeft VBO-topman Pieter Timmermans gezegd in een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO, dat ongeveer 50.000 bedrijven uit verscheidene sectoren vertegenwoordigt, raamt de economische kostprijs van de ‘lockdown’ van Brussel op 350 miljoen euro. Meer dan de helft van de verliezen komt op rekening van Brussel zelf, waar onder meer de toerismesector en de horeca zwaar te lijden hadden.

Terreurdreiging

Brussel ging op zondagavond 22 november, een week na de terroristische aanslagen in Parijs van vrijdag 13 november, in ‘lockdown’, omdat er concrete informatie was dat er een aanslag zou plaatsvinden. De scholen, de kinderdagverblijven en de metro in Brussel gingen dicht en ook heel wat winkelcentra sloten enkele dagen de deuren. Dat had ook gevolgen voor de private sector, stelt Timmermans. Die konden ietwat beperkt worden, doordat bedrijven in het Brussels gewest tijdelijke werkloosheid door overmacht konden inroepen.

Timmermans verwacht niet dat de verliezen ook dit jaar zullen doorwerken. “We zien al de eerste tekenen van herstel”, zegt hij aan de Amerikaanse zakenkrant. Het is daarom belangrijk dat we ons imago in het buitenland kunnen versterken, voegt het VBO er donderdag aan toe, verwijzend naar de geplande imagocampagne.

‘Failed state’

Dat België wel degelijk af te rekenen kreeg met een deuk in zijn imago, bleek uit verscheidene berichten in de Amerikaanse media, die bijvoorbeeld Molenbeek omschreven als de ‘hoofdstad van het jihadisme’.

“Een jaar geleden waren we helden,” aldus Timmermans, waarmee hij refereert aan de terroristische aanslag die de politie verijdelde in Verviers eerder vorig jaar. “Nu worden we beschouwd als een ‘failed state’.”

Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), liet begin december optekenen dat hij slechts een kortstondig effect van de ‘lockdown’ in Brussel op de Belgische economie verwacht.

(Belga/WSJ/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content