Tegengewicht voor Wereldbank en IMF: Brics-landen stichten eigen ontwikkelingsbank

Van links naar rechts: de Russische president Vladimir Poetin, de Indiase premier Narendra Modi, de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, de Chinese president Xi Jinping en de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. © Belga Image
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

De leiders van de vijf Brics-landen, de ‘opkomende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, hebben een akkoord ondertekend om een eigen ontwikkelingsbank op te richten.

Dat kondigde de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff aan op de tweedaagse top van de Brics-landen in het Braziliaanse Fortaleza.

Op de foto ziet u van links naar rechts de Russische president Vladimir Poetin, de Indiase premier Narendra Modi, de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff, de Chinese president Xi Jinping en de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

Shanghai

De New Development Bank (Nieuwe Ontwikkelingsbank, NDB) is bedoeld als tegengewicht voor de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die volgens de Brics-landen door het Westen gedomineerd worden en te weinig aandacht hebben voor ontwikkelingslanden.

De bank zal haar hoofdzetel hebben in de Chinese metropool Shanghai, de eerste voorzitter wordt een Indiër.

Startkapitaal

Het startkapitaal van de bank is 50 miljard dollar. Dat kan opgetrokken worden tot het dubbele. Voorts heeft de bank de beschikking over een reservefonds van 100 miljard dollar. Het bedrag wordt gelijk verdeeld onder de vijf stichtende landen.

Het akkoord over het reservefonds zal als veiligheidsnet de ‘kortetermijndruk op de liquide middelen’ verhinderen, een ‘grotere samenwerking tussen de Brics-landen veroorzaken’ en de ‘globale financiële veiligheid’ versterken, zo luidt het in een verklaring.

Volgens Rousseff moet de NDB ‘de middelen garanderen voor investeringen in infrastructuur’.

Vijfde

De vijf Brics-landen vertegenwoordigen circa 40 procent van de wereldbevolking, een kwart van het wereldlandmassa en 20 procent van het globale bruto product.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content