Sarkozy en Merkel met 'gemeenschappelijk standpunt' naar Europese top

21/07/11 om 09:47 - Bijgewerkt om 09:47

Bron: Trends

In de aanloop naar de bijzondere Europese top in Brussel vergaderden Merkel en Sarkozy woensdag urenlang in Berlijn.

Sarkozy en Merkel met 'gemeenschappelijk standpunt' naar Europese top

© EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn afgelopen nacht tot een gemeenschappelijk standpunt gekomen over de redding van Griekenland en het indijken van de schuldencrisis in de eurozone.

Details over dat standpunt zijn nog niet bekend.

Europese top

In de aanloop naar de bijzondere Europese top over de Griekse schuldencrisis donderdag in Brussel vergaderden Merkel en Sarkozy woensdag urenlang in Berlijn. In de loop van de avond voegde ook Jean-Claude Trichet, topman van de Europese Centrale Bank, zich bij het Frans-Duitse duo.

Inzet van de discussie was het uitstippelen van een gemeenschappelijk Frans-Duits standpunt over de redding van Griekenland en het indammen van de schuldencrisis die de eurozone beroert.

Private schuldeisers

Een van de grootste discussiepunten was de mate waarin de private schuldeisers zoals banken en verzekeringsmaatschappijen mee in het bad zouden moeten getrokken worden.

Terwijl Merkel pleit voor een verplichtend systeem, dringt Sarkozy aan op een systeem dat gebaseerd is op vrijwilligheid. De ECB was ook gekant tegen dat 'Duitse' scenario.

Trichet vreest dat het afschuiven van de kosten op private spelers door de financiële markten geïnterpreteerd zal worden als een gedeeltelijk bankroet, wat de eurozone op zich in gevaar zou kunnen brengen. (AFP/KVDA)

Onze partners