‘Regel je successie voor je dement wordt’

Dementie © Istock
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Dat zegt Ingrid Stevens, aandeelhouder en gedelegeerd bestuurder bij de Antwerpse private bank Leo Stevens & Cie, in Z-Talk Goossens.

Van Ingrid Stevens, aandeelhouder en gedelegeerd bestuurder bij de Antwerpse private bank Leo Stevens & Cie, verschijnt binnenkort en tweede boek over financiële levensvragen, echtscheidingen, erfenissen en zorgenkinderen.

Dementie

Stevens krijgt van klanten ook heel veel vragen in verband met dementie. Vaak komen die als het al te laat is, ervaart ze. Je kan maar beter op voorhand nadenken over hoe je je successie gaat regelen, voor je handelingsonbekwaam wordt. Om je partner te beschermen, maar ook om te vermijden dat er veel erfenisrechten moeten worden betaald. Een nieuwe wet, die sinds vorig jaar van kracht is, komt aan die verzuchting tegemoet. De wet biedt de mogelijkheid van een voorzorgs-volmacht. Daarmee kan je, als je nog volledig handelingsbekwaam bent, beslissen wie voor jou bewindvoerder wordt op het moment dat je later in je leven handelingsonbekwaam wordt. En wat er dan in zulke gevallen moet gebeuren. Tussenkomsten door een vrederechter worden hierdoor vermeden.

“Voor sommigen blijft het een taboe om zulke zaken op voorhand te regelen,” ervaart Ingrid Stevens. “Het ligt zeer delicaat. Tegelijkertijd is het in het belang van de kinderen dat ze geen te hoge erfbelasting moeten betalen. Maar als ouders niet meewillen, zijn ze uiteraard volledig in hun recht.” Je kan vele nare ervaringen vermijden als je de zaken vooraf bespreekbaar maakt. Ingrid Stevens lost dit in haar kantoor op door het bejaarde koppel en de familie uit te nodigen. “We bekijken dan het huwelijkscontract. Dat is niet alleen in het belang van de successie zelf, maar ook voor het koppel. Je zou ervan versteld staan hoeveel mensen niet weten wat er in hun huwelijkscontract staat. We bekijken dan of de partner voldoende beschermd is. Maar het is best mogelijk dat er teveel bescherming rust op de langstlevende partner. Heel wat koppels hebben nog het verblijvingsbeding in hun contract staan. Namelijk: wie langst leeft, al heeft. Maar heeft zoiets nog zin? Want de volledige erfenis gaat dan naar de langst levende, die daarop de erfbelasting betaalt. En als die komt te overlijden gaat het pas naar de kinderen. En wordt er opnieuw erfbelasting betaald. Zo’n zaken kan je best vermijden.”

Ingrid Stevens vertelt in Z-Talk Goossens ook over haar ervaringen in de financiële wereld. Ze begon als wisselagent op de Brusselse beursvloer in de jaren ’80. Haar beursvennootschap Leo Stevens & Cie, die ze samen met haar broer en enkele vennoten runt, werd ook reeds vaak benaderd om te fuseren, maar die boot werd steeds afgehouden. Ze maakt de financiële crisis mee en overwoog om te stoppen, maar haar boeken over financiële levensvragen bezorgden haar opnieuw het gevoel dat het allemaal zin had.

Vanaf zaterdag om 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content