Onzekerheid sloopt economie

Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

Na de Aziatische kleuren ook de Europese beurzen rood. In Japan verloor de toonaangevende Nikkei-index maar liefst 6,5 procent, de op een na grootste daling in twee jaar. ‘Het is overal onzekerheid troef,’ legt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt uit.

Na de Aziatische kleuren ook de Europese beurzen donkerrood. In Japan verloor de toonaangevende Nikkei-index maar liefst 6,5 procent, de op een na grootste daling in twee jaar. ‘Het is overal onzekerheid troef,’ legt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt uit. ‘Een volgehouden economische expansie is in dergelijke omstandigheden totaal onmogelijk’. De Bel20 noteerde omstreeks 11 uur op een verlies van 1 procent. Op een tweetal uitzonderingen na, kleuren alle waarden in de aandelenkorf kleuren rood. In Amsterdam, Londen en Parijs is er een verlies van ongeveer 1,2 procent.

Nikkei daalt spectaculair

De Europese beurzen volgen daarmee de malaise op de Aziatische beurzen. In Japan ging de Nikkei-sterindex maar liefst 6,5 procent onderuit. Bovendien dook de dollar voor het eerst sinds april onder het peil van 95 yen. De Japanse munt noteert zo opnieuw op het niveau van vóórr de aankondiging van de nieuwe agressieve geldpolitiek van de Japanse centrale bank, de Bank of Japan (BoJ). Een sterkere yen, en dus zwakkere euro, is slecht nieuws voor de Japanse exportgerichte economie.

De zware verliesbeurt voor de Nikkei was al de zesde in de afgelopen zeven handelsdagen. De Nikkei sloot meer dan 20 procent onder de piek van 22 mei en gaat daarmee over in een zogenaamde ‘bearmarkt’. Die term duidt aan dat de markt in een duidelijk neerwaartse trend verzeild is geraakt. Een daling met 20 procent op korte termijn wordt vaak als definitie gebruikt.

Opvallend is dat de Nikkei tussen midden december en midden mei een spectaculaire stijging van 50 procent maakte, tot het hoogste peil in 5,5 jaar, en nu weer de helft daarvan verliest op amper enkele weken tijd (zie ook grafiek boven artikel).

Euforie vloeit weg

‘Deze terugval is voor een stuk een correctie van een totaal van de pot gerukte stijging van de Nikkei tussen midden december en midden mei,’ legt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt uit. Hij wijst naar het programma van monetaire expansie van de Bank of Japan. ‘Dat zorgde voor een euforische stemming die niet kon blijven duren. Nu blijkt dat het echte herstelprogramma van de regering-Abe niet veel voorstelt, vloeit de euforie bij beken weg.’

Het enige dat volgens Van Overtveldt een beetje verwondering kan wekken, is de snelheid waarmee dit alles gebeurt. ‘Een duidelijke uiting van de grote zenuwachtigheid op de internationale geld- en kapitaalmarkten. Of je nu in algemeen economische termen naar de Verenigde Staten, Europa of China kijkt: het is overal onzekerheid troef. Een volgehouden economische expansie is in dergelijke omstandigheden totaal onmogelijk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content