OESO vreest recessie

08/09/11 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Bron: Trends

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zien de economische vooruitzichten er voor de G7 allesbehalve rooskleurig uit.

De vooruitzichten voor de economische groei in de grootste geïndustrialiseerde landen zijn ronduit zwak, waarschuwt de OESO in een rapport over de G7 (VS, Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië). Daarbij is een recessie in bepaalde landen niet denkbeeldig.

De OESO stelt haar vooruitzichten van enkele maanden geleden fors neerwaarts bij. "Het risico op een periode van negatieve groei de komende tijd is vergroot", aldus Pier Carlo Padoan, hoofdeconoom van de organisatie.

Voor Duitsland wordt in het laatste kwartaal een krimp met 1,4 procent op jaarbasis voorspeld. De groei in de Verenigde Staten zou in de laatste drie maanden van dit jaar uitkomen op slechts 0,4 procent.

Behalve in Japan, dat in volle heropbouw zit na de rampen die het and in maart troffen (aardbeving, tsunami en nucleair ongeval), blijft de groei in de economieën van de G7 "gemiddeld onder de 1 procent" op jaarbasis "tijdens het tweede halfjaar van dit jaar", luidt het.

Padoan wil evenwel niet gezegd hebben dat er een herhaling van de crisis van 2008-2009 aankomt. De OESO roept de openbare besturen in de uiteenlopende landen in ieder geval op actie te ondernemen mocht er een nieuwe neerwaartse spiraal komen. De centrale banken wordt verzocht de rente bij een verdere terugval van de economie indien mogelijk te verlagen.

Om de uitdeinende eurocrisis in te dammen adviseert de OESO de landen van de eurozone de kapitalisatie van de banken te versterken en "snel" het reddingsplan voor Griekenland uit te voeren.

Lees meer over:

Onze partners