Saudi-Arabië kan binnen vijf jaar bankroet zijn, zegt IMF

22/10/15 om 18:28 - Bijgewerkt om 20:02

Als gevolg van de scherpe daling van de olieprijs en politieke onrust in het Midden-Oosten, riskeert Saudi-Arabië bij ongewijzigd beleid tegen 2020 bankroet te zijn. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Saudi-Arabië kan binnen vijf jaar bankroet zijn, zegt IMF

© reuters

In een nieuw rapport over de economische vooruitzichten voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), zo meldt persbureau Bloomberg, schrijft het IMF dat Saudi-Arabië maatregelen moet nemen om zijn overheidsuitgaven drastisch bij te sturen. Het koninkrijk ziet zijn inkomsten sterk slinken door de daling van de olieprijs.

De organisatie schat dat Riyad dit jaar aankijkt tegen een begrotingstekort van 21,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ruwe olie is goed voor 80 procent van de inkomsten van de grootste economie van de Arabische wereld.

Hetzelfde geldt volgens het IMF voor Bahrein en Oman, terwijl Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten geldvoorraden voor meer dan 20 jaar hebben.

De Saudische autoriteiten beraden zich over een reeks maatregelen, maar die zijn volgens het IMF wellicht ontoereikend. 'Met de huidige gang van zaken zullen die landen in minder dan vijf jaar door hun buffers heen zitten,' luidt het. (KVDA)

Het rapport van het IMF leest u hier

Onze partners